גלי דוידסון מהמשרד להגנת הסביבה מגיעה מדי שבוע לבקר את הקופים בחוות מזור. אלו קופי המקוק שהורבו וגודלו כאן בשבי, ובמשך 20 שנה נשלחו למעבדות ניסויים ברחבי העולם. לפני 6 שנים אסרה מדינת ישראל את המשך המשלוחים - אבל הקופים נותרו בכלובים באותם תנאים קשים.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

דוידסון, ראש אגף הגנה על בעלי חיים במשרד להגנת הסביבה, אמרה: "אלו לגמרי לא התנאים שהייתי רוצה לראות אותם. הייתי רוצה לראות אותם בתנאים שהם רואים שמיים, שיש להם אדמה, שיש להם אבנים לשחק איתם, שהם יכולים להתחבא קצת".

מעט מאוד דברים קודמו בממשלה הנוכחית לפני שהתפרקה, אבל דווקא הקופים קיבלו יחס. באחרונה הועבר תקציב של עשרה מיליון שקלים שאמור להבטיח שהמדינה תקבל אחריות מלאה לאלו שנותרו בכלובים וייבנה להם בית חדש.

גילה גמליאל, השרה להגנת הסביבה, אמרה: "זה פרויקט שחייב, בפן אנושי, לטפל בו. זה לא סביר להמשיך את ההתנהלות הזו בעבור הקופים. אני שמחה שהצלחתי לשכנע ולגייס את המשאבים".

מצילים את הקופים. (צילום: החדשות 12, החדשות12)
צילום: החדשות 12, החדשות12
מצילים את הקופים (צילום: החדשות 12, החדשות12)
צילום: החדשות 12, החדשות12

המאבק לעצירת המשלוחים היה ארוך והשתתפו בו גופים רבים. לבסוף נותרו כ-2,000 קופים שיכולים לחיות עד גיל 35. תורם פרטי העביר שלושה מיליון דולר כדי שיינצלו, אבל למרות ההבטחות לדאוג להם לפתרון ראוי, רובם, קרוב ל-1,200 קופים, נותרו מאחורי הסורגים, בשטח קטן ובצפיפות.

יעל ארקין, מעמותת תנו לחיות לחיות, אמרה: "שאלנו את עצמנו לאורך המאבק: רגע, אוקיי, אז הפסקנו, מה קורה עכשיו? אני חושבת שהדבר הכי חשוב היה קודם כול לעצור את הייצוא הזה. ואחר כך באמת קרה נס והקופים האלה נקנו ונשארו. נכון, זה לא התנאים הכי טובים".

עד למעבר המלא תעבור עוד שנה לפחות, אבל הפעילים אופטימיים שהתקציב המובטח יבטיח שינוי - ואחרי שנים ארוכות בשבי העתיד של הקופים יהיה טוב בהרבה.