האם בקרוב יותר לפתוח מרכזים ללידה טבעית? הרכב מורחב של שבעה שופטי בג"ץ ידון מחר (שלישי) בעתירה שדורשת לאפשר הקמת מרכזי לידה טבעית מחוץ לבתי החולים. אם העתירה תתקבל, יתאפשר לנשים ללדת במרכזים שמופעלים על ידי מיילדות בלבד - ללא צוות רפואי או ציוד מתקדם - והמטרה היא להעניק לנשים את זכות הבחירה ללידה טבעית. במשרד הבריאות טוענים שבדבר כרוכים גם סיכונים, ולכן הם מתנגדים למהלך בטענה שמדובר ב"פעילות רפואית שנעשית ללא רישיון".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

מסמך שמתפרסם לראשונה הבוקר ב-N12 מגלה שיש תמיכה משמעותית בעותרות מטעם "ארגון המיילדות" שבו חברים מומחים מכל בתי החולים בארץ. בנייר העמדה שניסח "ארגון המיילדות" עולה קריאה למשרד הבריאות לאפשר פתיחת מרכזי לידה סמוך לבתי החולים – זאת כדי שכל אישה הרה בסיכון נמוך תוכל לבחור בלידה טבעית באחד ממרכזי הלידה.

נוסף על כך, הארגון קורא לגבש הנחיות קליניות מחייבות שיגדירו את אופן הפעילות של המרכזים, כדי לוודא שלא מסכנים את חיי היולדות והתינוקות. בין ההנחיות המחייבות שמציע הארגון: לאפשר לידה במרכזים הללו רק לנשים שנמצאות בהיריון בסיכון נמוך, הלידה תנוהל על ידי מיילדת מוסמכת ובעלת רישיון ומיקום המרכז יהיה לא מרוחק מבית חולים. "על ישראל ליישר קו עם העולם המערבי לרבות עם בריטניה, המהווה מדינת ייחוס עבור ישראל, ואשר קבעה את הלידה הטבעית על פי עקרונות הטיפול הרציף כסטנדרט טיפולי עבור כלל היולדות בסיכון נמוך", כך על פי נייר העמדה.

את העתירה לבג"צ הגישו שתי מיילדות לאחר שמשרד הבריאות הוציא צו סגירה נגד מרכז הלידה הטבעית שהפעילו. בחודש יוני 2018 דחה בג"ץ ברוב של שני שופטים מול אחד את העתירה וקיבל את עמדת משרד הבריאות לפיה אין להפעיל מרכזים שכאלה.

איריס רז, יו"ר "ארגון המיילדות" בישראל, אמרה: "'ארגון המיילדות' תומך בכך שכל אישה הרה, בהיריון בסיכון נמוך, המעוניינת בלידה טבעית, תוכל לממש את זכות הבחירה תוך שהיא תהיה זכאית גם במסגרת בתי החולים הציבוריים לקבל את כל התנאים הדרושים למימוש רצונה זה, לרבות טיפול רציף של מיילדת החל מהשלב הפעיל של הלידה ועד לסיומה".

לדבריה של איריס, בעשור האחרון, חלה עלייה במודעות ובביקוש ללידות טבעיות בישראל. "לצערנו, המציאות הרווחת במרבית בתי החולים איננה מאפשרת לאישה המעוניינת בלידה טבעית לקבל את הטיפול והתמיכה הדרושים לניהול מיטבי של לידה כזאת. ברוב בתי החולים במדינת ישראל מיילדת מוסמכת מופקדת על 3-2 חדרי לידה בו-זמנית, ולכן איננה יכולה להעניק טיפול רציף ליולדת".

העמדה מתבססת על מחקרים המוכיחים כי קיים קשר הדוק בין טיפול ותמיכה רציפים של מיילדת מוסמכת ובין קיצור משך הלידה, הפחתת השימוש בתרופות נגד כאבים וירידה בשיעור לידות מכשירניות וניתוחים קיסריים. מדינות רבות בעולם המערבי מעניקות תשתיות התומכות בלידה טבעית. בבריטניה למשל אומצה שיטה זו כסטנדרט הטיפול לכלל אוכלוסיית היולדות.