"מעגל הסיכון התרחב": עם הכניסה לסגר שלישי עמותת עלם פרסמה היום (ראשון) דוח המפרט את ההשלכות ההרסניות של תקופת הקורונה בכל הנוגע לטיפול בנוער בסיכון. הדוח מראה הידרדרות והחמרה בכל הפרמטרים שנבדקו לאורך כל תקופת הקורונה, לעומת אותה התקופה אשתקד. הדוח מציג: שיעור נשירה גבוה ממסגרות חינוכיות, החרפה במצוקות הרגשיות והנפשיות, עלייה במקרי האלימות, הפגיעות העצמיות ובשימוש באלכוהול וסמים.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

הדוח של עמותת עלם, המתאר את מצב הצעירים והצעירות בסיכון שהעמותה מסייעת להם, מתמקד בחודשים ספטמבר-נובמבר 2020. ומבוסס על נתונים שנאספו מ-6,517 בני נוער, עלייה של 41% בסך הפונים לעלם לעומת אותה התקופה ב-2019.

פי 4.8 מקרי אלימות ברחוב לעומת 2019

לאחר שבחן תופעות בולטות מתחילת המשבר, הדוח מגלה כי חלה החמרה בתופעות הסיכוניות בחיי בני הנוער שמקבלים סיוע מעלם. בכל הקשור למצוקות הרגשיות והנפשיות של בני הנוער – 2,272 מהם חשים דיכאון וחרדה – פי 4.4 לעומת אותה התקופה ב-2019 ופי 1.4 לעומת הרבעון הקודם.

שיחה עם מוקד 105 לבני נוער (צילום: Brian A Jackson, ShutterStock)
פי 2.5 בני נוער סבלו מאלימות ברשת לעומת אשתקד. אילוסטרציה | צילום: Brian A Jackson, ShutterStock

כמו כן, 1,495 מבני הנוער שנעזרו בעמותה ברבעון זה סובלים מבדידות – פי 2.5 לעומת אשתקד. על פגיעות עצמיות דיווחו פי 1.8 בני נוער מב-2019, ומספר המדווחים על הפרעות אכילה הכפיל את עצמו לעומת השנה שעברה. בהתאם לכך, חלה עלייה חריפה גם במקרי האלימות בקרב בני נוער.

פי 4.8 מקרים של אלימות מחוץ לבית התרחשו בתקופת הדוח לעומת אותה התקופה בשנה שעברה, ופי 1.6 לעומת הרבעון הקודם השנה. מקרי האלימות בבית כמעט שילשו את עצמם לעומת 2019 ועלו פי 1.6 מהרבעון הקודם. מקרי האלימות המינית מתגברים וכבר מונים פי 3.3 מקרים מבשנה שעברה, ופי 1.5 מהרבעון הקודם. פי 2.5 בני נוער סבלו מאלימות ברשת לעומת אשתקד.

הקושי הרגשי, הניתוק החברתי והחיים בצל חוסר הוודאות בתקופת משבר הקורונה, העמיקו את הבריחה של בני נוער וצעירים רבים לשימוש בחומרים ממכרים. מבחינת אלכוהול, 2,478 בני נוער דיווחו כי הם שותים, ועל פי הדוח, כעת פי 2.6 בני נוער שותים אלכוהול לעומת השנה שעברה ופי 1.4 מהרבעון הקודם. 1,989 דיווחו כי הם משתמשים בסמים – פי 2.7 לעומת 2019 ופי 1.5 לעומת הרבעון הקודם.

בני נוער מעשנים (אילוסטרציה) (צילום: רויטרס, חדשות)
לעומת 2019, פי 2.7 מבני הנוער בדוח דיווחו על שימוש בסמים. אילוסטרציה | צילום: רויטרס, חדשות

מציאות הלמידה מרחוק במשך חודשים רבים יצרה חיץ בין עולם המבוגרים לעולמם של בני הנוער. 16% מהנערים והנערות בעלם נשרו מהמסגרות החינוכיות. 26% מהצעירים והצעירות מהחברה החרדית בעלם נשרו מהישיבה או מהמסגרת החינוכית בחברה החרדית. לבסוף, 13% מהנוער שמטופל בעלם חוו הרעה במצב הכלכלי בבית.

"הילדים של כולנו בסכנה"

"זו הייתה שנה קשה ביותר. מצוקות בני הנוער, הצעירים והצעירות בסיכון, הלכו והעמיקו", אמרה נשיאת עמותת עלם נאוה ברק. "מעגל הסיכון התרחב ובחודשים האחרונים אנחנו פוגשים יותר נערים ונערות נורמטיביים, שהולכים ומתדרדרים בגלל משבר הקורונה. מצוקות נפשיות כגון: דיכאון, חרדה, פגיעות עצמיות, אלימות, צריכה מוגברת של אלכוהול וסמים, התעצמו לעומת שנה שעברה. שיעור הנשירה מהמסגרות החינוכיות מצוי בעלייה מתמדת. היום, הילדים של כולנו בסכנה. חייבים לפעול למענם ולהגביר את הפעילות בשטח!".

ענבל דור קרבל, מנכ"לית עמותת "עלם" (צילום: עמותת עלם)
מנכ"לית עלם ענבל דור קרבל | צילום: עמותת עלם

מנכ"לית עלם ענבל דור קרבל הדגישה: "זהו צו השעה. הדור הנוכחי של בני הנוער, הצעירים והצעירות ימשיך להתמודד עוד שנים רבות עם ההשלכות של מצבי הסיכון הדרמטיים אליהם הם נקלעו בקורונה". קרבל הוסיפה כי "עלם מגיעה לכל מקום בו נמצאים בני הנוער, מאתרת אותם ומסייעת להם, בשגרה ובחירום, בסגר או שלא בסגר. אם רבים ממצבי הסיכון לא יטופלו עכשיו, אנחנו נחווה את ההשלכות שלהן שנים רבות קדימה. חייבים להמשיך ולעזור להם עכשיו, ועל כן יצאנו בקמפיין השגרירים, על מנת שנוכל להמשיך ולהפעיל את הפרויקטים שלנו".

מטרת "קמפיין השגרירים", עליו דיברה המנכ"לית, היא לאפשר לעמותה להמשיך ולהפעיל את עשרות המענים שלה ברחבי הארץ למען בני נוער, צעירים וצעירות בסיכון. מדובר בקמפיין גיוס המונים שבמסגרתו כל מי שחלק מהעמותה נרתם לעזור בגיוס המשאבים הדרושים לעלם כדי להמשיך בפעילות. עמותת עלם הוקמה לפני 37 שנה, והיא פועלת בשיתוף עם משרד הרווחה.