כשנכנסים לדירה הקטנה באשקלון שבה מתגוררים זה שנה וחצי שי (47), הסובל מפריצת דיסק, וחגית (40) רווח, בעלת 100% נכות - בלתי אפשרי להישאר אדישים. הצפיפות הרבה ותחושת המחנק מורגשים כבר כשדורכים בפתח הבית, שמתפרס על פני כ-30 מ"ר בלבד. החדר וחצי שאותו שוכר הזוג, נמצא בקומה הראשונה בבניין ומחולק לשניים: מטבחון, ספה קטנה, מקרר ומכונת כביסה דחוסים בחדר אחד. בחצי החדר השני, יש מיטה, ארון בגדים שבור ושירותים קטנים המכילים כיור ומקלחת. ואולם, הבעיה העיקרית שמלווה את בני הזוג היא לא הצחנה - אלא הקושי של חגית להתנייד עם כיסא הגלגלים בבית שאינו נגיש. בשל כך, נאלץ שי להרים את אשתו על ידיו בכל פעם שבה היא מתקלחת או צריכה לצאת לטיפולים רפואיים - ולעבור את המדרגות שמהוות עבורה מכשול ביציאה.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

השניים חיו באושר עד לפני כשנה וחצי. בוקר אחד, חגית, שהייתה בריאה לחלוטין ופרנסה את הבית - עברה אירוע מוחי. אחריו היא החלה לסבול מאפילפסיה ובעיות לב, שהפכו אותה לסיעודית. "מאז שהייתי בתאונת עבודה, במשך שנתיים וחצי לא הזזתי את היד. חגית פרנסה את הבית וטיפלה בי. לא חיינו על כפית של זהב, אבל הסתדרנו. הקערה נהפכה על פיה והיום אני מטפל בה", אמר רווח ל-N12 בקול שבור.

"הרגשתי שכל העולם נחרב, היא יתומה"

"עד יום לפני האירוע המוחי, חגית עבדה בשלוש עבודות - בגנים, טיפלה בקשישים ועסקה במשק בית. היא הייתה יוצאת בשמונה בבוקר וחוזרת ב-23:00. באותו יום של האירוע, היא לקחה חופש ושילמה על כך מחיר", הוסיף שי בדמעות. לאחר האירוע המוחי, חגית טופלה בבית החולים סורוקה במצב קשה במחלקת טיפול נמרץ, ואחרי חודשיים הועברה לשיקום בבית לוינשטיין. "הרגשתי שכל העולם נחרב, אני לבד במערכה ואף אחד לא עוזר לי. היא יתומה וההורים שלי מבוגרים ובקושי שורדים בעצמם".

הבית של בני הזוג באשקלון
הבית של בני הזוג באשקלון

לאחר שחגית שוחררה מהשיקום, ואחרי חיפושים ממושכים, שכר שי את הדירה הקטנה שבה הם מתגוררים עד היום. "אני מלביש את חגית, מקלח אותה, מבשל, מנקה ועושה הכול בבית עם 31% נכות בעצמי. היא מרותקת לכיסא גלגלים וממש לא מתפקדת, אני בקושי מצליח להוציא אותה איתו כשהיא צריכה לצאת לטיפולים".

תחילה, שי היה אופטימי ועשה כל שביכולתו כדי לקבל דיור ציבורי נגיש, שיאפשר להם לחיות בכבוד, ואכן - במשרד השיכון אישרו את זכאותם לדירה בת 3 חדרים באשקלון בקומת קרקע במסגרת הדיור הציבורי. עם זאת, כבר יותר משנה שבני הזוג נותרו חסרי אונים בזמן שהם ממתינים לסיוע המיוחל.

חגית רווח
חגית רווח בפתח ביתה

"בכל יום שעובר זה נהיה יותר ויותר קשה לגור פה. חגית נופלת לפעמים כי אין לה אוויר בבית ומה לאכול", סיכם שי. "אני לא יכול להוציא אותה לנשום אוויר, כי כיסא הגלגלים בקושי עובר וגם לקחת אותה מהחדר לשירותים זה קשה. אני חושש שיקרה פה אסון ושאאבד אותה, מחניק פה. זה הגיוני שאישה נכה תקבל רק עוד כמה שנים דיור ציבורי אם בכלל? אני עושה הכול והגעתי למצב של חוסר כוחות". לצד זאת, הוא רואה נקודת אור באנשים בעלי הלב הרחב שפועלים כדי לסייע להם. פאני מור לדוגמה, תושבת אשקלון ומנהלת קבוצת הפייסבוק "מתן בסתר - מעשים טובים", גייסה עבורם תרומות בסוף השבוע האחרון כדי למלא את המקרר בביתם לקראת השבת.

הבית של בני הזוג באשקלון
הבית של בני הזוג באשקלון

בעקבות פניית N12, במשרד הבינוי והשיכון הבינו את המצוקה והציעו פתרון זמני לזוג רווח. הפתרון כולל סיוע במציאת דירה זמנית בעיר שמותאמת לצורכיהם, והשתתפות בתשלום השכירות בשיעור של 95%. גורמים במשרד הדגישו כי בימים הקרובים יצרו קשר עם הזוג ואף יסייעו להם בהמשך במעבר לדירה החדשה. גם בעיריית אשקלון מסרו ל-N12 כי המקרה של הזוג מוכר לגורמי הרווחה בעיר שנמצאים עימו בקשר.

תגובת משרד הבינוי והשיכון: "משרד הבינוי והשיכון מכיר ומלווה את בני הזוג רווח, ולאחרונה אושרו לקבלת דירה בת 3 חדרים בקומת קרקע באשקלון. כיום, עד לקבלת דירה בדיור הציבורי, בני הזוג מקבלים סיוע מוגדל בשכר דירה בגובה 95% מדמי השכירות לדירה שבה מתגוררים, בסך 2,090 שקלים בחודש. נציין כי אם ירצו לעבור לדירה אחרת יוכלו לממש סיוע חודשי עד סך 3,100 שקלים בחודש. בנוגע להמתנה לדירת קרקע, נציין כי לפני כארבעה חודשים אושרה זכאותם לדירת שני חדרים בקומה 1 באשקלון, לה הביעו הסכמתם. זמן קצר לאחר מכן, אושרה בקשתם החדשה לשינוי זכאות לדירת קרקע, בשל הכרח רפואי, ובני הזוג בחרו להמתין לדירה על פי זכאותם המעודכנת. נציין כי מלאי דירות הקרקע דל ומצומצם, אך מיד כשתתפנה דירה המתאימה לזכאותם, זו תוצע להם. בנוסף, בימים הקרובים נציג מטעמנו ייצור קשר עם הזוג ויציע להם מתווה 'שכירות מעבר' (מתווה שמסייע במציאת דירה, חתימה על חוזה שכירות וכל מה שכרוך בביטחונות). מתווה זה מוצע לזכאים הממתינים לדיור ציבורי אשר מתקשים למצוא דירה בשוק הפרטי. נמשיך לעמוד לרשותם ככל שיידרש".

תגובת עמיגור: ״משרד הבינוי והשיכון הוא הגוף אשר מופקד על קביעת הזכאות לזכאים בסיוע בדיור הציבורי. במסגרת קביעת הזכאות ישנם קריטריונים קבועים לאכלוס, לרבות זכאות לדירה מונגשת. למשפחה אושרה בתחילה דירת שני חדרים, ואולם תוך כדי תהליך, החליטו לוותר מיוזמתם על הדירה ולהמתין לדירה חלופית גדולה יותר בת 3 חדרים המתאימה לצורכיהם, אשר אושרה על ידי משרד הבינוי והשיכון. זאת, למרות שנאמר למשפחה בצורה מפורשת כי קבלתה הינה בכפוף לרשימת ההמתנה של משב"ש. כמו כן, לרשות המשפחה עומדת אפשרות לקבל השתתפות בשכר דירה מהמדינה״.