בית המשפט המחוזי בירושלים דן היום (ראשון) בבקשת פרקליטיו של ראש הממשלה בנימין נתניהו לקבל לידיהם חומרי חקירה נוספים. שורה תחתונה הדיון הסתיים ללא החלטה על שינוי מועדי הטענות המקדמיות והמשפט, אבל השופטים הודיעו כי ישקלו את זה.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

אם בקשת פרקליטי נתניהו תאושר על ידי בית המשפט, הדבר עשוי להוביל לדחיית שלב ההוכחות. סנגוריו של נתניהו, וכן של שאר הנאשמים בתיקים 1000, 2000 ו-4000 טוענים כי עליהם לראות את חומרי החקירה לפני שישיבו על כתב האישום ב-29 בנובמבר.

בית המשפט קיבל את בקשת עורכי הדין לקיים את הדיון היום, זאת לאחר שאלה טענו כי לא יוכלו להשיב כראוי על כתב האישום בלי לקבל לידיהם את כל החומרים. הדיון היום יתקיים ללא נוכחות הנאשמים, ובניהול שלושת שופטי ההרכב, רבקה פרידמן-פלדמן, משה ברעם ועודד שחם. זהו הדיון השלישי שנערך במשפט שנפתח לפני כחצי שנה.

הדיון הזה הוא לכאורה טכני, אך יכולה להיות לו משמעות קריטית מבחינת המשך לוח הזמנים של המשפט. השמעת הטענות המקדמיות נקבעה ל-6 בדצמבר, ולא מן הנמנע שפרקליטי נתניהו יבקשו דחייה במועד הזה וגם במועד השמעת הראיות בינואר.

את הדיון פתח עו"ד בן צור, שמייצג את ראש הממשלה: "ביקשנו לקבל חומרים שנוגעים לאישום ונמצאים בתוך כתבי החקירה. מדובר בתיק מורכב שלהיבטים מסוימים שלו יש ייחודיות, יחסי תקשורת ואנשי ציבור ופעולות של דוברים. לכן יש בהחלט גם שורה לא מעטה של קווי הגנה שאמורים להיפרס בפני בית המשפט".

עו"ד בן צור המשיך והקריא בפני ההרכב שיחה של עד המדינה שלמה פילבר עם עיתונאים, ואמר: "איך ייתכן ששיחה של עד מדינה מהותי שמתייחס לעניינים העומדים בפני בית המשפט בשלושת הפרשות – איך שיחה כזו סווגה כשיחה בלתי רלוונטית?".

השופטת רבקה פרידמן-פלדמן קטעה את פרקליט נתניהו והסבירה: "אדוני לא מתכוון שניקח את כל החומרים שהמדינה מחזיקה ביד ונעביר לנאשם. טעויות יכולות לקרות, לגבי המסמכים נצטרך לבדוק אותם, אם הקריאה של המדינה שמשהו רלוונטי או לא רלוונטי למשפט הייתה סוף פסוק".

ליאת בן ארי מוכנסת לבית המשפט המחוזי משער צדדי (צילום: החדשות12)
ליאת בן ארי נכנסת לבית המשפט משער צדדי | צילום: החדשות12
משפט נתניהו (צילום: עמית שאבי, פלאש 90)
הרכב השופטים במשפט נתניהו | צילום: עמית שאבי, פלאש 90

עו"ד בועז בן צור: "אי אפשר לבוא ולתת כותרת שלא מעבירים להגנה חומרי חקירה בגלל פגיעה בפרטיות. במהלך החקירה לא הייתה רגישות מופלגת לנושא ואף יש פגיעות אלימות ממש בפרטיות. למשל אחד החוקרים אומר לעד המדינה ניר חפץ: "צנעת הפרט שלך לא מעניינת אותנו".

עו"ד ליאת בן-ארי, התובעת בתיקי נתניהו: "האם אנחנו בשלב של טענות מקדמיות? עושים פה שימוש בדיון הזה כדי לטעון טענות שאינן קשורות להליך שבו אנו נמצאים".

עו"ד בועז בן צור: "אנחנו דנים בתשובות שנתנה המאשימה על ההחלטה לא להעביר חומרי חקירה ואם לא נוח לשמוע משפט או שניים – אדרבא. אלה אותם מקרים שהודיעו לנחקרים 'צנעת הפרט שלך לא מעניינת אותנו'".

הקרע בין מילצ'ן לבן צור (צילום: החדשות)
עו"ד בועז בן צור | צילום: החדשות

עו"ד בן-צור: "יש מקרים שאני יכול לבקש חומר מסוים כמו תכתובת בין נחקר לבין חוקר ואני חושב שאני זכאי לקבל אותו".

השופטת רבקה פרידמן-פלדמן: "נבדוק את החומר ונראה אם הוא כן רלוונטי, כן חשוב, או שהוא שולי ויש אינטרסים אחרים שמאפשרים לא למסור אותו".

עו"ד ז'ק חן טען שהפרקליטות לא הקדישה זמן למיון חומרי החקירה: "הפסיקה קובעת שהחובה הראשונית של התביעה לסנן את החומר, לעבור בקפדנות מסמך מסמך ומתוכו להחליט האם מדובר בחומר שיכול לגעת באישום או בהגנה ולהעביר את החומרים. זו הבדיקה הראשונית שצריכה להיעשות ובשום מקום בחומר החקירה אין אינדיקציה שהדבר הזה נעשה בכלל".

השופט משה בר עם שאל: "מה שאדוני מבקש כרגע זה שנורה למדינה לקחת את כל הקלאסרים לעשות את אותו מיון וסיווג ולהגיש השלמה אם יש או אין חומרים נוספים?", עו"ד חן אישר שאכן זו בקשתו ואמר: "אין פה עניין טקטי למשוך בחבל – יש פה עניין מהותי. אנחנו מנסים ללמוד את התיק הזה ויש לנו המון נעלמים".

עו"ד יהודית תירוש מפרקליטות המדינה התייחסה לטענות: "עורכי הדין עומדים איתנו בקשר טלפוני רציף, אנחנו זמינים לכל שאלה וכל עניין ואף זימנו אותם לפגישות על מנת לחסוך ולייעל את התהליך. עורך הדין מעדיף לא לומר שהעברנו להם חומרים רבים שהיו בעינינו חומרים פנימיים. ההגנה על הנאשמים חשובה לנו לא פחות".

עו"ד ‏חדד הציג את הבקשה לקבל את כל התיעוד שנוגע למגעים להפיכתו של ארי הרו לעד מדינה. הוא התנגד לטיעון של הפרקליטות, שלפיו בעוד יש להעביר לסנגורים מגעים של החוקרים עם העד שמועמד להיות עד מדינה, אין חובה להעביר את כל המגעים בין הפרקליטות לסנגורי העד. עו"ד חדד טוען שאין שום בסיס לאבחנה הזו.

לקראת סיום הדיון בנוגע לחומרי החקירה, סנגורו של נתניהו, עו"ד בועז בן צור, ביקש לשנות את המועדים שנקבעו להמשך התיק. הטענה שהשמיע היא שבעוד שבועיים אמורים הנאשמים להגיש תגובה בכתב לאישומים, אולם כרגע מונחת בפני בית המשפט בקשה שהגיש נתניהו לתקן את כתב האישום, שברור שתשפיע על התגובה. ‏ראש ההרכב פרידמן-פלדמן השיבה: "שמענו את הבקשה ונשקול אותה. נכון לעכשיו אין שינוי, יש את המועדים שנקבעו".

עו"ד חן הוסיף שגם לבני הזוג אלוביץ' יש טענות לגבי כתב האישום שהן טענות מקדמיות, אבל לפי המועדים כרגע עליהם להגיש את הטענות המקדמיות ולהשיב לכתב האישום באותו היום. ‏פרידמן-פלדמן ענתה: "אז תגישו השבוע את הטענות לגבי כתב האישום". הנאשמים אמורים להשיב לאישום ולהגיש טענות מקדמיות ב-29.11, והדיון בהם ייערך ב-6.12.


בשבוע שעבר, הגישו עורכי הדין בועז בן צור ועמית חדד, סנגוריו של ראש הממשלה נתניהו, המואשם בשוחד, מרמה והפרת אמונים, מסמך שבו הם דורשים לערוך תיקונים בכתב האישום שהוגש נגד נתניהו. הם טענו לשורה של ליקויים ופגמים שנפלו בהליך הניסוח, אשר לשיטתם בוצעו באופן שיטתי ומכוון.

הם טענו כי בכתב האישום נכללו פרטים פסולים, שנבעו בין היתר מ"הליך חקירתי פגום ומגמתי". עוד הוסיפו כי כתב האישום ביצע הכללה של נתניהו יחד עם רעייתו ובנו, דבר שמהווה יצירה של אישיות משפטית שאינה קיימת: "התביעה אינה יכולה לייחס לראש הממשלה את מעשיהם הנטענים של רעייתו ובנו".