על רקע כניסתן של המגבלות החדשות על התחבורה הציבורית היום (חמישי), שוטרי אגף התנועה קיבלו את המשימה המאתגרת והמורכבת לאכוף את הנחיות משרד הבריאות בתחבורה הציבורית. אכיפת עטיית מסכות אינה פעילות שמתקיימת בשגרה השוטפת של השוטרים, והדבר מצריך מהם לא פעם לפעול ברגישות גבוה מאוד אל מול ציבור האזרחים. לצד השוטרים, גם נהגי האוטובוסים מוצאים את עצמם לעתים בסיטואציות שלא מוכרות להם בימי שגרה, ובעימותים עם הנוסעים.

"היו לא מעט ויכוחים עם נוסעים שלא מבינים את הנהגים. נהג אחד אפילו חטף מכות מנוסעים כי לא עצר בתחנה בגלל שלא רצה לעבור על ההנחיות - והנוסעים הגיעו אליו בתחנה הסופית", סיפר ל-N12 נוי דודו, נהג אוטובוס ותיק בחברת "דן".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

לדבריו, "הכול מתחיל ונגמר" בהבנה של הציבור שזאת תקופה מורכבת שדורשת מכולם להתגמש. "אנחנו שומרי חוק ולא עושים דווקא לנוסעים", אמר דודו. "אנחנו מבקשים מהנוסעים להתנהג על פי ההנחיות, לשים מסכות ולא להתעמת עם הנהגים. יחד נעבור את המשבר הזה. זה אפשרי".

שוטרים אוכפים את מגבלות הקורונה באוטובוסים
שוטרים אוכפים את מגבלות הקורונה באוטובוסים

בראש ההגבלות שנכנסו לתוקף, אולם טרם נאכפות על ידי משטרת ישראל - צמצום תפוסת הנוסעים באוטובוסים והקטנתם בחצי. כלומר, כמות הנוסעים בתחבורה הציבורית תצומצם ב-50% אחוזים, זאת שבכל רגע נתון רק מחצית מהנוסעים ייסעו באוטובוסים והרכבות. המטרה היא לשמור על ריחוק פיזי בין הנוסעים ולמנוע צפיפות שמהווה בסיס פורה להתפשטות הנגיף.

המשטרה מצאה את עצמה בשבועות האחרונים בעין הסערה בעקבות סרטונים רבים שמופצים ברשתות החברתיות, בהם נראים שוטרים מחלקים דוחות בגין אי עטיית מסכה, ואף מבצעים מעצרים לאנשים שמסרבים להזדהות. בסופו של דבר, השוטרים הם זרוע הביצוע של מדיניות הממשלה והם אוכפים את הוראות החוק. במשטרה שמו לעצמם מטרה לדאוג ולשמור על בריאות הציבור, תוך ניסיון לצמצם ככל האפשר עימותים מיותרים. יחד עם זאת, כשאזרח לא משתף פעולה עם שוטר ולא מזדהה, על פי חוק, הדבר יוצר סיטואציה לא נעימה - שעלולה להסתיים במעצר.

נהג אוטובוס עם מסיכה
נהג אוטובוס תחת הנחיות משרד הבריאות

מתחילת השבוע והטלת המשימה על אגף התנועה באכיפה בתחבורה הציבורית, התבצעו עשרות אלפי מפגשים בין שוטרים לאזרחים ונבדקו למעלה מ-7,000 אוטובוסים ורכבות, ובפועל נרשמו כ-700 דוחות בלבד. מדובר באחוזים בודדים מתוך אלפי מפגשים.

אמיר עבוד, שוטף אגף התנועה שלקח חלק בפעילות האכיפה הסביר: "אנחנו נותנים דגש על אותם אנשים שלא עוטים מסכות במגזר הציבורי. אני יכול לציין שחלק נרחב מהציבור אכן נענה לחובת המסכות ופועל בצורה ממושמעת. אולם יש עדיין את הקומץ הקטן שממשיך להתחכם". לדברי עבוד, המטרה היא משותפת: "אנחנו לא רוצים להסלים את המצב, רוצים לעצור ולמנוע את ההתפשטות של הנגיף. הכול במטרה לבלום אותו".

ההגבלות החדשות בתחבורה הציבורית (צילום: N12)
אמיר עבוד, השתתף בפעילות האכיפה | צילום: N12

לקראת תום הפעילות, עבוד התייחס לאירועים האחרונים בהם עלתה ביקורת כלפי המשטרה על הפעלת כוח יתר כלפי אזרחים. "לא בכל פעם ששוטר פונה לאזרח, האזרח צריך להסלים את המצב", טען. "אנחנו רוצים שהאזרחים ישתפו איתנו פעולה במטרה למנוע את ההתפשטות. אנחנו רוצים את הסיוע שלכם והעזרה שלכם".