פורים 2021 בצל הקורונה: מסתמן כי התחבורה הציבורית לירושלים וממנה תושבת לחלוטין במוצאי שבת וביום ראשון לכל אורך היום. בדיונים פנימיים בין משרדי התחבורה והבריאות מתכננים להשבית את תחנת רכבת ישראל בעיר כן את כל תנועת האוטובוסים הבין-עירונית שנכנסת ויוצאת מהבירה, זאת כדי לצמצם את התנועה והחגיגות בפורים.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

העוצר הלילי נכנס הערב (חמישי) לתוקפו בשעה 20:30. לקראת הכניסה לעוצר ובשעות הראשונות נרשמו עומסי תנועה בכביש 1, כביש 6, כביש 5 וכביש 2. במשטרה סברו שמדובר באזרחים שממהרים להגיע הביתה לפני תחילת העוצר הלילי, ולכן גם הבהירו שאין צורך למהר, ושגם אם הנהגים יגיעו למחסום בשעה מאוחרת יותר - אחרי תחילת הסגר - לא יקרה כלום אם הם יגידו שהם כעת שבים לביתם מהעבודה.

ראש אגף התנועה ניצב אלון אריה הודה בפני N12 שאזרח שיוצא מביתו לפני העוצר - לא יעוכב באחד המחסומים בדרכו חזרה הביתה. הסיבה לכך היא שכפי שנוסחו ההנחיות אין שום סיבה ואפשרות לעכב אותו, לבטח שלא לתת לו קנס.

המשטרה פיזרה מסיבת טבע שהתקיימה ברחובות בניגוד להנחיות. 4 מהמשתתפים נעצרו לחקירה לאחר שתקפו את השוטרים שמנעו מהם לעזוב את המקום. על פי הודעת המשטרה, במקום היו כ-40 איש ועם הגעת השוטרים החלו המבלים להימלט מהמקום. עוד נמסר כי המסיבה פוזרה ודוחות ירשמו למשתתפים שפרטיהם בידי המשטרה.

אוטובוס בקורונה (צילום: AP / FLASH 90)
התחבורה הציבורית מפסיקה לפעול באופן חלקי | צילום: AP / FLASH 90

בנוסף לכך, עד כה נחקרו באזהרה מעל 60 מארגני מסיבות ויח"צנים בחשד שתכננו לקיים מסיבות במהלך ימי הפורים. המשטרה הצליחה לטרפד 52 מסיבות שתוכננו להתקיים.

העוצר הלילי שהחל הערב יימשך עד 5:00 בבוקר, כך גם בימים שישי ושבת. המשטרה פרסה 24 מחסומים בכבישים בין-עירוניים ברחבי הארץ, לצד מחסומים ניידים שהוצבו בתוך הערים. מי שיפר את העוצר עשוי להיקנס ב-500 שקל, ומי שיערוך מסיבה עשוי לקבל קנס של בין 5,000 ל-10,000 שקל.

"משטרת ישראל פועלת בהתאם להחלטת הממשלה", אמר מפכ"ל המשטרה קובי בשבתאי בריאיון ל"מהדורה המרכזית" לאחר כניסת העוצר לתוקפו. "אנחנו נמצאים, אלפי שוטרים ומאות ניידות, בכל הארץ על מנת לאכוף את העוצר ולשמור על ביטחון הציבור".

מסיבות פורים המוניות בתל אביב (צילום: פרטי)
המסיבה שהתקיימה אמש בתל אביב | צילום: פרטי

על האפשרות להפרות בבני ברק הוסיף שבתאי: "נעשה כל שביכולתנו להימנע מעימותים מיותרים. היכן שיהיו התקהלויות היה עורכים בכוחות גדולים כדי לפזר אותן".

המפכ"ל הגיב על התיעוד מהמסיבה שהתקיימה אמש בתל אביב ואמר כי המשטרה הופתעה. "הייתה הפתעה אתמול, זה אירוע ספונטני שהתפתח, לא משהו שתוכנן מראש. השוטרים הגיעו ברגע שקיבלו התרעה ופיזרו את האירוע", אמר.

פעילות התחבורה הציבורית מצטמצמת

התחבורה הציבורית הבין-עירונית בכל רחבי הארץ הפסיקה את פעילותה הערב לאחר השעה 20:00, וגם במוצאי שבת. התחבורה הציבורית העירונית תמשיך לפעול כרגיל בתפוסה של 75% ממספר מקומות הישיבה.

מחר בבוקר הקווים הבין-עירוניים ישובו לפעול, במתכונת רגילה ובתפוסה מצומצת של 75%, על פי לוחות הזמנים הרגילים.

תחנות רכבת ישראל בכל הארץ נסגרו לכניסת נוסעים כבר מהערב ב-20:00, וייפתחו מחדש ביום ראשון בבוקר, עם חידוש התחבורה הציבורית, העירונית והבין-עירונית, בכל רחבי הארץ, במתכונת תפוסה של 75%.

ההגבלות והקנסות בפורים:

• הגבלת התקהלות של עד 10 אנשים במקום סגור, עד 20 אנשים במקום פתוח (כולל בבתי כנסת).

• איסור על עריכה והשתתפות באירועים (מעבר למגבלת ההתקהלות), כגון: עדלאידע, תהלוכה, הפנינג, מסיבה, מופע או סעודה. במשרד הבריאות ממליצים לערוך את סעודות החג בקרב המשפחה הגרעינית בלבד. לרשויות המקומיות מותר להפעיל "משאיות שמחה", תוך נקיטת אמצעים למניעת התקהלויות.

• קנס של בין 5,000 ל-10,000 ש"ח למי שיערוך מסיבה או אירוע המוני, בשטח פרטי או בבית עסק, החורג ממגבלת ההתקהלות.

• המסחר ממשיך להיות פתוח תחת הגבלות התו הסגול.

• פעילויות תחת התו הירוק מותרות בהתאם לתקנות לאורך שעות היום.

בנוסף להגבלות הללו, החל מהערב ולאורך כל סוף השבוע, בין השעות 20:30 בערב ועד 5:00 לפנות בוקר, נכנס לתוקף העוצר הלילי - שכולל את ההגבלות הבאות:

• איסור על יציאה ממקום המגורים עד לטווח של 1,000 מטר, למעט מטרות חיוניות, בדומה למתכונת הסגר השלישי.

• איסור על שהייה בביתו של אדם אחר.

• איסור על הפעלת עסקים בשעות סגר הלילה לקבלת קהל, למעט עסקים חיוניים (כגון: חנויות מזון).

• קנס של 500 ש"ח למי שיפר את הגבלות העוצר הלילי.

יש לציין כי הגבלות העוצר הלילי אינן חלות ביישובים שמרבית תושביהם אינם יהודים ובאזור מזרח ירושלים.

החל מהערב ובמהלך סוף השבוע, 24 מחסומים ייפרסו בכבישים ברחבי הארץ ומאות ניידות סיור, שייפעלו מהשעה 20:00 בערב בכל יום ועד לשעות הבוקר. המשטרה פרסמה את מפת החסימות המלאה:

התיעודים מתל אביב אמש, בו נראו אנשים רבים שמפרים את ההנחיות במסיבות פורים מוקדמות הכעיסו את אנשי משרד בריאות. "התמונות הללו בהחלט מקוממות ואני מגנה אותן בכל תוקף", אמרה ד"ר אורלי גרינפלד, מנהלת רפואית ב"מגן ישראל", בריאיון למהדורה הראשונה. "מעבר לזה אני אומרת מה קורה כאן? יש פה רעים וטובים? אנשים שמנסים להסתתר ולעשות מסיבות בסתר? הרי כולנו בסופו של דבר עם אותה מטרה, כולנו רוצים לחזור לשגרה, אבל מבינים שבמצב שקיים היום, עם ההתקהלויות האלה – זה פשוט מסוכן".

ד"ר גרינפלד הוסיפה: "מבחינת כמות המאומתים, 40% הם ילדים, 70% הם מתחת לגיל 40, כך שאנחנו רואים שצעירים חולים והתחלואה הקשה בבתי החולים עולה – זה פשוט מסוכן. במצב הזה לא נוכל להמשיך ולפתוח". לדבריה, גם אלה שחוסנו עדיין יכולים להידבק. "במיוחד שעושים מסיבות שהולכים בלי מסכות, אוכל ושתייה – זה פשוט מסוכן", היא אומרת.