קוד אתי למועמדים לכנסת: בתו של פרופסור אסא כשר, ממחברי רוח צה"ל וזוכה פרס ישראל, שירית כשר, השיקה השבוע קוד אתיקה לבחירות לכנסת ה-24 שמבוסס על כללים מוסריים שקבע פרופ' כשר. יחד איתה, עומדות מאחורי יוזמה זו מיה בן צבי ונעמי שלום רובינשטיין. הן ניסחו יחד את "עשרת הדיברות לבחירות נקיות" והן ציינו כי בכוונתן "להגיע לכל מועמד, מפלגה, חברי כנסת ומתמודדים כדי לקבל את התחייבויותם לקבל על עצמם את הקוד, לחתום עליו ולקיימו".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

"אבא שלי, פרופ' אסא כשר, מספר שלפעמים, בהרצאות על אתיקה, הוא מזכיר שהיה חבר בוועדה שהתבקשה לכתוב קוד אתי לחברי הכנסת וועדה אחרת שמונתה כדי לכתוב קוד אתי לחברי הממשלה. עוד לפני שהוא מגיע למשפט הבא, ואומר שלא יצא כלום משתי הוועדות האלה, הקהל מתגלגל מצחוק", סיפרה שירית כשר בפרסום שהעלתה בפייסבוק.

כאן נכנסו לתמונה בתו של פרופ' כשר שירית כשר, מיה בן צבי ונעמי שלום רובינשטיין, שניסחו כללים למען מערכת בחירות נקייה יותר. "ההתנהלות השוטפת של רבים מחברי הכנסת ושרי הממשלה היא ההיפך הגמור מדוגמה אישית להתנהלות ראויה, אתית ומוסרית", הסבירה כשר. "היא (ההתנהלות) יותר דומה לזירת התגוששות בבוץ או מדמנה אחרת".

כשר טוענת כי אין שוני בין הפוליטיקאים לבין מקצועות אחרים בחברה שמחויבים לקוד אתי. "תחשבו, יש קוד אתי לשופטים ולשופטות, לרופאים ולאחיות, למהנדסים ולמהנדסות, ובדרך כלל הם פועלים לפיו יפה מאוד. ואנחנו הציבור רק נהנים מזה", כתבה. "למה לא יכול להיות קוד אתי כזה לחברי הכנסת וקוד אתי שיפעלו על פיו חברי הממשלה?".

אסא כשר (צילום: משה שי,פלאש 90)
בתו תנסה לגרום להמלצותיו להתממש. פרופ' אסא כשר | צילום: משה שי,פלאש 90

לגבי עיתוי ההשקה כשר כתבה: "לדעתנו, מערכת הבחירות היא הזדמנות טובה להתחיל את החתירה להשלטת האתיקה והמוסר על העולם הפוליטי. בבחירות, מתייצבות המפלגות אל מול הבוחרים, מציגות את עצמן בתור נציגות של העם ומבקשות את תמיכת הבוחרים בקלפי. הקוד האתי של הבחירות בא להגן על הבוחרים. הוא בא להכריח את המפלגות להתייחס אל הבוחרים ברצינות, באחריות, בהגינות".

"אם המפלגות יקבלו עליהן את הכללים בקוד האתי שאבא שלי כתב, הבחירות יוכלו להתנהל כראוי", כתבה כשר.

עשרת הדיברות לבחירות נקיות:

  1. ערכים - כל מפלגה תציג בפני הבוחרים את הערכים העיקריים שלה, לשם הכרה והבנה, הזדהות או התנגדות.
  2. מצע - מפלגה תציג בפני הבוחרים מצע המושתת על הערכים. המצע יפרט את קווי היסוד והמדיניות שהמפלגה תרצה לראות מתממשים בתחומים המרכזים של החיים, ביניהם: רפואה, חינוך, כלכלה, רווחה, ביטחון, זהות, סביבה ועוד.
  3. זיהוי - מפלגה תזדהה בגלוי בתור המקור של כל פרסום שהיא מפיצה במהלך הבחירות.
  4. אחריות - מפלגה תתנער בפומבי מפרסומים ופעולות פוליטיות אחרות, בעיקר בתקשורת, ברשתות החברתיות ובאירועי בחירות, המיועדים לעזור לה באמצעות אלימות או הכפשה זדונית של מפלגות ואישים יריבים.
  5. מאבק לא מלחמה - מפלגה תנהל את מערכת הבחירות שלה בצורת מאבק ולא בצורת מלחמה. לפיכך, כל מפלגה חייבת להימנע מפעולות אלימות ומצעדי חבלה סמויה במפלגה או אישיות יריבה, בהפעלת סוכנים כפולים וכדומה.
  6. כבוד האדם - מפלגה תנהל כל פעילות שלה מתוך הקפדה על כבודו של כל אדם באשר הוא אדם ושל כל אזרח באשר הוא אזרח. פגיעה קשה בכבוד האדם יש בכל ניסיון להשפיע על רצון הבוחר כדי לשבש את הבחירה האמיתית שלו, בלחץ, פיתוי או איום, הבטחת טובת הנאה או שוחד.
  7. אי-הטעיה - מפלגה תימנע מפרסום או פעילות אחרת שיש בהם משום הטעיה של ציבור הבוחרים, בדבר העובדות, או בדבר המעשים והתוכניות של עצמה. הבטחת בחירות שאין כוונה לקיים אותה היא הטעיה.
  8. מימון - מפלגה תנהל את מערכת הבחירות אך ורק במסגרת ההסדרים החוקיים של מימון מפלגות, בשקיפות ובלי תרגילים להשתמטות מהציות להסדרים אלה.
  9. שלטון החוק - מפלגה תנהל את מערכת הבחירות שלה על פי החוק ועל פי כל דין ותציית, באופן מלא ומיידי, לכל החלטה של בג"ץ, בית משפט אחר או ועדת הבחירות המרכזית בדבר היבט כלשהו של מערכת הבחירות.
  10. כבוד לתוצאות - מפלגה תכבד את תוצאות הבחירות ללא פגיעה כלשהי באמון הציבור בתקינות החוקית והמקצועית של ניהול הבחירות.