היועמ"ש מנדלבליט הודיע היום (חמישי) על הקלה משמעותית באכיפת חוק קמיניץ שנועד במקורו להילחם בתופעת הבנייה הבלתי חוקית במגזר הערבי. על פי המדיניות החדשה, במהלך השנתיים הקרובות לא יינתנו קנסות ולא יבוצעו הריסות בתים ביישובים הערבים והדרוזים, כל עוד מדובר בקרקע למגורים ואין מחלוקת לגבי הבעלות עליה. שר המשפטים ניסנקורן: "המצב הקיים יצר חוסר התאמה בין מדיניות הקנסות והריסת בתי המגורים לבין המצב התכנוני החסר ומצוקת הדיור הממשית בחברה הערבית והדרוזית".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

חוק קמיניץ, שנחקק לפני כ-3 שנים ושמטרתו הייתה הגברת האכיפה נגד הבנייה הבלתי חוקית באמצעות הטלת צווי הריסה וקנסות מינהליים של מאות אלפי שקלים ללא משפט על עבירות בנייה, עורר כעס רב במגזר הערבי. לטענת ראשי הרשויות הערביות, לאורך עשרות שנים המדינה לא הקצתה שטחים לבנייה ולא אישרה הרחבה ליישובים קיימים – מה שהוביל לבנייה הלא חוקית. 

שר המשפטים אבי ניסנקורן (צילום: אלעד מלכה)
ניסנקורן: "מברך על ההסדר הצודק שגובש" | צילום: אלעד מלכה

השינוי שהודיע עליו היועמ"ש מגיע אחרי עבודה משותפת של משרד המשפטים עם נציגים מהמגזר הדרוזי, חברי כנסת מהרשימה המשותפת, נציגי חקלאים, הנהלת רשות מקרקעי ישראל והיחידה לאכיפת הבנייה הבלתי חוקית. לפי ההחלטה החדשה, תוקפא למשך שנתיים האכיפה על בנייה קיימת למגורים בגין עבירות תכנון ובנייה שבוצעו ביישובים הערבים והדרוזים מכוח תיקון 116, וכן על בנייה בת הסדרה ביישובים החקלאיים. במקביל, במהלך תקופת ההקפאה יואצו משמעותית פעולות התכנון וההסדרה של הבנייה ביישובים.

המדיניות החדשה מקפיאה למעשה את האכיפה ביישובים הערבים והדרוזים למשך שנתיים - לא יינתנו קנסות ולא יבוצעו הריסות בתים עד 31 בדצמבר 2022. במשרד המשפטים הדגישו כי המדיניות החדשה תקפה רק אם מדובר במבנה קיים המיועד למגורים, שאינו מצוי על קרקע מוגנת ולא מתנהלים לגביו הליכי אכיפה אחרים תלויים ועומדים.

איימן עודה (צילום: AP / FLASH 90, פלאש/90 )
יו"ר הרשימה המשותפת: "הציבור הערבי יכול לנשום לרווחה" | צילום: AP / FLASH 90, פלאש/90

עוד ציינו במשרד המשפטים כי "בנוגע למגזר החקלאי, תיבחן אפשרות לאשר הקמת מבנים בשטחים חקלאיים לצורך פעילות שאינה חקלאית. ככל שזו מקיימת זיקה לפעילות החקלאית והמרקם הכפרי, ובהתאם לרשימת שימושים שתיקבע על ידי רשות מקרקעי ישראל ונהליה. באשר למגזר הבדואי, מתקיים זה מספר שבועות שיח בין נציגי המגזר, שר המשפטים ניסנקורן ושר הכלכלה עמיר פרץ לגיבוש פתרון מותאם, לטובת האצת צעדי תכנון והסדרה".

"המצב הקיים יצר חוסר התאמה בין מדיניות הקנסות והריסת בתי המגורים לבין המצב התכנוני החסר ומצוקת הדיור הממשית בחברה הערבית והדרוזית", אמר שר המשפטים אבי ניסנקורן. "גם בעניין השטחים החקלאיים נוצרה בעיה דומה. מדובר בסוגיה מורכבת שדרשה פתרון מאוזן ואחראי".

ניסנקורן בירך על שינוי במדיניות האכיפה: "אני מברך על ההסדר הצודק שגובש, בזכות עבודה מאומצת של אנשי משרד המשפטים ובראשם המשנה ליועץ המשפטי לממשלה ארז קמיניץ וצוותו. המהלך החשוב שאנו מוציאים היום לדרך לא היה מתאפשר ללא שיח כן ומקצועי עם הנהגות הציבור הערבי והדרוזי וכמובן עם נציגי החקלאים".

עוד הוסיף שר המשפטים: "אנו מבשרים היום על הקלה במדיניות האכיפה תוך האצת פעולות התכנון וההסדרה ארוכות הטווח, כדי להבטיח שהן היישובים והן המגזר החקלאי יוכלו להתפתח כראוי וכחלק ממדיניות התכנון הלאומית".

יו"ר הרשימה המשותפת, ח"כ איימן, הצטרף לברכות על ההחלטה ושיבח את העבודה המשותפת עם ניסנקורן וגנץ: "בשורה לאלפי המשפחות הערביות עם צווי הריסה על בתיהם: אתם יכולים לנשום לרווחה. הצלחנו להקפיא בפועל את חוק קמיניץ. ‏צריך לומר בכנות שהעבודה המאומצת מול גנץ וניסנקורן הביאו תוצאות והם עמדו בהתחייבות כלפינו. נמשיך עד שנביא לביטול החוק והסדרה של תוכניות מתאר ליישובים ערבים".