בג"ץ דן היום (שלישי) עם הרכב מורחב של 11 שופטים בראשות הנשיאה אסתר חיות בעתירות שהוגשו נגד חוק הלאום שאושר בכנסת בחודש יולי 2018. דקות לפני פתיחת הדיון, יו״ר הכנסת יריב לוין מסר לנשיאה חיות כי אם בג"ץ יפסול את החוק, לא תכובד פסילתו. גנץ בתגובה: "האיומים על בית המשפט מסוכנים לדמוקרטיה". מחוץ לאולם התחוללה מהומה ונציגי העדה הדרוזית צעקו לעבר יוזם החוק ח"כ דיכטר קריאות גינוי חריפות.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

אחרי שח"כ לוין שלח לחיות את ההודעה החריגה, גם נתניהו גינה את הדיון. "לבית המשפט אין סמכות לדון בתוקפם של חוקי יסוד מכיוון שחוקי היסוד שמחוקקת הכנסת הם הנורמה החוקתית העליונה במדינה, והביטוי היסודי ביותר לעקרון שלטון העם ולעקרון שלטון החוק כאחד", אמר. "בית המשפט מקבל את סמכותו לפסוק מכוח חוק יסוד, והוא אינו יכול לשפוט את מקור סמכותו שלו".

לוין: לא היה שר משפטים זמני (צילום: תומר ניוברג, פלאש 90, חדשות)
"לא נכבד את הפסיקה אם החוק ייפסל". יו"ר הכנסת יריב לוין | צילום: תומר ניוברג, פלאש 90, חדשות
הדיון על חוק יסוד הלאום בבג"ץ (צילום: ערוץ הכנסת)
הדיון על חוק הלאום בבג"ץ | צילום: ערוץ הכנסת

"לבית המשפט תפקיד חשוב מאוד במשטר הדמוקרטי אבל הוא איננו שליט אבסולוטי", המשיך נתניהו. "המחלוקות השונות ביחס לתכניו של חוק יסוד הלאום כבר הוכרעו במקום הראוי להם – בכנסת". יו"ר כחול לבן בני גנץ הגיב מיד בציוץ בטוויטר לשניים וכתב כי "האיומים של יריב לוין ונתניהו על בית המשפט מסוכנים לדמוקרטיה ומפרקים את הפרדת הרשויות".

נציגי הדרוזים לדיכטר: "בגדת בנו"

נציגי בני העדה הדרוזית ובהם גם עורך דין שוקי שאנן מחורפיש, קרוב משפחה של כמיל שאנן ז"ל שנרצח בפיגוע, צעקו אל עבר יוזם החוק ח"כ דיכטר מחוץ לאולם: "פגיעה קשה בעדה הדרוזית. אתה צריך להתנצל למשפחת שאנן. מה לא נתנו למדינה הזו? בגדת בעדה הדרוזית. מתביישים בך".

ח"כ דיכטר מצידו מסר כי הוא מוקיר את העדה הדרוזית. "אתם חלק בלתי נפרד ממדינת ישראל", מסר.
"חוק הלאום לא פוגע במעמדכם, לא כעדה ולא כאזרחים, בשום אופן, אל תקשיבו למסיתים". בדיון, השופטת חיות הקשתה על הטוען הראשון המייצג את הדרוזים: ״מאין אתה שואב מהחוק את הפרשנות שיש פגיעה בדרוזים? מדובר על זכות לאומית".

עוד אמרה חיות במהלך הדיון: "השאלה שנשאלת היא אם יש בחוק משום שלילה של ליבת הערכים הדמוקרטיים של מדינת ישראל באופן מהותי, זו שאלה של מהות. רק אם זה צולח את אמת המידה הזו אפשר להתחיל לדבר על ביקורת שיפוטית של חוק יסוד".

אסתר חיות בדיון על חוק הלאום בבגצ‎ (צילום: ערוץ הכנסת)
הנשיאה חיות בדיון על חוק הלאום | צילום: ערוץ הכנסת

מחאה נגד הדיון: "הדיון פוגע בעיקרון הפרדת הרשויות"

במקביל, התקיימה מחוץ לבית המשפט העליון מחאה נגד הדיון ובעד החוק, ובמהלכה חילקו פעילי תנועת "אם תרצו" בננות לעוברים ולשבים. "זה כדי להמחיש עד כמה בג"ץ מנותק מהמציאות ומחשיב עצמו כממשלת על כל יכולה", נמסר מהתנועה. "שופטי בג"ץ מתנהגים כמו מועצת שומרי החוקה של משטר האייתולות באירן העומדים מעל נבחרי הציבור הדמוקרטיים".

הפגנת "אם תרצו" נגד חוק הלאום
הפגנת "אם תרצו" נגד חוק הלאום מחוץ לבית המשפט

מתן פלג יו"ר תנועת "אם תרצו" אמר: "עצם הדיון היום בחוקיותו של חוק יסוד הלאום, פוגע באופן חמור בעיקרון הפרדת הרשויות, בשלטון החוק וביסודותיה הדמוקרטיים של המדינה. כעת הם מבקשים גם לדון בנשמת אפה- אופיה הדמוקרטי. מדובר בדיון ללא סמכות, ההופך את ישראל לרפובליקת בננות ולא למדינה מתוקנת. אנו מצפים מנבחרי הציבור להדגיש במערכת הבחירות הקרובה את החשיבות להחזיר את האיזון לרשויות ובייחוד לאזן את בג"ץ".

בחודש יולי 2018 חוק היסוד הלאום עבר בקריאה שנייה ושלישית בכנסת. רוב של 62 חברי כנסת גבר על 55 חברי כנסת אחרים שהצביעו נגד. שניים נמנעו. ראש הממשלה נתניהו בירך אז על אישור החוק: "זהו רגע מכונן בתולדות הציונות ובתולדות מדינת ישראל".