אמהות חד הוריות צעירות נאלצות להתמודד עם מציאות מאתגרת בימי שגרה – ועל אחת כמה וכמה בתקופת הקורונה. הנשים, שעברו מסכת חיים לא פשוטה, הצליחו במאמצים מרובים להיכנס למעגל התעסוקה, אך בימים אלה חלקן פוטרו ולא מצליחות למצוא עבודה. רבות מהן אינן עומדות בקריטריונים לקבלת דמי אבטלה, ומשכך – אינן מצליחות לדאוג לילדיהן הקטנים שבבית. הקושי הכלכלי והנפשי שבתקופה זו מצריכים מהן התמודדות עם זכרונות כאובים מעברן.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

נתוני האבטלה מראים בבירור כי המשבר הכלכלי פוגע במיוחד בנשים ובצעירים. האמהות החד-הוריות הצעירות הן החוליה החלשה ביותר במארג. על פי נתוני עמותת עלם, כמות הפניות מצדן לצורך סיוע מיידי עלתה ב-250% בתקופת הקורונה.

אחת מאותן נשים צעירות שנאלצות להתמודד עם הקושי המשמעותי הזה היא מאי זילברמן, אם חד הורית בת 21 מקריית מוצקין. יש לה תינוק בן 9 חודשים והיא אינה מצליחה למצוא עבודה במשרה מלאה. בלית ברירה, היא עובדת בשליש משרה בלבד במכולת שכונתית. ביחד עם הבטחת הכנסה שמקוזזת חלקית מהמשכורת שלה וסיוע בשכר דירה, הכנסתה החודשית עומדת על 5,570 שקלים בלבד - סכום שמציב אותה ואת בנה הקטן מתחת לקו העוני.

מאי זילברמן, אם חד הורית
"משתדלת להחסיר מעצמי ולתת לתינוק". מאי זילברמן

"בגלל הקורונה – הרבה מקומות עבודה סגורים, לא מחפשים עובדים או מעדיפים שלא להעסיק אנשים חדשים", סיפרה מאי. "הלכתי לחברות כוח אדם ופשוט לא היה להן מה להציע לי אז התחלתי לעבוד במכולת, ועם זה אני צריכה להסתדר. עם משכורת כזו אני לא מצליחה לגמור את החודש ונעזרת באמא שלי – כי אין לי ברירה אחרת".

ויתורים רבים

ההתמודדות היום יומית של מאי בגידול תינוק קטן לצד הכנסה דלה מאתגרת במיוחד. "אני סופרת כל שקל", היא אומרת. "אני לא יכולה להרשות לעצמי לקנות לו יותר מידי דברים, כי את הכסף שאוציא על צעצועים או על אטרקציות אני צריכה לדברים אחרים – לקנות לו מזון ולשלם ארנונה וחשמל".

הוויתורים רבים. "כבר שלושה חודשים שלא קניתי לעצמי בגדים או איפור. אם פעם יכולתי להרשות לעצמי ללכת עם חברה לנשום קצת אוויר - עכשיו אין לי את זה. לפני שאני הולכת לסופר אני מכינה רשימה שכוללת רק מה שבאמת דחוף לי. כבר הרבה מאוד זמן שלא קניתי חטיפים או איזושהי חפיסת עוגיות לעצמי.

"כבר 3 חודשים שלא קניתי לעצמי בגדים או איפור. לפני שאני הולכת לסופר אני מכינה רשימה שכוללת רק מה שבאמת דחוף"

מאי זילברמן, אם חד הורית

אני קונה רק את מה שחייבים ומשתדלת כמה שיותר להחסיר מעצמי ולתת לו, כי התפקיד שלי כאימא הוא לדאוג קודם כל לו".

החשש שלה להמשך מתגבר, כשהיא חושבת על תחילת שנת הלימודים – שבה בנה יתחיל ללמוד בגן לראשונה: "אני בחוסר ודאות. סכומי התשלום לגנים זה מטורף, ממש כמו לשכור עוד דירה".

מאי מבקרת את מדיניות הממשלה וקוראת לראשיה ולחבריה לעשות יותר עבור אותן נשים צעירות כמוה, במיוחד בימי קורונה: "אנחנו נופלות בין הכיסאות. אין לכם בממשלה טיפה של מודעות למה שקורה סביבכם. נראה אתכם אומרים לילדים שלכם שלא יקבלו את מה שהם רוצים כי אין כסף, ושאתם לא יודעים אם בעוד כשבוע או שבועיים יהיה לכם אוכל לתת להם".

בלי דמי אבטלה

סיפורה של ל', בת 19 מדרום הארץ, היה קשה ומטלטל כבר מגיל ילדות. בהיותה בת 8 היא הוצאה מביתה, ומאז הספיקה לעבור בין 4 מסגרות שונות. לפני כשנה עברה לגור אצל משפחה של חברה, וכחצי שנה לאחר מכן היא ילדה. הקורונה הגיעה רגע אחרי ששילבה את בנה התינוק במעון, והחלה לעבוד כמוכרת בחנות.

התכנון שלה היה לחסוך במשך כמה חודשים, ואז לשכור דירה באופן עצמאי. אך בצל המשבר – היא פוטרה, ללא זכאות לדמי אבטלה, תוך שהיא מקבלת הבטחת הכנסה זעומה בלבד. גם שני ההורים של חברתה הוצאו לחל"ת ועל כן ביקשו ממנה לעזוב את ביתם בתוך שבועיים.

כך, היא מצאה את עצמה עם תינוקה הקטן, ללא קורת גג. בעקבות מצוקתה הגדולה, היא החלה לעבור בין בתים של חברותיה השונות ושל גברים שהכירו אותה בעבר – שחלקם אף ניצלו אותה מינית.

ראש הממשלה נתניהו בישיבת קבינט הקורונה (צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ)
"אין לכם בממשלה טיפת מודעות למה שקורה סביבכם" | צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ

"אני מוצאת את עצמי מדלגת על ארוחות, רעבה", חשפה ל'. "כשאני הולכת לסופר – אני כמעט תמיד צריכה לבחור במה להשקיע את כספי. אמא לא צריכה לבחור בין אוכל עבורה לבין אוכל לתינוק שלה ולהסכים לגבר כדי שיהיה כסף למטרנה".

פלאשבקים לסיוטים

נ', בת 18.5 מאזור ירושלים, היא אם לתינוק כבן שנה וחצי – שסבלה מפגיעה מינית מתמשכת בתוך המשפחה במהלך ילדותה. בגיל 14 החלה לשוטט ברחובות ולהשתמש בסמים ובאלכוהול – כחלק מאסטרטגיות ההישרדות שלה. כשנה לאחר מכן היא עברה למסגרת של הרווחה וניתקה קשר עם משפחתה. בהיותה בת 16 בלבד – נכנסה להיריון מגבר מבוגר, שלא הכיר בילד.

כיום, היא אינה עובדת. היא מקבלת סיוע כספי שמכסה על הוצאות המזון והציוד הבסיסי לתינוק - אך אינה מצליחה לשלם את דמי השכירות, ועומדת בפני פינוי מביתה. בנוסף לכל הצרות, אווירת הקורונה מחזירה אותה לתקופות שהייתה מעדיפה לשכוח: "התקופה גרמה לי לתחושת בדידות ולחרדה שהולכת ומתעצמת".

היא הוסיפה ותיארה את מצבה הקשה: "אני סובלת מפלאשבקים של הפגיעות שעברתי, חוזרת לדפוסים שליליים מעברי וחושבת שוב על משהו שיטשטש ושיעזור לברוח לרגע מהמציאות. זה משפיע גם על התינוק". בעל הדירה של נ', שלא מקבל ממנה את התשלומים, מאבד סבלנות. "גם הוא לחוץ כלכלית בתקופה הזו, אבל למרות זאת דחה לי 2 תשלומים", הסבירה נ'. "אני מפחדת שלא אצליח לשלם שכר דירה וייקחו לי את התינוק".

"אני סובלת מפלאשבקים של הפגיעות שעברתי, חוזרת לדפוסים שליליים מעברי. זה משפיע גם על התינוק"

נ. אם חד הורית

אזל הכסף

שלוש הצעירות מלוות על ידי עמותת "עלם" במסגרת תוכנית "מחסות לעצמאות", שמפעילה העמותה במימון משרד העבודה והרווחה. "בחודשי הקורונה ליווינו אמהות צעירות ופגשנו מצוקה גדולה", סיפרה מנהלת התוכנית נועה גול-פקר. "המצוקה הרגשית מתבטאת בחרדות ובהצפה של טראומות מהעבר, וברמה החומרית – הקושי הפגיש את אותן אמהות עם מציאות שבה אזל הכסף אפילו לציוד בסיסי לתינוקות. נרתמנו לתמוך בצעירות אלו באמצעות גיוס תרומות, חבילות מזון ועד ליווי צמוד בווטסאפ ובזום".

ענבל דור קרבל, מנכ"לית עמותת "עלם" (צילום: עמותת עלם)
ענבל דור קרבל, מנכ"לית עמותת "עלם" | צילום: עמותת עלם

"רבות מהאימהות האלו פוטרו מעבודתן בקורונה, ללא כל תמיכה או עורף משפחתי, והגיעו למצבים של חוסר כל, עד כדי רעב, ללא יכולת לרכוש מזון לתינוקות שלהן", הוסיפה מנכ"לית עלם, ענבל דור קרבל. "למרות האתגרים שהקורונה הציפה, הצוותים שלנו היו איתן בקשר יומיומי וליוו כל אחת מהן נפשית וחומרית בתקופה הקשה. אנו ממשיכים להיות שם בשבילן ולסייע להן גם בתקופה מאתגרת זו".

לתרומות לעלם