הגמרא אומרת: "40 יום קודם יצירת הוולד, בת קול יוצאת ואומרת בת פלוני לפלוני". עוד לפני שהילד בא לעולם, מספרים חכמינו, משמיים כבר מכריזים על השידוך שלו, ואל הרגע הזה מכוון העולם החרדי כולו. מיום שהבן או הבת נולדים במזל טוב, מתכוננים אל החתונה, הרגע שבו מתקבע לכל החיים המעמד הכלכלי והתורני. איך הם עושים את זה? מערכות שידוכים והלוואות משלהם, שגרת חיים זולה בהרבה משל המגזר הכללי ובעיקר: בסיעתא דשמיא.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

נדיר להציץ אל מאחורי הקלעים של מעשה השידוכין. השדכנית מירי וקסלר מבני ברק הראתה לנו את הספרים שבהם כתוב כל המידע על המועמדים לשידוך. "יש כאן תיאורים לפרטי פרטים של המראה. נראית טוב, הגובה שלה, מתי היא תהיה בת 18", הסבירה.

פרק שלם בבירורים עוסק בהרגלים הקטנים של החיים. אחרי הכול, בשלוש או מקסימום חמש פגישות של הזוג לפני החופה, הם לא יספיקו לעבור על הכול. תשומת לב מיוחדת מוקדשת למיקום של המיועד או המיועדת על ציר השמרנות-פתיחות.

חוקי המשחק החרדי (צילום: חדשות 12)
השדכנית מירי וקסלר | צילום: חדשות 12

"פה כתוב לי גם מה הם מחפשים. הם מחפשים בחור למדן, רציני, אבל, נגיד, בלי וייסע זאקן, כן? שזה לבוש חסידי מאוד מאוד אותנטי שלא כולם...", עצרה השדכנית והסבירה שזה פחות מבוקש. גם אצל החרדים המראה משחק תפקיד משמעותי ואף גרם לשידוכים להתבטל. "כן, לפעמים המראה לא מוצא חן, ואז אומרים: זה לא מתאים", תיארה וקסלר.

גוף הלוואות עצמאי ללא ריבית

"בכל קלסר יש כ-50 הלוואות. סך הכול, בימים אלו זה חוצה את ה-2 מיליארד שקל הלוואות", הראה לנו מנכ"ל "הגמ"ח המרכזי" משה מנטוג. 2 מיליארד שקלים - הסכום הלא ייאמן הזה, שהתגלגל בגמ"ח הלוואות אחד בלבד, מלמד עד כמה מפעל ההלוואות ללא ריבית מרכזי בדרך להקמת בית חרדי.

במה שונים הגמ"חים מבנקים? הם נותנים הלוואות ללא ריבית. לא משנה איזו אינפלציה תהיה במשק, החזר ההלוואה יתבצע בתשלומים שווים שאינם משתנים החל ממועד לקיחת ההלוואה. את הזכאות להלוואה מתחילים לצבור שנים מראש.

מנכ"ל "הגמ"ח המרכזי" הסביר: "הילד עוד לא נולד. וכבר מתחילים לתרום עבורו, שבעזרת ה', ייוולד ילד, עוד 20 שנה הוא יתחתן, שיוכל לקבל הלוואה". השיטה פשוטה - על כל 40 שקלים שההורים יפקידו במשך עשר שנים, הבן יקבל 40 אלף שקלים. הלוואה ללא ריבית, ריבית שאסורה על פי היהדות. "ובסוף חצי מהסכומים שההורים שלו תרמו, הוא יקבל גם כן כמענק", הוסיף מונטג.

חוקי המשחק החרדי (צילום: חדשות 12)
חתונה חרדית | צילום: חדשות 12

כלכלנים אולי יאמרו שיש כאן מבנה פירמידה מסוכן, ההון נסמך על עוד ועוד מצטרפים שמשלמים בזמן. מונטג טוען שיש לו אפס חובות אבודים, כולם מחזירים ובזמן, כי יש כאן עסק קהילתי עם ערבות הדדית. "הרעיון של הגמ"ח המרכזי זה איגוד של חברים, צאו והתפרנסו זה מזה", הסביר. "אתה, כשהילד שלך קטן, תתחיל לתרום תרומה לגמ"ח המרכזי, את הכסף של התרומה שלך אחד שמחתן היום ילדים יקבל בהלוואה, וכך הגלגל חוזר חלילה".

אבל גם גלגל ההצלה החשוב הזה לא מסביר לבדו את החידה הגדולה - איך במגזר כמעט הכי עני במדינת ישראל, כשמחתנים שבעה-שמונה ילדים בממוצע, איך יכול להיות שכל הילדים קונים דירה? קודם כל זה קורה בעזרת השם לדברי מונטג. אך הוא הוסיף כי אומנם הכסף הוא אותו כסף בכל מגזר אך ההוצאות הן לא אותן הוצאות.

"האוכל הוא לא אותו אוכל. לאיזה בילויים הם יצאו, אתה מכיר מי שטס לחו"ל לפני שהוא קנה לעצמו דירה? תשאל במגזר החרדי: מה האירוע הכי משמעותי בחיים שלך? הוא יגיד לך: חיתון ילדים", הסביר מונטג..

ואחרי הסיעתא דשמיא, אולי מצאנו הסבר גם כאן על האדמה - קבוצה סגורה שבכוח הערבות ההדדית, ההתבדלות וסדרי עדיפויות שונים, יצרה לה מעגל כלכלי עם חוקים ומהלכים משלו.