בצבי הים עברו שבוע קשה בחופי ישראל, שבהם התגלה זיהום חמור. עשרות צבים נמצאו פעם אחר פעם בתוך גושי הזפת. ביקרנו במרכז להצלת צבי ים של רשות הטבע והגנים, שם מנסים להתמודד עם העומס החריג של בעלי החיים הזקוקים לטיפול רפואי דחוף. "כל כמה שעות הגיע צב – 11 צבים ביום אחד – זו כמות מטורפת", סיפר ד"ר יניב לוי, מנהל המרכז.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

כתבות נוספות על זיהום הזפת בחופים: 

"יש פה צב שהגיע ללא רוח חיים, ללא נשימה", אמר ד"ר לוי. "במהלך יום חמישי שעבר כל הזמן טפטפו צבים – 11 במספר. לשם השוואה – בשנה שעברה, שהייתה עמוסה מאוד, הגיעו למרכז ההצלה 160 צבים, כלומר כאחד בכל 3 ימים". הוא הדגיש כי מדובר בעניין חריג למדי: "זה לא נורמלי בכלל, הבנו שאנחנו נכנסים לאירוע מאוד גדול".

הוא סיפר על המראות הקשים שחוו בבית החולים לצבים עם הגעתם מאתרי הזפת המזוהמים בחופים: "הם הגיעו אלינו מכוסים בזפת בצורה היסטרית, ברוב המקרים זה היה לאחר שאזרחים כבר הורידו את הכמויות הגדולות". הוא אף הסביר שרוב מרוב הדיווחים מהשטח עלה שבכלל לא שמו לב שמדובר בצב, ורק לאחר שהתחילו לקלף את הזפת גילו שיש שם בעלי חיים.

ד"ר יניב לוי, המרכז הארצי להגנת צבי ים (צילום: החדשות 12, החדשות12)
ד"ר יניב לוי, מנהל המרכז להצלת צבי ים | צילום: החדשות 12, החדשות12

"הצבים בקושי נשמו, בטח שלא יכלו לזוז לשום מקום", הוסיף ד"ר לוי. "ללא טיפול רפואי – לא היה להם שום סיכוי לחיות". הצבונים המזופתים נוקו ביסודיות, וכעת עדיין לא יכולים לחזור לים – ומקבלים טיפול של הזנה בכפייה.

אלא שלא רק הצבים סובלים מהזיהום שבחופים – אלא גם הגולשים ושאר "צופי הים", שמגיעים מידי יום לחוף לפרלמנט של שיחות וצפייה בנוף. "זו המדיטציה של הבוקר", אמר נצח מסילתי, אחד מחברי אותם פרלמנטים. "באים לפה, פותחים את היום, נושמים".

אחרי שהמתנדבים ניקו את החופים מכמויות הזפת הרבות – הם נראים דיי טוב. אלא שלא ממש אפשר להירגע: הביולוג הימי אנדרי אהרון צלל במים הרדודים וגילה גושי זפת בגודל כדורי סל. וזה רק מה שאנחנו רואים.

עכשיו - חוזרים אחורה: הממשלה מקדמת תוכנית שנפט ממדינות המזרח ומסעודיה יגיע לאילת במכליות או בצינור, משם הוא יוזרם לאשקלון בקו שכבר קיים ומשם ישווק באמצעות מכליות לאירופה. כשמאות מכליות בשנה יחרשו את הים שלנו, עוד נתגעגע לאסון הנוכחי.

צב ים שנפגע מהזיהום (צילום: ללא)
אחד מצבי הים שנפגעו במהלך אירוע זיהום הזפת בחופים | צילום: ללא

"הצבים יכולים להגיע לגיל 70-100 שנה, אולי אפילו יותר", הסביר ד"ר לוי. "לצערנו, החיים שלהם מתקצרים בגלל מפגעי האדם למיניהם". הצבים הקטנים שניצלו מהזיהום עברו ביום חמישי האחרון סריקת CT, ועושה רושם שמבפנים הם תקינים. ומתי יחזרו לים? "כשיהיו בריאים", אמר ד"ר לוי. "מעריך שבתוך חודש. אנחנו רוצים לראות שהילד מושלם".