"כשאנו מזהים חלון הזדמנות, אנו מוכנים לתת לו סיכוי": אחר הצהריים נערך בהיכל הזיכרון בהר הרצל הטקס הממלכתי לזכר 68 החללים שנפלו ו-5 האזרחים שנהרגו במבצע צוק איתן בעזה לפני 6 שנים. הטקס נערך בפעם הראשונה ללא קהל עקב מגבלות הקורונה - ובני המשפחות השכולות יוכלו לצפות בו ממרחק. 

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

טקס האזכרה הממלכתי השנתי לחללי צוק איתן, נערך במעמד נשיא המדינה ראובן ריבלין, ראש הממשלה בנימין נתניהו, ראש הממשלה החליפי ושר הביטחון בני גנץ והרמטכ"ל אביב כוכבי. עקב התמשכות הדיון בקבינט הקורונה, נתניהו לא הגיע פיזית להר - ונאומו המוקלט שודר במהלכו. 

בנאום המוקלט אמר ראש הממשלה: "חיילינו יצאו למלחמה על הבית ונחלצו לטובת יישובי הדרום שחטפו טילים, הם פעלו נגד תשתיות טרור והשתלטו על מנהרות, הם הכריעו מחבלים והנחיתו מהלומה קשה מאוד על מבקשי נפשנו. אילו אויבנו היו יודעים מה יהיו ההשלכות למעשיהם, אין לי ספק שהם היו מחזירים את הגלגל אחורה. החיילים בחזית פעלו למען העורף המותקף, והעורף עטף באהבה את שליחיו בחזית".

ראש הממשלה נתניהו בטקס אזכרה לזכר חללי צוק איתן  (צילום: לע"מ)
נתניהו בנאומו בטקס | צילום: לע"מ

"אנו מאחלים רפואה שלמה לכל פצועי המערכה ואנו מוסיפים לפעול להשבתם של אורון שאול והדר גולדין, וכמותם גם אברה מנגיסטו והישאם א-סייד. כשאנו מזהים חלון הזדמנות אנו מוכנים לתת לו סיכוי", הדגיש נתניהו.

בני גנץ בטקס אזכרה לזכר חללי צוק איתן  (צילום: לע"מ)
גנץ בטקס האזכרה לחללי מבצע צוק איתן | צילום: לע"מ

"המערכה הזו לא הסתיימה ולא תסתיים, עד שנשיב את בנינו שנותרו בעזה – אורון שאול, הדר גולדין והאזרחים אברה מנגיסטו והישאם א-סייד", הדגיש ראש הממשלה החליפי ושר הביטחון, בני גנץ. "למדינת ישראל אין אינטרסים ברצועת עזה, זולת השבת הבנים ושקט לתושבי הדרום. אם בצד השני יבינו זאת, תהיה שם צמיחה כלכלית שבה גם אנחנו חפצים. אם לא יבינו זאת – נדאג שיבינו". 

הנשיא ריבלין בטקס אזכרה לזכר חללי צוק איתן  (צילום: משרד הביטחון)
הנשיא ריבלין בטקס האזכרה הממלכתי לחללי המבצע | צילום: משרד הביטחון

"קשה לקיים את הטקס הזה שכל כולו מבוסס על הרצון לשבת אתכן, משפחות יקרות", אמר הנשיא ריבלין בפתח דבריו. "קשה עלינו המרחק, ואף על פי כן אנו שומעים אתכן - ואתן אותנו. אנחנו יחד דרך המסכים בתוך הלבבות. 6 שנים חלפו מאז תמו 50 ימי מבצע צוק איתן, 6 שנים בהן לא מש מלבבכם זכרם של אהוביכם, אהובינו". 

הביקורת של המשפחות - והמחאה של משפחת גולדין 

הטקס שנערך השנה גורר ביקורת מצד המשפחות שלא הורשו להשתתף בטקס. לטענת בני המשפחות, ניתן היה לאפשר לנציג אחד מכל משפחה להגיע להר הרצל - ונראה כי ישנה תחושה שמנסים "למחוק" את זכר המבצע. 

נציג המשפחות שכן שהה במקום, אילן שגיא, אביו של ארז ז"ל שנפל במבצע, מתח ביקורת על אי השבתם מעזה של אורון שאול והדר גולדין: "לפני הקדיש, אני רוצה להזכיר את אורון שאול והדר גולדין שעדיין לא חזרו מהמלחמה, ולא קוים בהם הפסוק 'ושבו בנים לגבולם'". עוד כחלק מהמחאה, משפחת גולדין מקיימת אירוע אלטרנטיבי מחוץ להיכל הזיכרון. 

גולדין עזבה בדמעות את פגישת רה"מ (צילום: אמיר לוי, יונתן סינדל / פלאש 90, חדשות)
לאה גולדין ונתניהו. לא נפגשו הפעם | צילום: אמיר לוי, יונתן סינדל / פלאש 90, חדשות

כמדי שנה מאז מבצע צוק איתן, ראש הממשלה נתניהו נוהג להיפגש עם זהבה שאול, אמו של אורון שאול שנפל בשבי חמאס במהלך המבצע. נתניהו נפגש עמה לפני כשבועיים אלא שהפעם, בניגוד לשנים קודמות, נתניהו לא פגש גם את שמחה ולאה גולדין, הוריו של הדר גולדין ז"ל, ככל הנראה על רקע הביקורת שהמשפחה מטיחה בו.  הפעם האחרונה שבני המשפחה פגשו את ראש הממשלה הייתה בנובמבר 2019, אז מחו על ההחלטה של נתניהו להעביר גופה של מחבל חמאס לעזה.

בתום הטקס, ריבלין, גנץ וכוכבי יצאו לשוחח עם בני משפחת גולדין. צור גולדין, אחיו של הדר, אמר באותו מעמד לגנץ, שבימי צוק איתן היה הרמטכ"ל: "אתה עדיין המפקד של הדר".