אמנם האור כבר נראה בקצה המנהרה, ועדיין – ישראל נכנסת לסגר שלישי שיחל ביום ראשון הקרוב בשעה 17:00: בהחלטת הממשלה נקבע כי הסגר ימשך שבועיים לפחות בכפוף למדדי התחלואה, אך הערב (חמישי) במהדורה המרכזית פרסמנו כי הוא צפוי להימשך 4 שבועות לפחות, ואפילו יותר, זאת על פי הערכות כלל הגורמים במערכת הבריאות.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

בסיום השבועיים הראשונים של הסגר, צפויה הממשלה להתכנס ולקבל החלטות בהתאם לנתוני התחלואה. ההערכה הייתה שבמידה ונגיע למקדם הדבקה של 1 ומספר חולים שנמוך מ-1,000 ביממה נוכל לשחרר את הסגר - אולם על פי כל התחזיות אלו לא יהיו המספרים בעוד שבועיים.

לכן, ניתן להעריך בצורה די ברורה שהסגר ימשך לפחות 4 שבועות ואפילו 5, הערכה לה שותפים כלל הגורמים במערכת הבריאות כולל המנכ"ל פרופ' חזי לוי, הפרויקטור נחמן אש וכלל המומחים שמייעצים לקבינט הקורונה.

במהלך הסגר יוטלו על הציבור הגבלות תנועה, לצד צמצום המסחר ומקומות הבילוי. כפי שפרסמנו לראשונה ב-N12 הגנים וכיתות א'-ד' ויא'-יב' יפעלו במתכונת מלאה ולא עד 13:00 - בעקבות הלחץ שהפעילו השרים.

סגר, עוצר לילי, עוצר, משטרה, שוטרים, שוטר, מחסום (צילום: אוליביה פיטוסי, פלאש/90 )
סגר כללי, ארכיון | צילום: אוליביה פיטוסי, פלאש/90

ההגבלות שייכנסו לתוקף:

  • הגבלת תנועה עד 1,000 מטרים מהבית
  • איסור שהייה בבית של אדם אחר
  • סגירת כל המסחר, הבילוי והפנאי
  • מסעדות יפעלו במתכונת משלוחים בלבד
  • צמצום התחבורה הציבורית ב-50%
  • צמצום היקף העבודה ב-50%
  • הפסקת מתווה "איים ירוקים"
  • ספורט יחידני יותר ללא הגבלת מרחק

מנכ"ל משרד הבריאות על מבצע החיסונים (צילום: מתוך "חדשות הבוקר" , קשת12)
פרופ' חזי לוי, ארכיון | צילום: מתוך "חדשות הבוקר" , קשת12

הערב דיווחנו כי בקרב גורמי הבריאות מתחזקת ההערכה שהמוטציה הבריטית תרמה לעלייה הדרמטית בתחלואה, לכל הפחות במגזר החרדי. יתרה מכך, ישנם 5 מקרים מאומתים עם המוטציה בישראל, ועשרות דגימות נלקחו לבדיקה בחשד שהן נושאות את המוטציה. בשעות אלו מתבצעות להן בדיקות ריצוף גנומי.

המוטציה ככל הנראה עמידה בפני החיסון, אולם ההדבקה המהירה שהיא יוצרת מעלה חשש בקרב אנשי משרד הבריאות שהמספרים שאנחנו רואים בימים אלו עוד יקפצו דרמטית בהשוואה למדדי התחלואה להם היינו עדים בסבבים הקודמים.

מנתוני משרד הבריאות המעודכנים שפורסמו רק הערב עקב תקלה, עולה שאתמול אותרו 3,340 מאומתים חדשים לנגיף – יממה שבמהלכה נשבר שיא הבדיקות בישראל ביום אחד – 89,950 בדיקות. נכון להיום, ישנם 256 חולי קורונה בישראל שמצבם מוגדר קשה, מהם 122 מונשמים. מאז פרוץ המגפה, נפטרו 3,170 ישראלים.

פרופ' חזי לוי: "מדרון חלקלק"

הערב, התייחס מנכ"ל משרד הבריאות פרופ' חזי לוי למבצע החיסונים ואמר: "התחלנו לחסן במוצ"ש בחיסונים של פייזר. מדינת ישראל חיסנה הכי הרבה אנשים עד כה. חיסנו עד כה כ-1.8 אנשים ל-100 איש - שאר מדינות העולם מאחורינו. מדינת ישראל חיסנה עד כה כ-180 אלף בני אדם, היום חיסנו עד אחר הצוהריים 40 אלף אנשים, ואתמול 65 אלף. בנינו עוד מרכזי חיסון - אנחנו רוצים להגיע ל-100 אלף בדיקות ואף למעל זה".

"אנחנו מחסנים לפי רמת הסיכון", הוסיף. "צוותים רפואיים, בני 60 ומעלה, והתחלנו כבר את החיסון בבתי האבות ובבתי החולים הסיעודיים, ונמשיך לעשות זאת גם בשבוע הבא. אני מקווה שבשבועות הקרובים נוכל לחסן את כל האוכלוסייה. לגבי מורים - הם בהחלט קבוצה שאנחנו רוצים לחסן אותה. הם יכולים להדביק ולהידבק, ואני מניח שיחוסנו החל מהשבוע או בעשרת הימים הקרובים".

פרופ' לוי התייחס גם לחשש מהמוטציה הבריטית: "עד כה נמצאו 4 אנשים שלקו בנגיף הזה. המוטציה לא יותר אלימה, המחלה נותרה כפי שהייתה בהיקף ובתחלואה, והתמותה לא עלתה וזה הדבר החשוב. מה שהכי חשוב לכולנו זה מה החיסון יעשה לנגיף הזה, לפי כל המחקרים החיסונים שהגיעו ויגיעו לארץ מכסים את הנגיף המוטנטי. זה דבר מעודד, ואנחנו צריכים להמשיך להתחסן".

"אנחנו עדיין לא תחת השפעת החיסון - אנחנו עדיין בעיצומו של גל התחלואה", הזהיר המנכ"ל, "לכן התקבלו אתמול בקבינט החלטות על סגר שיחל מיום ראשון ב-17:00". על מערכת החינוך אמר מנכ"ל משרד הבריאות: "הבנו את הקושי ולכן הארכנו את השעות. תלמידי כיתות י"א-י"ב יחלו את בחינות הבגרות כחודש או חודשיים, ולא רצינו לפגוע בהם ולתת להם להתכונן לבגרות בתנאי התו הסגול".

מנכ"ל משרד הבריאות התייחס גם למגמת העלייה בתחלואה, כשמעל ל-5% מהבדיקות האחרונות שנעשו, נמצאו כחיוביות. גם מקדם ההדבקה עלה, כשהמקדם הכללי לכל המגזרים עומד על R=1.26. פרופ' לוי ציין כי גם מספר המונשמים עלה, יש בין 70-90 חולים קשים חדשים מדי יום, כשבשיא הסגר הקודם היו 30 חולים קשים חדשים ביום.

"המסחר ייסגר החל מיום ראשון בערב, ואנחנו מצטערים על כך וכואבים את זה", אמר. "אנחנו צריכים לסגור על מנת להביא לירידה בתחלואה. על פי תחזיות המומחים אנחנו נמצאים במדרון חלקלק, ואם לא ננקוט בסגר אנחנו עלולים להגיע בינואר ל9,000 מאומתים ביום. זה הזמן לעצור את זה ולמנוע את ההידרדרות במדרון החלקלק".