האם בממשלה אישרו את ההגבלות על סמך נתונים שלא משקפים את המציאות? הנתונים שהוצגו לכנסת מתבססים על 8,000 חולים בלבד – אלא שנכון להבוקר (רביעי) אובחנו בישראל כבר יותר מ-32 אלף חולים. בוועדת הקורונה דורשים ממשרד הבריאות נתונים עדכניים ומאיימים: אם לא יוצגו נתונים מספקים - לא נאשר את ההגבלות החדשות. עד כה משרד הבריאות לא העביר נתונים עדכניים.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

חוק "עוקף כנסת" שאושר השבוע במליאה מאפשר לשרים לקבוע תקנות חדשות שייכנסו לתוקף מיידית ללא אישור הכנסת. אלא שהחוק קובע שעל ועדת הקורונה של הכנסת לאשר את התקנות בתוך שבוע – ואם התקנות לא יאושרו הן יבוטלו.

הדוח שהוצג לוועדת הקורונה וכן לשרים שאישרו את המגבלות מתבסס כאמור על פחות מרבע מהחולים המאומתים. לפי הנתונים, המקומות המסוכנים ביותר הם: מועדוני לילה, אחריהם ברשימה הצגות וקונצרטים, בתי כנסת ובתי תפילה, אצטדיוני ספורט, פאבים ומסיבות. בהמשך הרשימה גם חתונות ומתקני שעשועים. השבוע הוחלט לסגור את המועדונים והפאבים, לאסור על קיום אירועי תרבות ולהגביל את מספר הסועדים במסעדות. בוועדת הקורונה ביקשו ממשרד הבריאות נתונים עדכניים בכדי לבחון את המגבלות החדשות שהוטלו - אך עד כה לא קיבלו נתונים כאלו.

הקורונה בישראל, קורונה, הנחיות, מגבלות, אכיפה, אכי (צילום: מרים אלסטר, פלאש/90 )
הקורונה בישראל, קורונה, הנחיות, מגבלות, אכיפה, אכיפת | צילום: מרים אלסטר, פלאש/90

היום צריך היה להתקיים דיון בוועדת הקורונה של הכנסת במגבלות, אך הוא בוטל לאחר שמשרד הבריאות לא העביר נתונים עדכניים המתבססים על מספר חולים רב יותר. הדיון נדחה למחר, אך יושבת ראש הוועדה, יפעת שאשא ביטון, מאיימת – אם נתונים עדכניים לא יועברו הדיון לא יתקיים גם מחר והתקנות החדשות לא יאושרו.

יו"ר ועדת הקורונה, ח"כ יפעת שאשא ביטון, אמרה: "ביקשתי נתונים מעודכנים ממשרד הבריאות על אודות ההדבקה בחדרי הכושר והבריכות הציבוריות. השגנו אתמול בלילה הקלה במתווה של המסעדות ואנו פועלים מתוך אחריות ציבורית לבריאות הציבור ולכלכלת המדינה. חשובה הדאגה לתפקוד המשק, לצד הדאגה לבריאות הציבור".

ועדת הקורונה בכנסת (צילום: דוברות הכנסת)
יושבת ראש ועדת הקורונה, יפעת שאשא ביטון, בדיון בוועדה | צילום: דוברות הכנסת

שאשא ביטון הוסיפה: "סירבתי להביא לאישור הוועדה את הגבלות הממשלה במתכונתם הנוכחית, ולאחר השינוי שהבאנו למסעדות אנו דורשים הבהרות גם בעניין חדרי הכושר והברכות וממתינים לנתונים ממשרד הבריאות על מנת להמשיך את הדיון בוועדה בנושא. כמו כן, אכיפה מוגברת והסברה נכונה הם גם מהכלים המשמעותיים שיסייעו לנו במניעת התפשטות הנגיף. מחר נערוך בוועדה דיון בעניין ההסברה אנו חייבים לרתום את הציבור למאבק בהתפשטות הנגיף".

בתשובה לפנייה של ועדת הקורונה למשרד הבריאות, מהמשרד נמסר כי הם "עובדים על הנתונים" ויעבירו אותם בהמשך. התשובה של המשרד מעלה כמה תהיות: האם ייתכן שמשרד הבריאות דרש לסגור שורה ארוכה של בתי עסק ומוסדות מבלי להציג לשרים נתוני הדבקה רלוונטיים? האם השרים אישרו לסגור עסקים רבים ולשלוח עשרות אלפים לחל"ת שוב, אף על פי שלא הוצגו להם נתונים מהימנים?