קניון "מול החוף" בחדרה נפתח לפני שנתיים וחצי - עם מיקום מנצח, צמוד לכביש החוף, ויותר מעשרת אלפים איש ביום עברו בו עד שהגיעו תקופות הסגר. כיום, כבר 70% מהחנויות סגורות. אבל הסיפור שלנו הוא לא הקניון, אלא העובדים - האנשים שהתפרנסו בו והפכו לנתונים בשירות התעסוקה ובביטוח הלאומי. על פי נתוני שירות התעסוקה, ישנם 918,784 דורשי עבודה בסך הכל. 139,293 מהם הוצאו לחל"ת כבר בפעם השנייה ו-70% מהם - נשים.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

היא בת 45, אם חד הורית, שכל חייה עבדה באופן קבוע עד השנה האחרונה, עד הקורונה. כבר שנתיים שמרינה וולצינסקי עובדת בחנות התכשיטים בקניון. שנתיים ברוטו, לא כולל סגר א', ועכשיו הגיע סגר ב' והיא שוב בחל"ת. "כאפה ראשונה תמיד יותר קלה. הגל הראשון תמיד יותר קל. הגל השני כבר יותר כבד כי אתה כבר היית בבור כלכלי, טיפה עלית... ועוד פעם גל שני. איך נקום מזה?".

העובדים שיצאו לחל"ת (צילום: N12)
מרינה וולצינסקי | צילום: N12

וולצינסקי ממש לא חושבת שלמי שמקבל את ההחלטות אכפת מההשפעות הכלכליות שנובעות מהסגר. "כי אנחנו אנשים קטנים - מה אנחנו? חיים ממשכורת למשכורת", הסבירה. "הם חושבים רק על התפקיד שלהם, על המקום שלהם". מבחינתה, הסיבה לסגר היא פוליטית: "זה סגר נוח לו. למה הוא עשה? כי הוא לא רצה את ההפגנות האלו".

"היה פה הומה לפני כל הסגירה, ופשוט קשה לי לראות מה שקורה פה עכשיו. כואב הלב", שיתף אותנו יואל שמש שהוצא לחל"ת בפעם השנייה. לראיון איתנו הוא הגיע לבוש במדי חברת האבטחה, לבקשתם, אבל יואל כבר שבועיים לא עובד שם מאז שנשלח שוב לחל"ת. הוא אלמן ופנסיונר שנאלץ להמשיך לעבוד גם בגיל 66. "יש לי ילדים שלומדים במכללות, צריך לעזור להם. אין ברירה. צריך הכנסה נוספת שתעזור לי לעזור להם, להחזיק אותם כלכלית, זה מה שאני עושה".

העובדים שיצאו לחל"ת (צילום: N12)
יואל שמש | צילום: N12

בחצי משרה הוא שומר בבית ספר יסודי, בחצי השני הוא מאבטח את הקניון. כשראש השנה התקרב הוא הבין שנותר ללא עבודה. ועכשיו, הוא הכי מתגעגע לראות את הילדים שהשגיח עליהם: "אתה בא לעבודה, אתה רואה את השמחה של הילדים, אתה משתגע איתם, הם משגעים אותך וזה הכיף".

ספק אם יש משפחה בחדרה שלא מכירה את רפי נחוסי, לא מהקניון, אלא מהברית או מהחתונה שלהם. כמעט 30 שנים שהוא מצלם אירועים משפחתיים והפקות שונות, ומאז חודש מרץ הוא נשאר עם מצלמה וללא לקוחות.

"או שאתה בוכה על מר גורלך, או שאתה עושה מהלימון לימונדה", אמר נחוסי שניסה את מזלו כשפתח מסעדת כנאפה בקניון, שהתבררה כהשקעה לא מתוקה במיוחד. הוא גייס 400 אלף שקלים עבורה - אבל אחרי חודשיים וחצי מוצלחים הגיע הסגר השני. "אני מרגיש שהקורונה רודפת אחריי. לא ציפינו שאחרי חודשיים של עבודה, זה ייסגר עוד פעם לרמה כזאת".