"רוצים להימנע מסגר, עד סוף השבוע נגבש תוכנית לחגים": ראש הממשלה נתניהו, שר הביטחון גנץ, שר הבריאות אדלשטיין ופרויקטור הקורונה פרופ' גמזו סיירו הערב (שני) במפקדת פיקוד העורף, החיל שאנשיו יהוו חלק מרכזי במאמץ הבלימה של התפשטות הנגיף בכ-40 יישובים שהוגדרו אדומים, ושהשבוע יחולו בהם הגבלות שונות ובהן גם עוצר לילי. במהלך הביקור, הצהיר ראש הממשלה נתניהו שהממשלה עושה הכל כדי להימנע מסגר כללי - ופרויקטור הקורונה גמזו אמר שעד סוף השבוע תוגש תוכנית לתקופת חגי תשרי. 

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

"אנחנו פועלים בשני צירים - הבריאות והכלכלה", אמר ראש הממשלה נתניהו במהלך ביקורו במקום, "התמותה יחסית נמוכה למדינות מקבילות בגודלן אלינו וגם רמת התחלואה הקשה נמוכה יחסית ועד לאחרונה לפחות, יציבה".

"בכלכלה, היינו מהראשונים, אם לא הראשונים, שפתחנו ופתחנו הרבה. התוצאה נמדדת, יש קשיים וכולם מבינים את זה אבל אפשר לומר בוודאות שכלכלת ישראל התכווצה בחצי מהכלכלות של מדינות אירופה. הבאנו מענקים, תכניות סיוע, הארכת אבטלה וכו'", הוסיף.

בנימין נתניהו (צילום: החדשות )
"חייבים להפסיק את ההתקהלויות המסוכנות". נתניהו | צילום: החדשות

"אני רוצה להבהיר שלא לעולם חוסן: אנחנו נמצאים ברמת תחלואה גבוהה וייתכן שגם ברמת עליית תחלואה בקצב מוגבר. המספרים עולים כי לא לובשים מסכות ויש הרבה התקהלויות מסוכנות וזה חייב להיפסק. המומחים חוששים מזינוק פתאומי במספר החולים הקשים ובמספר המתים. זה עלול לקרות. יש דאגה נוספת - שאלת השחיקה של צוותים רפואיים". 

"כמובן שאנחנו רוצים להימנע מסגר כללי או לפחות לדחות אותו", הדגיש נתניהו, "אנחנו עושים את זה כבר חודשים. החלטנו עכשיו לנקוט בצעד של סגר על 40 ערים אדומות. נשמע אותן, ניוועץ איתן, נעשה שימוע. לכן היה צורך בעוד 24 שעות, כדי להשלים את המהלך הזה. בהמשך השבוע קבינט הקורונה יתכנס לטובת עוד החלטות. אני יודע שהן כרוכות במחירים כלכליים ואישיים לא פשוטים - אנחנו ניתן לכך פתרונות".

בתום הדברים התבקש נתניהו להתייחס גם להפגנות נגדו ואמר לגבי המוחים, כי "אומרים להם מפורשות לסגור טלפונים".‎ לוטם פינקלשטיין מנהל מחלקת מודיעין סייבר בצק פוינט אמר הערב ל-N12: "יש להדגיש שהיום נעשה במקומות שונים בעולם שימוש בטכנולוגיות אחרות שלא מבוססות על קליטה סלולרית, ובמקרים אלו גם במצב שבו אין קליטה סלולרית ניתן לאתר מיקום של משתמש בטלפון נייד, ברמת דיוק כזו או אחרת".

שר הביטחון גנץ הדגיש את שיתוף הפעולה בין הגופים השונים: "ראינו פה מפקדה שעובדת בשיתוף פעולה עם משרד הבריאות ופרופ' גמזו. בסוף, בתוך חמ"ל אחד, מנהלים את העניין הזה בצורה אפקטיבית ובקצב הולך ועולה. בכל שבוע שיחלוף, נמשיך לשפר את העניין הזה. היעד שלנו בסופו של דבר הוא לקטוע את שרשרת ההדבקה, להכניס את האנשים הנכונים לבידוד ולךשאיר אותם שם במשך הזמן המינימלי האפשרי על פי קביעת משרד הבריאות".

גנץ שב וקרא לתכנן מיד תקציב לשנת 2021: "אני חושב שאנחנו צריכים להבטיח את הכלכלה … צריך לתכנן מיד את תקציב 2021 כי המחלה תהיה פה בתקופה הזאת. אי אפשר להסתכל על המציאות בראייה קצרת טווח. אני מקווה שביחד ובשיתוף פעולה נעשה את זה".

שר הבריאות, יולי אדלשטיין, דיבר על החשיבות של השיקולים האישיים שכל אחד מאיתנו עושה בשגרת הקורונה: "אני מבין את זכות היסוד של כולנו להתפלל, למחות ולהתחתן עם אלף אורחים. יש הרבה זכויות ואני לא מזלזל בדברים האלו, אבל אני גם רוצה לשאול: מה עם הזכויות שלא אזרח או אזרחית שיש להם במקרה סכרת או מחלת ריאות? מה עם הזכויות של אלו שבנו את המדינה ועכשיו בקבוצת סיכון? מה עם הצוותים הרפואיים שנופלים מהרגליים? לכל אלו אין זכויות? אני מציע שכל אחד יסתכל במראה ויגיד לעצמו או לעצמה איך הוא מתייחס למגפת הקורונה". 

"אם הכל פתוח ואנחנו מתנהלים כרגיל ואין את המסכות האלו ואין את ההגבלות אז אלו התוצאות - יותר הדבקות, אחוז מתוכם בבתי החולים ואחוז גם נפטרים. אפשר ללכת בכיוון אחד - אפשר ללכת בכיוון אחר. אי אפשר להתבלבל, אי אפשר לבקש שהמספרים יהיו נמוכים. אי אפשר לבקש שלא תהיה תמותה ובאותו זמן הכל יהיה פתוח. התשובה לא נמצאת רק אצל הממשלה. היא צריכה להיות משותפת של כל אחד ואחת מאיתנו", הדגיש השר.

פרויקטור הקורונה פרופ' גמזו אמר כי כמעט אף מדינה לא נקטה במדיניות של סגר בגל השני – וכי עד סוף השבוע תגובש מדיניות לקראת חגי תשרי: "נגיע עם תוכנית לתקופת החגים. אני רוצה להתרחק מסגר, אבל נצטרך להסתכל על כל דבר".

עוד הבהיר פרופ' גמזו כי הוא מקבל גיבוי ממקבלי ההחלטות ושאין בכוונתו לעזוב את תפקידו: "מי שחושב שאני מתפטר לא מכיר אותי. אני הולך קדימה ואני אמשיך לעשות למען אזרחי ישראל. הכל בסופו של דבר תלוי בנו".

הטלת ההגבלות על ערים אדומות נדחתה ביממה 

מוקדם יותר היום, שעות לפני שההגבלות בערים האדומות היו אמורות להיכנס לתוקפן, התעוררו קשיים בגיבוש רשימת הערים המיועדות לעוצר. למרות שהשרים אישרו אמש את המהלך, ובשל כך שלא גובשה הרשימה - הוא לא ייצא לפועל היום. הממשלה תתכנס מחר למשאל טלפוני בנושא.

במהלך היממה האחרונה פורסמו הערכות לגבי הרכב הרשימה - אך זו לא הוצגה לשרים עד כה. ועדת השרים לענייני אזור מוגבל, שאישרה את העוצר הלילי במקום סגרים מקומיים, הייתה אמורה לדון היום ברשימה כדי שהעוצר הלילי ייצא לפועל. אך, כאמור, לא הושגה הסכמה באשר לזהות הערים והיישובים שבהן יחולו המגבלות הקפדניות - והמהלך כולו נדחה. 

על פי תוכנית הדגל של פרויקטור הקורונה, פרופסור רוני גמזו, עשר ערים "אדומות בוהקות" היו אמורות להיכנס לסגר מלא. התוכנית הייתה אמורה להיכנס לתוקף היום, אך השרים ליצמן ודרעי הובילו את ראש הממשלה נתניהו להתקפל, בכך הסגר ירד מהפרק, וסוכם כי ההגבלות יהיו "רכות" יותר ויחולו על 40 יישובים שהיו אמורים להיקבע היום.

השרים החליטו אתמול כי מדי לילה, בין השעות 19:00 ל-5:00 לפנות בוקר, תוגבל התנועה לעד 500 מטרים מהבית, למעט הצטיידות במזון וצרכים רפואיים. בתי מסחר ועסקים שאינם חיוניים יפעלו מדי יום עד השעה 19:00, ומערכת החינוך תיסגר למעט הגנים והחינוך המיוחד.