בשנת 2016 מזכ"ל חיזבאללה חסן נסראללה איים שפגיעה במכלי האמוניה שבמפרץ חיפה תגרום לנזק רב לתושבי האזור. הפיצוץ האדיר בביירות אתמול, ממחיש את הסכנה הטמונה בריכוז החומרים המסוכנים קרוב כל כך לריכוזי אוכלוסייה. "האירוע מוכיח את דרישתנו להוציא את המפעלים הפטרוכימיים המזהמים והמסוכנים מאזור המפרץ", טען ראש עיריית קריית ביאליק. "מה שקורה אצלינו זו סכנה בקנה מידה לאומי", כתבה חברה בעמוד הפייסבוק "חיפאים מצייצים".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

במרכז המחקר הסביבתי בחיפה התייחסו הבוקר לאסון בלבנון. "הארוע בלבנון ממחיש את הסכנה בריכוז חומר מסוכן סמוך לאוכלוסייה צפופה ומציף את הצורך הדחוף לסגור את התעשיות הדליקות והנפיצות", נכתב בהודעת המרכז. "דוח לבחינת סכנות וסיכונים בחיפה קבע כי מפעלים ומתקני חומרים מסוכנים בחיפה ייפגעו בחירום - כקביעה עובדתית".

ראש העיר קריית ביאליק, אלי דוקורסקי (צילום: דוברות קריית ביאליק)
צילום: דוברות קריית ביאליק

"סקר סיכונים של המשרד להגנת הסביבה קבע כי במפרץ חיפה קיימים 1,500 מוקדי סיכון מצרפי ו-800 סוגי חומרים מסוכנים במפעלים הסמוכים לחדר השינה שלנו", הוסיפו בהודעת המרכז. "אמנם מיכל האמוניה רוקן - אך במפרץ חיפה עדיין מרחפת סכנת האמוניה כאשר ה'טנקרים' של האמוניה עומדים בנמל - לא רחוק מהאוכלוסייה ומפעל דשנים המכין דשן ופצצות עומד במרכז העיר ומחזיק קונטיינר של 15 טון אמוניה ללא מיגון".

ראש עיריית חיפה עינת קליש רותם, שבתחומה יושבים רוב המתחמים המסוכנים קראה להוצאתם מהעיר. "היום כבר ברור לכולנו שלא מספיק לעצור את הגידול שלהם, הם צריכים לצאת", אמרה. "החשש של כולנו, המבוסס על מומחים בתחום, הוא בדיוק מתרחיש אימים כמו זה שהתממש אתמול צפונית לישראל".

"אתמול קיבלנו קריאת השכמה מביירות", הוסיפה ראש העיר. "כרטיס צהוב שהזכיר לנו את השורה התחתונה: אין מקום לחומרים מסוכנים ולמפעלים מזהמים בתוך המרחב העירוני ובקרב האוכלוסייה. אחרי שהזדעזענו מהמראות הקשים מלבנון, זה הזמן לפעול ויפה שעה אחת קודם".

ראש העיר קריית ביאליק, אלי דוקורסקי התייחס גם הוא לפיצוץ האדיר בבירה הלבנונית: "האירוע בלבנון  מוכיח את דרישתנו להוציא את המפעלים הפטרוכימיים המזהמים והמסוכנים מאזור המפרץ", טען.

פיצוץ עצום בביירות, לבנון
פיצוץ עצום בביירות, לבנון

בקבוצת הפייסבוק "חיפאים מצייצים" בה חברים יותר מ-60 אלף חברים, הציפו הגולשים גם כן את הסכנה שבחומרים המסוכנים שמאוחסנים במפרץ. "הלב עם ביירות, הראש עם מפרץ חיפה", כתבה גולשת בקבוצה. "מה שקורה אצלנו זו סכנה בקנה מידה לאומי כשהחזית שלה, הוא מטרופולין שלם. הגיע הזמן ש-700 אלף תושבים יעניינו יותר מכמה בעלי הון מקושרים בצמרת. אסון".

הפוסט זכה לכמה מאות לייקים ויותר ממאה תגובות. "אין חיפאי חיפאית או תושב הקריות שלא חשבו על זה", כתבה גולשת אחרת בתגובה, "זו קריאת השכמה". גולשת נוספת הוסיפה: "כתושבת חיפה ממש מפחיד לחשוב מה יכול לקרות פה".

בארגון מגמה ירוקה הזהירו גם כן מהאפשרות שאסון דומה יקרה בישראל: "המראות של החורבן וההרס מבירת לבנון מחרידים. תושבי ביירות נאלצים להתמודד עם המחיר הכבד של זלזול, הזנחה והיעדר רגולציה. התמונות מביירות הן תמרור אזהרה אדום בוהק למה שעלול לקרות במפרץ חיפה".

"דו"ח מבקר המדינה שהתפרסם ביולי 2018 הצביע על קושי של המשרד להגנת הסביבה לאכוף ולפקח אחר הנחיות למפעלים המחזיקים בחומרים מסוכנים", הוסיפו בארגון. "למרבה האבסורד, בחוק ההסדרים הנוכחי ישנו תיקון חוק המפקיע מן הרשויות המקומיות את סמכויות הפיקוח עבור מפעלים מזהמים שיוגדרו 'בעלי חשיבות לאומית'. אותן רשויות שיאלצו חס וחלילה לשאת באחריות ולטפל בתושבים שיפגעו במקרה אסון. יותר מתמיד, הכיוון היום חייב להיות ברור: הממשלה חייבת לחזק את הרגולציה הסביבתית בישראל ולקדם בדחיפות החלטה לאשר את תכנית מפרץ החדשנות להבראת מפרץ חיפה".

מאיגוד הכימיה בהתאחדות התעשיינים נמסר בתגובה: "התעשייה בחיפה עומדת בכל הסטנדרטים המחמירים בעולם בהיבטי בטיחות. התעשייה בחיפה תורמת לתעסוקה, פרנסה ולכלכלת העיר הרבה יותר מהפופוליסטים שטובים רק במילים ולא פרנסו אדם אחד בחייהם. מקומם לראות שיש הממהרים להפחיד את הציבור בחיפה, על רקע אירוע, שלא רק שלא ידוע עדיין מה התרחש בו אלא אף שמדובר על אירוע במדינה שאינה מוגדרת כמדינה מפותחת ולפיכך אין מקום להשוות בין הסטנדרטים הבטיחותיים בה לסטנדרטים בישראל שהינם מהמחמירים בעולם".