תושבי העיר חיפה, שידועה בסובלנות שלה ובדו-קיום שמתרחש בה בין יהודים למוסלמים, נוצרים ובהאיים, לא ציפו שדווקא חזירי הבר יהיו אלה שיפרו את השלווה במקום. פיצוצים שליוו לפני כ-15 שנים את חפירת מנהרות הכרמל הובילו את חזירי הבר לשנות את מיקומם המוכר, ובשילוב עם הבנייה והקורונה - חיפה הפכה לביתם ולמבצרם.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

מאז, אנשים מתקשים ופוחדים לצאת מביתם ולהסתובב בשטחי העיר. "אני לא מסתובב בוואדיות, לא מסתובב במקומות כאלה עם צמחייה פתוחה, שיכול לקפוץ לי איזה חזיר מאיזשהו מקום", סיפר איתן אורלייב, תושב העיר שנפצע לפני כשנתיים במפגש עם חזירי הבר. "אתה חושב פעמיים לפני שאתה הולך, זה לא משהו שהיה לפני זה. עברו שנתיים, הטראומה נשארה".

איתן הוא חיפאי שהתגורר בשכונת רמת שאול והכיר את תופעת החזירים, אבל באותו הלילה הוא נתקל בה אישית. "אני נועל את האוטו, מתחיל ללכת לכיוון הבית, פתאום משום מקום אני שומע רעש בשיחים, ואני מתחיל לראות דהירה מטורפת לכיווני. לא חשבתי פעמיים, אינסטינקט, פשוט התחלתי לרוץ בשיא המהירות", סיפר איתן על רגע המפגש עם חזיר הבר. "החזיר רץ לכיווני, ומשהו בסדר גודל של מאתיים קילו לדעתי, בגובה כמו של סוס קטן, ובשביל הגישה נפלתי. אני מדבר איתך, עשרה מטרים לבית, לכניסה לדירה שלי. זחלתי את כל המרחק הזה. זה היה נראה כמו נצח".

חזירי הבר מציפים את חיפה (צילום: חדשות 12)
איתן אורלייב שנפגע מחזיר בר: "אתה חושב פעמיים לפני שאתה הולך, הטראומה נשארה" | צילום: חדשות 12

לבסוף, אשתו מצאה אותו שרוע, פצוע ליד הדלת, ומשם הוא הגיע אל בית החולים שם נגלה הנזק הרפואי: קרסול מרוסק, רצועה קרועה וניתוח להשתלת פלטות וברגים. הנכות חלקית אבל קבועה. "מבן אדם חזק שעושה הכול בבית, נהפכתי להיות כלום. לא יכולתי לקום מהמיטה לבד, לא יכולתי להתקלח לבד, פשוט חוסר אונים. יש ילד בן שנה וחצי באותה תקופה, קורא לי. אבא לא יכול לבוא אליו. זה שובר אותך מנטלית".

השבוע כונסה בעיר ישיבת מועצה מיוחדת וסוערת שארכה כ-4 שעות והוקדשה לתופעת חזירי הבר. אחת התושבות נשמעה כועסת על ראשת העיר ד"ר עינת קליש-רותם: "הבעל שלי ביום שבת חזר בריצה הביתה כי הוא פגש חזירה 150 קילו! תגידי לי, זה נראה לך מצחיק?". קליש-רותם טוענת כי כדי להפחית את כמות החזירים, ההחלטה על הרג שלהם היא של רט"ג (רשות הטבע והגנים).

חזירי הבר מציפים את חיפה (צילום: סעיף 27)
חזירי הבר מציפים את חיפה | צילום: סעיף 27

"אני לא אוהבת אותם, הם לא חמודים, אני לא רוצה לראות אותם כאן אבל אני לא מתכוונת לעשות משהו שהוא לא חוקי, ואני לא מתכוונת לתת לירות פה באש חיה בתוך עיר", אמרה לנו ראשת העיר חיפה בעקבות הביקורת על כך שעם כניסתה לתפקיד היא אסרה על דילול החזירים שהונהג בכהונת קודמה בתפקיד, יונה יהב. "אני הפסקתי את הדילול ביום שהבנתי שיורים פה בתוך העיר, בלי היתרים חתומים. אני לא חושבת שאנחנו צריכים להרוג אותם. אני רוצה מחר בבוקר לאסוף את כל החזירים המסוכנים, להעלות אותם על משאית ולשחרר אותם. לא מרשים לי כי זה יפר את האיזונים האקולוגיים".

בן רוזנברג, נציג של רשות הטבע והגנים, טוען כי האחריות לא בידיהם: "זה לא רלוונטי. חזיר שהוא האכלת יד בחיפה, תיקח אותו לרמת הגולן לשטח הטבעי - הרגת אותו, כי יהיו שם חזירים גדולים, חזקים, והם לא יכולים להתמודד ולהתחרות בהם, או שאנחנו מגלגלים את הבעיה ליישוב אחר".

חזירי הבר מציפים את חיפה (צילום: חדשות)
"הם מאבדים את הפחד, וחזיר שאיבד את הפחד בהחלט יכול להיות מסוכן" | צילום: חדשות

וכך, בזמן שהחזירים מתגלגלים בדשא, הרשויות מגלגלות אחריות מאחת לשנייה: "אני רוצה למשל להרחיב את הסמכויות שלי לדוחות למאכילים, אני לא יכולה, זה בידיים של רט"ג. כלומר, הידיים שלי קשורות מצד אחד, מצד שני הם לא עושים כלום", תיארה קליש-רותם.

בינתיים קמו פעילים נגד הרג החזירים והיו כנסים וגם הפגנות, אך בהסכמה רחבה בין התושבים והרשויות, כולם בטוחים שהאשמים בתופעה הם אלו שמאכילים את החזירים או מניחים להם אוכל ליד הפחים. פקחים החלו לחלק קנסות למאכילים שמובילים לכך שאוכלוסיית החזירים תגדל. "זה מזמין את החזירים ומגדיל את האוכלוסייה", הסביר רוזנברג, נציג רט"ג. "הם מאבדים את הפחד. וחזיר כזה שאיבד את הפחד בהחלט יכול להיות מסוכן".