2020 בהחלט זוכה באחד המקומות הראשונים בתחרות "השנים הקשות אי פעם", לפחות בתקופת החיים של רובנו. בתוך שצף הבעיות בפוליטיקה, המשבר הכלכלי, ואם זה לא היה מספיק - אז גם מוטציה מפחידה וחדשה של הנגיף, קשה לזכור את הדברים הטובים שקרו השנה, אבל אולי תופתעו לגלות - הם לא היו מעטים בכלל. חלקם הגדול אפילו קרו בעקבות הקורונה. אז מעז יצא מתוק?

בפסגת הרשימה האירוע העדכני והמרגש ביותר - החיסון לקורונה! אחרי חודשים ארוכים של המתנה מורטת שנדמה היה שלא ייגמרו, כנראה שמישהו כבר ממש ריחם על האנושות - כי התוצאות בניסויים של רוב החברות יצאו מעודדות כבר מהפעמים הראשונות, וברחבי העולם התחילו במבצע החיסונים. אצלנו בארץ אומנם דווח כי ישראלים יסרבו להתחסן, אך בפועל - המוקדים להזמנת התורים המוקדים קרסו כבר ביום הראשון.

חברי הצוות באיכילוב חוגגים לפני קבלת החיסון (צילום: reuters)
הצוות הרפואי באיכילוב חוגג לפני קבלת החיסון | צילום: reuters

מי יכל בכלל לדמיין מצב שבו אתם מגיעים לישיבה בעבודה, עם הבוסים, במכנסי פיג'מה?! (וגם חולצת פיג'מה, לאמיצים שבכם). ובכן, הקורונה אפשרה זאת. וזום כמובן. אם חשבנו שהעולם טכנולוגי לפני המגפה, התברר שזה כאין וכאפס לעומת מה שבאמת אפשרי - עבודה מרחוק, לימודים במחשב, פעילויות ברשת ומפגשים דרך שיחות וידאו.

הקפיצה הטכנולוגית שהתרחשה בתקופה הזו אמורה הייתה להתפרש במצב רגיל על כמה שנים טובות. עם זאת, מי שנפגע קשות מהמגמה הזו הם מחזיקי נדל"ן משרדים כזה או אחר. אבל היי, גם הם יכולים עכשיו לקום 5 דקות לפני ישיבה ועדיין להספיק.

עבודה מהבית (צילום: רויטרס)
עבודה מהבית | צילום: רויטרס

אומנם קשה כבר להפריד מה קרה בזכות הקורונה ומה היה קורה גם בלעדיה, אבל בכל מקרה - "הסכמי אברהם" מככבים מבחינתנו ברשימה. ההסכם הראשון נחתם ב-15 בספטמבר בבית הלבן בין איחוד האמירויות הערביות, בחריין וישראל. בהמשך הצטרפו למהלך סודן ומרוקו, ומי יודע - אולי יצטרפו מדינות נוספות בעתיד.

הסכמי אברהם (צילום: רויטרס)
החתימה על "הסכמי אברהם" בבית הלבן, ספטמבר 2020 | צילום: רויטרס

ולמי מכם שלא יודע - נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ כינה את ההסכמים "הסכמי אברהם", על שמו של אברהם המקראי, הדמות המקשרת בין הדתות האברהמיות. כעת מתאפשרים קשרים עסקיים, ביטחוניים ומסחריים בין המדינות, וכמובן - הכי חשוב - טיסות לדובאי!

בורג' אל-ערב (צילום: Romrodphoto, shutterstock)
מלון הפאר בורג' אל ערב, דובאי | צילום: Romrodphoto, shutterstock

אנחנו יודעים שהנושא דובר כבר רבות, ושבכל פעם שמישהו מתלונן על הקורונה אז שולפים את העובדה ש"איכות הסביבה השתפרה פלאים", אבל העניין הוא - שאיכות הסביבה באמת השתפרה פלאים. אנחנו מכירים את התופעה בדמות חזירי בר בחיפה, אבל הנה הסבר קצר יותר מעמיק:

אחת ההשפעות הבולטות של הקורונה והשלכותיה היא הירידה החדה בפליטת גזי החממה, ובהם פחמן דו-חמצני. בסין, למשל, שאחראית לפליטת פחמן דו-חמצני יותר מכל מדינה אחרת בעולם, צומצמה פליטת גזי החממה בחודשים ינואר ופברואר ברבע לעומת התקופה המקבילה אשתקד - מדובר בכ-150 מיליון טונות של פחמן דו-חמצני שלא נפלטו לאטמוספרה!

ונציה (צילום: realsimple.com)
פחות תיירים, מים צלולים. ונציה | צילום: realsimple.com

דוגמה נוספת היא ונציה - בימים שבשגרה היא אחת הערים המתוירות ביותר בעולם, ולכן המים הזורמים בתעלות העיר בדרך כלל עכורים מאוד. כעת, המים בתעלות העיר הפכו לצלולים, עד כדי כך שאפשר לראות להקות הדגים שוחות בהן, ואפילו ברבורים לבנים.

זה נשמע כמעט מובן מאליו - אבל חלה ירידה חדה במספר חולי השפעת בעולם הודות להגבלות שהוטלו בשל מגפת הקורונה: איסור על התקהלויות ומגעים חברתיים וחובת חבישת המסכות במרחב הציבורי. באוסטרליה, למשל צנח מספר החולים בשפעת מכ-132 אלף בשנת 2019, ל-21 אלף בלבד בחורף הנוכחי. 

שפעת (צילום: ShutterStock)
זהירים יותר, חולים פחות. אמצעי ההגנה של הקורונה יעילים גם לשפעת | צילום: ShutterStock

נגיף השפעת ונגיף הקורונה עוברים מאדם לאדם באותה צורה: כשאדם נושם רסיסי רוק נגועים בנגיף שפלט אדם חולה. מכיוון שהרוק הנגוע נפלט בעיקר בשיעול או בהתעטשות, סכנת ההידבקות מוגבלת בדרך כלל לטווח של שני מטרים מהחולה – המרחק שאתם אמורים לשמור עכשיו מכל אחד שלא גר אתכם בבית.

אז אומנם הקטגוריה הזו שנויה במחלוקת, כי אומנים רבים חוו את השנה הקשה בחייהם - אבל אולי דווקא בזכות זה נחשפנו ללא מעט יצירות ושיתופי פעולה נהדרים שעשו לנו את השנה. בין היתר: אריאנה גרנדה שחררה לאחרונה אלבום שיצר הרבה רעש, ונועה קירל ויונתן מרגי, ה-זוג, החליטו לנצל את התקופה השקטה יותר בשביל שיתוף פעולה ראשון ביחד.

גם על מעריצי הפסטיגל לא פסחו, ואפילו פינקו בנוסטלגיה - עם שחזורים מרגשים לשירים המוכרים והכוכבים משנים קודמות. פול מקרטני, שהיה אמור להמשיך השנה בסיבוב הופעות, נאלץ להתבודד מפאת גילו - ולנו יצא מכך רק טוב. בימים האחרונים הוא הוציא אלבום חדש שהוא הקליט לבדו באולפן.

נוסף על כך, התפתחה תופעה של הופעות אישיות, ואומנים שמגיעים ממש עד הבית כדי להרגיש שוב קצת את הקהל, ואפילו החל מעין ז'אנר חדש של מוזיקה בהשפעת הקורונה, כמו להקת "הגל השני" - שיצרה שירים ברוח התקופה. לא רע בכלל לשנה שאיימה להשתיק את תעשיית המוזיקה. 

המילה "תרבות" ממש לא מוגזמת כאן - כחלק מההסתגלות לתקופת המגפה, מסעדות נאלצו להמציא את עצמן מחדש, ולאפשר ארוחה ללא ישיבה במסעדה ובאוויר הפתוח. יש טייק אווי, כמובן. אבל אחרי זמן מה אנשים חיפשו לצאת מהבית, בטח כשמזג האוויר הישראלי נוח כל כך.

וככה נוצרה לה תופעה חדשה - פיקניקים! זו יכולה להיות סלסלה זוגית ומפונפנת, וזו יכולה להיות פשוט שקית עמוסה - אבל העיקר לשבת בחוץ עם אוכל טוב וליהנות מהאוויר.

דרום אדום  (צילום: יגאל סלבין,  יח"צ)
חוזרים לפיקניקים באוויר הפתוח. פסטיבל דרום אדום, אפריל 2020 | צילום: יגאל סלבין, יח"צ

ברור שהיו לא מעט ירידות בבורסה, אבל אנחנו מתמקדים עכשיו בדברים הטובים: תקופת הקורונה כונתה בשפת המשקיעים "ברבור שחור" - מאורע שיש לצפות שיקרה אחת לזמן מה, שיש לו תוצאות משמעותיות ושקשה מאד לחזות אותו. לכן ענפים מסוימים נפגעו קשות, אך זו גם תקופה להזדמנויות רבות.

אחרי הירידות החדות, ובהתאם להודעה על מציאת חיסון, המדדים השונים זינקו ושברו שיאים. אומנם התנודות עדיין חדות ומושפעות מכל הודעה על סגר או מוטציה, אבל בסך הכול - היו השנה לא מעט תקופות נהדרות למשקיעים בבורסה.

השקעות בבורסה (צילום: שי פרנקו)
היו גם עליות: לא כולם הפסידו השנה בבורסה | צילום: שי פרנקו

בעקבות התקופה הכלכלית, מאות אלפי אנשים בישראל איבדו את עבודתם ונקלעו למצב קשה מאוד. דווקא במקומות הנמוכים האלו, עם ישראל נרתם לעזור - ישראלים שהתראיינו על מצבם קיבלו מבול הודעות תמיכה, שיחות והצעות לעזרה, ואפילו הוקמו עמותות שגייסו כסף לסיוע.

דוגמאות רבות לערבות ההדדית בארץ היו בשנה האחרונה. אחת מהן הוא סיפורה העצוב של תמר פרץ-לוישמתה מקורונה אחרי שאיבדה את בעלה כתוצאה מדום לב - והותירה אחריה את תאומים בני ארבע. הפעוטות נותרו לבדם, והישראלים לא נותרו אדישים: יותר משני מיליון שקלים גויסו עבור השניים. 

הישראלי היפה (צילום: פלאש/90 )
מחלקים מזון לנזקקים. הקורונה הציפה את הערבות ההדדית | צילום: פלאש/90

דוגמה נוספת היא העברת המענקים שהעבירה הממשלה בפסח למשפחות נזקקות: לאחר ההודעה על כך שכל משפחה תקבל 500 שקלים לילד, בעמותת "פתחון לב" השיקו קמפיין גיוס המונים שקורא למשפחות בעלות אמצעים לתרום את הכסף - ויותר מחצי מיליון שקלים הועברו לנזקקים.

סיפור נוסף מיני רבים שממחיש את הערבות ההדדית שהתעוררה בחברה הישראלית הוא זה של אברהם ישראל בן ה-74. ישראל התגורר במשך תקופה ארוכה ברחוב. לפני כשלוש שנים הוא נתפס כשניסה לגנוב ארבעה שקלים מדוכן בדיזנגוף סנטר, ומאז מתנהל נגדו משפט ממושך. בעקבות כתבה שפרסמנו, רבים פנו לאברהם ותרמו לו כסף באופן אישי, זאת בנוסף לקבוצה ייעודית שנפתחה ב-Paybox ובה נאספו כ-13 אלף שקלים.

חלוקת סלי מזון לקראת החג בעמותת "פתחון לב" (צילום: פתחון לב)
חלוקת סלי מזון בעמותת פתחון לב, ספטמבר 2020 | צילום: פתחון לב

"המון אנשים התקשרו אליי ואמרו לי שהסיפור שלי נגע להם בלב, חלק אפילו אמרו שבכו", סיפר אברהם ל-N12 בהתרגשות. "זה מאוד ריגש אותי, לא האמנתי שכל כך הרבה אנשים נרתמו לעזור. הכסף הזה יכול להציל לי את החיים. אני מאוד מתקשה ללכת, כואב לי כל הזמן. בזכות התרומה אוכל אולי לקנות סוף-סוף קלנועית".

ובכן, מה זו "טיסת השוקולד" לעומת הסיפורים האלו?

זוכרים את "מעז יצא מתוק"? אז אין כמעט קטגוריה מתאימה יותר לביטוי הזה מזו. הקורונה הכריחה רבים לחשב מסלול מחדש. בין אם זה להתחיל לעשות משלוחים, ובין אם זה לעשות הסבת מקצוע מוחלטת - כל אחד נאלץ להסתגל בצורה זו או אחרת לתקופה המוזרה הזו.

שליחים של תן ביס (צילום: מרים אלסטר, פלאש/90 )
מחשבים מסלול מחדש. שליחים של "תן ביס" | צילום: מרים אלסטר, פלאש/90

ומעבר לאילוצי התקופה - לרבים התקופה הזו היוותה מעין שעון מעורר בחיים - בעיקר לדברים שהם היו רוצים לשנות בהם. נוסף על כך, העובדה שהעולם בעצם "נעצר" נתן זמן רב לחשוב ולהמציא רעיונות חדשים, והשנה בישראל נרשמו לא פחות מ-5,424 פטנטים חדשים!

הקורונה שיבשה את תוכניותיהם של עשרות אלפי צעירים שתכננו לעשות את הטיול הגדול בדרום אמריקה, הודו או אירופה. אבל בזכות השינוי הלא מתוכנן, רבים גילו מסע לא פחות יפהפה, ויותר קרוב לבית - שביל ישראל. זהו שביל הליכה רגלי שחוצה את המדינה מדן ועד אילת, ואורכו כ־1,000 קילומטרים.

ולא רק הצעירים המשוחררים זכו בגילוי מחודש של נופי הארץ. המגוון הרחב של הנופים והמסלולים בארץ אפשר למשפחות ומטיילים רבים שלא רצו לוותר על החופשה - פשוט לחפש חלופות כאן בישראל. ואם יוצאים, מגיעים למקומות נפלאים.