השר לביטחון פנים, אמיר אוחנה, התראיין הערב (חמישי) בתוכנית ״שש עם״ דפנה ליאל, והתייחס לעבודתו של פרוייקטור הקורונה גמזו, ליכולת המשטרה לאכוף סגר – אם יהיה כזה ולמכתב הפרקליטות בכל הנוגע לאכיפת וענישה של מפגינים בגין חסימת כבישים.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות  

בכל הנוגע לקצב ההדבקה בו אנו נמצאים קיום שאל השר שאלה פשוטה, האם אנחנו מוכנים לחיות עם נתונים אלו. ״השאלה היא מה היעד, האם אנחנו מוכנים לחיות עם הנתונים של בערך 1500 נדבקים חדשים בכל יום, כלומר 45 אלף בחודש עד שיצא חיסון״, אמר והמשיך להסביר את הנתונים. ״מדברים על בין 300 ל-500 אלף נדבקים, ואחוז אחד של תמותה - 3000 עד 5000 מתים. אם יהיה לנו מזל ונהיה על פחות מאחוז תמותה, כמו המצב שיש אצלנו כרגע שהוא 0.8%, אז זה אלפי מתים לפי כל תרחיש״.

אמיר אוחנה (צילום: יונתן סינדל פלאש 90)
צילום: יונתן סינדל פלאש 90

״לא בטוח שהציבור בשל לעוד סגר״

״אם אנחנו מוכנים לחיות עם התרחיש הזה, אז אנחנו לא צריכים להגיע לסגר ואנחנו יכולים להמשיך להתנהל כמו שנו כרגע בתקווה שלא תהיה עליה ונמשיך לשמור על קו ישר״,  אמר אוחנה. ״אם היעד הוא לרדת לבין 200 ל-400 נדבקים חדשים ביום כי רק בדרך הזו נוכל לקטוע את שרשרת ההדבקה. אם אנחנו באמת רוצים להגיע ליעד הזה אין כמעט דרך שלא תעבור דרך סגר, חלקי או לילי או בישובים אדומים. השאלה היא האם הציבור בשל לקבל את זה ולקיים את ההוראות הללו - ואני לא בטוח שאנחנו שם״.

כוחות משטרה אוכפים את הסגר על לוד (צילום: איתן אלחדז/TPS)
האם יהיה עוד סגר? | צילום: איתן אלחדז/TPS

אוחנה במשיך וטען כי הנכונות ללכת לסגר היא רק בידי הציבור, ושלדעתו בשלב זה הציבור לא יאפשר זאת. ״רק במידה והציבור יבין את ההנחיה (לסגר) ומה עומד מאחוריה, אז אני חושב שהיה אפשר לאכוף סגר, כפי שהיה בגל הראשון. אם לא נזכה לאמון הציבור, הוא לא יראה את הנתונים ולא יבין מדוע אנחנו עומדים שם, אז יהיה קשה, אבל אני לא רוצה להגיד בלתי אפשרי לאכוף סגר״.

על פרופ׳ גמזו: ״פשוט צריך לתמוך בו״ 

השר המשיך וחיזק את גמזו ועבודתו: ״אנחנו צריכים להגדיר לעצמנו מה היעד, ואני חושב שזה הדבר שאנחנו מנסים להגיע אליו בממשלה. פרופ׳ גמזו, שר בריאות ומנכ״ל משרד הבריאות שעושים בעיניי עבודה טובה מאוד. גמזו חודש בתפקידו ואילו הוא היה מצליחה להביא לירידה הייתי רואה בזה הישג אדיר. זה מוקדם מידי לזה ופשוט אותו צריך לתמוך בו ולהמשיך״. 

פרופ' רוני גמזו פרויקטור הקורונה (צילום: נועם ריבקין פנטון, פלאש/90 )
מה השר חושב על גמזו? | צילום: נועם ריבקין פנטון, פלאש/90

על חוסר היכולת של פרופ׳ גמזו להביא לאישור את ״תוכנית הרמזור״ שלו, הסביר השר אוחנה בפשטות - ״יש בוודאי דעות שונות ומחלוקת, אבל אנחנו מנסים כממשלה להציג חזית אחידה, בוודאי שבדיונים יש דעות שונות. אני חושב שזה מיותר ולא נכון לתקוף את הפרויקטור״. 

על הפרקליטות: ״יש שם אמירה פוליטית״  

לבסוף התייחס השר לביטחון פנים למכתב הפרקליטות שקורא ליד רכה בכל הנודע למפגינים החוסמים את הכבישים בירושלים בהפגנות בלפור, ואמר – זו הוראה סלקטיבית שפוגעת במשטרה. ״אין אחידות שמה, בהתנתקות הפרקליטות אמרה שאין מקום להתייחס בסובלנות לחסימות כבישים ושהן יזכו למענה חריף של הגשת כתבי אישום על סעיף של סיכון חיי אדם בנתיב תחבורה עבירה שהעונש שלה הוא עד 20 שנות מאסר״, טען.

עצורים בהפגנה מול בלפור 2 (צילום: אוליביה פיטוסי, פלאש 90, פלאש/90 )
ומה עם ההפגנות בבלפור? | צילום: אוליביה פיטוסי, פלאש 90, פלאש/90

״זו לא התנהגות אחידה״, קרא אוחנה, ״איפה הייתה הסובלנות הזו כשהיה מדובר במפגיני יוצאי אתיופיה. בהפגנות שלהם פיזרו אותם עם מכת״זיות, סוסים, פרשים ורימוני הלם בצורה הרבה יותר קשה. יש פה אמירה פוליטית של הפרקליטות שרק מחזקת את הצד הפוליטי שהיא נקטה בו מזה זמן רב״.

עוד הוא המשיך: ״עכשיו הם מוציאים את ההנחיות המקלות הללו, בשוע שעבר בית המשפט העליון הוא להחמיר ולאכוך בקפדנות. כשר שאחראי על המשטרה אני לא לא מקבל את זה. אני לא יודע מאיזה סמכות מכתב זה נכתב. הוא מפריע לשוטרים לממש את הוראת בג״ץ – יש פה סתירה נוראית ואני לא מתכוון לעבור עליה בשקט״.