הפתרון לאלפי הנשים בהריון שלא זכאיות לדמי אבטלה או לידה: שר האוצר ישראל כ"ץ ומנכ"ל ביטוח לאומי מאיר שפיגלר סיכמו היום (שני) כי נשים שהוצאו לחל"ת מתחילת משבר הקורונה בחודש מרץ 2020 ומאוחר יותר, ובתנאי שלא עבדו במשך 10 חודשים ברצף, וילדו החל מחודש ינואר 2021 – זכאיות לדמי לידה. זאת, לקראת הדיון בוועדת הקורונה בשעה 11:00, שיעסוק בין היתר עם בנושא אי תשלום דמי לידה או אבטלה לנשים שהוצאו לחל"ת בעקבות המשבר ונמצאות בהריון.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

בעקבות משבר הקורונה, נשים רבות הוצאו לחל"ת (יותר מגברים) ואינן עובדות מאז תחילת המשבר. אלו שנכנסו להריון לאחר מכן לא היו זכאיות לדמי אבטלה. "האשם" העיקרי באי תשלום דמי האבטלה או הלידה לאותן הנשים הוא החוק.

לפי החוק כיום, אישה שתלד החל מינואר 2021, ושקיבלה דמי אבטלה ברציפות לתקופה ממושכת ולא חזרה לעבוד מאז תחילת ההריון, לא תהיה זכאית לדמי הלידה. בנוסף לכך, לפי חוק עבודת נשים, חל איסור להעסיקן בתקופת הלידה וההורות, ולכן הן אינן עומדות בהגדרה של "מובטלת" לצורך קבלת דמי האבטלה. כך יוצא מצב בו אישה בהריון שהוצאה לחל"ת לא זכאית לדמי האבטלה או דמי הלידה.

ישראל כ"ץ (צילום: פלאש/90 )
השר ישראל כ"ץ, ארכיון | צילום: פלאש/90

הביטוח הלאומי ושר העבודה והרווחה איציק שמולי פנו לממשלה על מנת להביא לתיקון החוק בטרם הממשלה מתפזרת והכנסת לא תתכנס שוב להעברת חוקים. מנתוני הביטוח הלאומי עולה כי מדובר בכ-500 נשים בכל חודש - שלא עבדו ולא יום אחד לאורך ההריון. הביטוח הלאומי והשר שמולי הציבו שתי חלופות: הראשונה, להמשיך לשלם להן דמי אבטלה - שהן באופן משמעותי נמוכים יותר מהשכר. והחלופה השנייה, שנבחרה לבסוף, דמי לידה שהן תשלום מלא של השכר אותן קיבלו בטרם יצאו לחל"ת.

"אני שמח שמצאנו פתרון לבעיה כאובה שקרתה בגלל התמשכות דמי האבטלה בזמן הקורונה", כתב השר כ"ץ בהודעה. "הסיוע לנשים שילדו החל מחודש ינואר חיוני ומוצדק ויסיע ליולדות בקיום המשפחה המורחבת".

השר שמולי בירך גם הוא על ההסכמות: "מברך על ההסכמות שהושגו הלילה בינינו ובין משרד האוצר, שימנעו פגיעה לא מידתית באלפי נשים יולדות שפוטרו או הוצאו לחל״ת ויאפשרו את תשלום דמי הלידה כסדרם בתקופת הקורונה. נשים נפגעו במיוחד במשבר והן אינן צריכות לשלם את המחיר הזה".

מנכ"ל הביטוח הלאומי, מאיר שפיגלר, סיפר על המצב אליו נקלעו הנשים בהריון בתקופת הקורונה. "במשבר הקורונה נקלענו למצבים לא הגיוניים בהם על פי החוק הקיים, נוצרה פגיעה בזכויות סוציאליות בסיסיות של אוכלוסיות מסויימות וככל שהמשבר מתמשך, יותר מהן משלמות את המחיר", הסביר והוסיף "בסופו של יום, בתוך ימים ספורים מצאנו אוזן קשבת, שותפות ואחריות ציבורית ובעיצה אחת סיכמנו לתקן את החוק".

יו"ר ועדת הקורונה, ח"כ יפעת שאשא-ביטון, מסרה בתגובה להודעה: "מזל שוועדת הקורונה נמצאת ומעלה על סדר היום את העוולות. אני שמחה שבעקבות הדיון שצפוי להתקיים בעוד שעה סיכמו שר האוצר ומנכ"ל הביטוח הלאומי על מתן דמי לידה לנשים בהיריון שהפכו מובטלות בגלל המשבר. נמשיך לפקח ופעול לתקן החלטות חסרות הגיון".