הרב עדין אבן ישראל שטיינזלץ הלך לעולמו הבוקר (שישי) והוא בן 83. הרב שטיינזלץ, מגדולי הפרשנים בדור האחרון, אושפז מספר ימים במצב קשה לאחר שלקה בדלקת ריאות. משפחתו ותלמידיו ביקשו להתפלל עבורו, והבוקר הוא נפטר בבית החולים שערי צדק בירושלים. טקס ההלוויה שלו החל היום בשעה 14:00 בהר הזיתים בירושלים, בחיק משפחתו בלבד בשל מגבלות הקורונה.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

רבים ספדו לרב שטיינזלץ, הנשיא ריבלין כתב: "הרב דלה ממעמקי אוצרות הרוח של עם ישראל פנינים, והנגיש בעברית בהירה וברורה את התלמוד לעם ישראל כמו היה רש"י בן ימינו. יהי זכרו ברוך". ראש הממשלה נתניהו אמר: "חיבוריו החשובים יעמדו לדורות".

הרב שטיינזלץ ידוע בעיקר בשל הביאור הנרחב שכתב לתלמוד, אחד הביאורים המקיפים והחשובים שנכתבו - בייחוד בדורות האחרונים. הרב העמיד מאות תלמידים בארץ ובעולם, שהתפללו עבורו בימים האחרונים. הוא זכה בפרס ישראל למדעי היהדות בשנת 1988 ובעיטור נשיא מדינת ישראל בשנת 2012. בשנת 2017 קיבל את פרס יקיר ירושלים.

הרב עדין שטיינזלץ ובנו (צילום: דנה בר סימון, mako יהדות)
הרב שטיינזלץ, מימין, עם בנו | צילום: דנה בר סימון, mako יהדות

הרב עמד בראש מרכז שטיינזלץ לידע יהודי בשכונת נחלאות בירושלים, וכן היה נשיא הישיבה התיכונית מקור חיים בכפר עציון ונשיא ישיבת ההסדר תקוע. מלבד התלמוד, הוא כתב ביאורים נרחבים גם לספרי חסידות ולתנ"ך. הוא ביאר את סידור התפילה, את כתבי הרמב"ם ואת פרקי אבות מתוך המשנה. הוא כתב ספרי מוסר, הגות והלכה, וכתביו תורגמו לשפות רבות. הרב שטיינזלץ נולד למשפחה חילונית וחזר בתשובה כנער. הוא למד בצעירותו כימיה ופיזיקה באוניברסיטה העברית בירושלים וכן לימודים תורניים בישיבות בירושלים.

בשנת 1965 ייסד הרב בשיתוף עם ממשלת ישראל את המכון הישראלי לפרסומים תלמודיים, לימים מרכז שטיינזלץ. בהודעה של המרכז נכתב: "מרכז שטיינזלץ הפך למפעל חייו של הרב - הנגשת היהדות ומורשת ישראל, תרגום וביאור התלמוד הבבלי לכל העולם".

משפחתו ותלמידיו ביקשו להתפלל עבורו בשבוע האחרון. בתו של הרב כתבה: "אבא שלי נלחם במקרה קשה של דלקת ריאות (שאינו קשור לקורונה), וסובל מהידרדרות. אנא הזכירו אותו במחשבותיכם ובתפילותיכם. מי ייתן שנזכה שישוב לבריאות שלמה, בעזרת ה'".

הרב עדין אבן-ישראל שטיינזלץ (צילום: דוברות בני עקיבא העולמית)
הרב עדין אבן-ישראל שטיינזלץ | צילום: דוברות בני עקיבא העולמית

רבים ספדו לו עם היוודע דבר מותו. נשיא המדינה ראובן ריבלין ספד לרב: "הרב עדין היה איש אשר רוח בו, בעל אומץ לב רוחני, עומק הדעת ועומק המחשבה. הרב דלה ממעמקי אוצרות הרוח של עם ישראל פנינים, והנגיש בעברית בהירה וברורה את התלמוד לעם ישראל כמו היה רש"י בן ימינו. נאמן לשליחותו ועקרונותיו הוא לא נרתע לפלס לו את דרכו הייחודית, מתוך מסירות לתורת ישראל ולעם ישראל. תנחומי העמוקים לתלמידיו הרבים ולמשפחתו היקרה. יהי זכרו ברוך".

ראש הממשלה בנימין נתניהו כתב: "הרב שטיינזלץ ייצג במובהק את דמותו של 'המתמיד' היהודי. הוא השקיע עמל בלתי-פוסק במפעלי הפרשנות שלו, ובראשם הפירוש לתלמוד שמנגיש את לימוד הגמרא לציבורים רחבים בשפה בהירה ומובנת. חיבוריו החשובים יעמדו לדורות – כאבני-יסוד של מורשת ישראל, וכנר תמיד לזכרו".

ראש הממשלה החליפי ושר הביטחון בני גנץ כתב: "הרב שטיינלזץ היה רב גדול וגדול בהבנה ובתרומה לנפש האדם. מעולם לא הבחין בין אדם דתי ושאינו דתי והותיר אחריו תרגומים של הגמרא שיישארו בידי העם היהודי דורות רבים. קירוב הלבבות שלו, הוא סמל למה שאנו צריכים יותר מכל בתקופה הזו. מורשתו הפיסית והרוחנית היא נכס שעליו נשמור. יהי זכרו ברוך".

  הרב עדין אבן-ישראל שטיינזלץ (צילום: דוברות בני עקיבא העולמית)
הרב עדין אבן-ישראל שטיינזלץ | צילום: דוברות בני עקיבא העולמית

בריאיון לכתב העת "ישראלים" של מכון בן-גוריון ואוניברסיטת בן-גוריון בשנת 2017, אמר הרב שטיינזלץ: "אני לא חשבתי מעולם מה יהיה כתוב על המצבה שלי, זה לא כל כך מעסיק אותי. אבל כן מעסיק אותי מה ייזכר. עשיתי משהו, אבל לא עשיתי מספיק, לא עשיתי אפילו מקצת הדברים שרציתי לעשות. כתבתי כך וכך ספרים, יפה מאוד; נתתי כך וכך הרצאות, יפה מאוד; כתבתי מאמרים כחול אשר על שפת הים; זה לא מספיק. מה הייתי רוצה לעשות? הייתי רוצה להשאיר עץ קטן שיצמח".

הרב שטיינזלץ הוסיף: "בגינה שלי שתלתי לפני שנים שני ברושים, אחד נגנב והשני היה ברוש קטן והראש שלו נקטם. פשוט ריחמתי עליו, לקחתי את הראש והצמדתי אותו בנייר דבק לגדם שעוד היה טרי. לא עשיתי עוד שום דבר, נתתי לו לצמוח, קיוויתי שהשבר יתאחה. כיום הברוש הזה הוא כמעט שלושה מטרים בגובה, עץ אדיר! זה מה שהייתי רוצה לעשות, לשתול ברוש קטן, אפילו קצת קצוץ, שיגדל ויהיה לעץ גדול".

שר הפנים אריה דרעי כתב: "אבד צדיק מן הארץ. בצער רב שמעתי על פטירת הגאון הרב עדין אבן ישראל שטיינזלץ. הרב שנמנה על חסידות חב"ד והיה מתלמידיו של הרבי, זכה להקים ישיבות ובתי מדרש ולהפיץ תורה וחסידות ליהודים בארץ וברחבי העולם. חבל על דאבדין".

השר לענייני ירושלים רפי פרץ כתב: "הרב היה יחיד בדורו. תלמיד חכם גדול ופורץ דרך, צדיק אמיתי". חבר הכנסת נפתלי בנט כתב: "כואב את לכתו של הרב עדין אבן ישראל (שטיינזלץ), מעיין נובע של חכמת ישראל. תורתו והגותו נלמדו על ידי המוני בית ישראל. השאיר אחריו מורשת עצומה של אהבת ישראל, אהבת התורה ומידות טובות". חברת הכנסת מרב מיכאלי כתבה: "יש כל כך הרבה א.נשים שבשבילןם תלמוד זה שטיינזלץ. עדין שטיינזלץ תרומה עצומה לתרבות היהודית והישראלית. יהי זכרו ברוך".

השרה מירי רגב כתבה: "תורתו של הרב וספריו הרבים ימשיכו להאיר לעד בשמי עמנו. תנחומיי העמוקים לכל המשפחה. יהי זכרו ברוך". השרה לשעבר ציפי חוטובלי כתבה: "אבלה וכואבת את האבידה הגדולה עם פטירתו של הרב עדין שטיינזלץ זצ"ל, מענקי הרוח של דורנו. על המעשה האמיץ של תרגום התלמוד קיבל פרס ישראל, חיבר יהודים מכל העולם למורשת שלנו".

בהודעה מטעם תנועת בני עקיבא העולמית נאמר: "הרב שטיינזלץ הביא את הגמרא מבית המדרש האקסקלוסיבי לחכמים לכל בית יהודי. בביאור שלו הנגיש ליהודים בכל העולם את הגמרא והיופי שלה. זכינו לשמוע במאות קהילות ניגון של לימוד לא מעט בזכות הרב. העולם היהודי איבד אבידה גדולה".

בהודעת בית החולים שערי צדק נכתב: "הרב שטיינזלץ היה ידיד שנים רבות של שערי צדק וטופל במסירות בשנים האחרונות עקב מצבו הבריאותי. פטירתו של הרב היא אבידה גדולה לעולם היהודי. אנו משתתפים בצער המשפחה ותלמידיו הרבים בארץ ובעולם".