כשבוע לפני שהוא מסיים את תפקידו כפרויקטור הקורונה, פרופ' רוני גמזו הזהיר היום (חמישי) מפני העלייה במקדם ההדבקה  לדבריו, כתוצאה מהעלייה בהדבקה בימים האחרונים "יש קושי רב להשלים את השלב הבא של ההקלות באותו מתווה שנקבע". את ההחלטה לפתוח את חנויות הרחוב ביום ראשון הוא כינה "הרע במיעוטו".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

בתחילת דבריו בהצרה לתקשורת ציין גמזו שהשבוע החולף היו הימים הראשונים בחפיפה של פרויקטור הקורונה החדש, פרופ' נחמן אש. "הוא צמוד אליי בכל החלטה וישיבה וכעת הוא מבין יותר את המורכבות ואת האתגרים", אמר גמזו, והבטיח שהוא ימשיך ללוות אותו גם בשבוע הבא וימשיך להיות זמין להתייעצויות גם לאחר סיום תפקידו באופן רשמי.

גמזו דיבר על מצב התפשטות הקורונה: "אנחנו נמצאים במצב תחלואה של כ-600-700 מקרים ליום. אנחנו דיי נעצרנו במגמת הירידה המאוד מהירה שהייתה, מגמה שבעצם ציינה מקדם הדבקה של סביב 0.6 - כלומר אדם הדביק פחות או קרוב ל-0.6, וכך ההדבקה ירדה בצורה משמעותית".

הפרויקטור היוצא המשיך להסביר מדוע ישנה עלייה בהדבקה וציין שבמערכת הבריאות לא הופתעו לראות את העלייה במקדם ההדבקה, שלדבריו עומד כעת עומד קרוב ל-0.9. לדבריו, "עם חזרת האנשים למעגל השגרה והחזרת מערכות החינוך והעבודה ראינו עלייה מאוד משמעותית בתנועה במדינת ישראל בכל הערים, בכל המגזרים והמסגרות - עלייה שמקרבת אותנו בערך לרמת התנועה הנורמלית במדינת ישראל". בהמשך הוא פירט: "במגזר הערבי אנחנו רואים מקדם הדבקה גבוה מ-1, באוכלוסייה החרדית אנחנו רואים מקדם הדבקה שהוא סביב 0.6 ובאוכלוסייה הכללית 0.8 ואולי יותר".

 

 

"מדוע גם כשאנחנו אחרי סגר ושומרים על מסכות עדיין מקדם ההדבקה מוצא את עצמו למעלה?", שאל גמזו, והשיב: "אז צריך לדעת ולהבין את המנגנון של המחלה: רוב ההדבקות מתרחשות בשלב שאתה לא יודע שאתה חולה, אתה אסימפטומטי, ואז יש הדבקה כי אתה לא שומר על הכללים ולא נזהר. זה יכול להיות עם בני המשפחה, בעבודה, בתחבורה הציבורית, בלימודים, במערכת החינוך, וזה יכול להיות בכל גיל, גם ילד קטן למבוגר".

לדברי גמזו, הפיתרון הוא לקטוע את שרשרת ההדבקה באמצעות בדיקות או סגר: "בישראל יש כמה אלפי חולי קורונה שככל שאני לא מצא אותם אז מקדם ההדבקה יטוס למעלה. איך פותרים את זה? או הרבה יותר בדיקות או סגר. אני לא רוצה סגר אז צריך לקטוע".

לקראת פתיחת המשק  (צילום: פיטוסי , פלאש/90 )
פתיחת חנויות הרחוב: "הרע במיעוטו" | צילום: פיטוסי , פלאש/90

אמנם קבינט הקורונה החליט על פתיחת חנויות המסר ביום ראשון הקרוב, אך גמזו טען כי כעת עם עלייה מקדם ההדבקה "יש קושי רב להשלים את השלב הבא של ההקלות באותו מתווה שנקבע". לדבריו, ההחלטה לפתוח את החנויות היא "הרע במיעוטו. "גם כשמשרד הבריאות עמד על דעתו לא לפתוח ולהקטין את כלל ההקלות, היינו צריכים לאפשר איזשהו מסחר במדינת ישראל. צריך למצוא איזונים ולמנוע קריסה של ענפי מסחר רבים".

דנים על פתיחת מערכת החינוך

"לגבי מערכת החינוך", הסביר הפרויקטר היוצא, "נפתחו כיתות א'-ד'. כיתות 'א'-ב' במתווה מסוים שכרגע אנחנו דנים איך לשפר אותו, איך לייצר הסכמה בין משרד החינוך לבריאות. יחד עם השרים מנסים למצוא פיתרון שיהיה מוסכם על כולם, כולל בשלטון המקומי, ואותם צהרונים שלא היו שלמים עם שלמות הפיתרון שהיה.

"בנוגע ליתר מערכת החינוך, כרגע אנחנו דנים בכיתות ה'-ו' ובכיתות הגבוהות יותר לבגרויות, דנים איך אפשר להמשיך את הלימודים שם דרך שילוב את התלמידים בהוראה כלשהי - לא רק למידה מרחוק. אנחנו מבינים את הצורך הפדגוגי של מפגש מורה עם תלמידים".