צועדים לסגר: קבינט הקורונה הכריע הלילה (בין חמישי לשישי) בישיבה המיוחדת שהתקיימה: ישראל בדרך לסגר כללי, בכפוף לאישור הממשלה. המתווה שעבר בהצבעה יתוקן במהלך סוף השבוע בהתאם להערות השרים – ויובא להצבעה נוספת, בפורום הרחב של הממשלה. התוכנית האחרונה שנידונה בקבינט כללה 3 שלבים, ותחל בערב ראש השנה בסגר מלא, ובהמשך - תהיה ירידה הדרגתית בהגבלות, עד לאחר החגים. בין המתנגדים למתווה: שר האוצר ישראל כ"ץ ושר הכלכלה עמיר פרץ.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

המתווה התלת-שלבי: סגר כללי למשך שבועיים, בהמשך - "ריסון מהודק"

הדיון הופסק לטובת התייעצויות - לאחר חודש שבו דנו חברי הקבינט באפשרות מדורגת, לבסוף היא אושרה. על פי התוכנית סגר מלא יחל בערב ראש השנה, ובתחילת אוקטובר ייכנס לתוקף מתווה "הריסון המהודק" של פרופ' גמזו. בתום החגים תחול שוב שיטת הרמזור. ההחלטה כפופה, כאמור, לאישור הממשלה ובמהלך סוף השבוע יעדכן אותה משרד הבריאות בהתאם להערות. אלה הפרטים:

שלב א' - 18 בספטמבר, ערב ראש השנה: בערב החג יחול סגר כללי הדוק מאוד - שצפוי להיות מחמיר יותר אפילו מהסגר הראשון של חודש מרץ. מדובר בהגבלות נרחבות, שיכללו סגירת כלל העסקים והשארת פעילותם של עסקים חיוניים בלבד. גם המסעדות ייסגרו (למעט שירות משלוחים), וכן ענפי הפנאי והתיירות. אם יאושר המתווה, תהיה גם מגבלת תנועה של 500 מטרים, סגירת מסחר וסגירת מוסדות החינוך - למעט החינוך המיוחד.

שלב ב' - 1 באוקטובר: מתאריך זה ישראל תפעל על פי החלופה של הפרויקטור גמזו - "הריסון המהודק". האפשרות הזו תבטל את מגבלת 500 המטרים ליציאה משטח הבית, אך יוגבל המעבר בין הערים. האפשרות הזו תאפשר למקומות העבודה לפעול בהיקף של 30% עד 50%, במקביל לעבודה מהבית. במצב כזה, בתי עסק, ומוקדי המסחר והפנאי יישארו סגורים. באשר ללימודים - תתקיים הערכת מצב נפרדת.

שלב ג' - 15 באוקטובר: בהתאם לאפשרות שנבחנת - בתאריך זה, לאחר החגים, ישראל תשוב לפעילות לפי מתווה הרמזור. 

המעבר משלב לשלב ייעשה לאחר הערכת מצב ובכפוף למגמת ירידה בתחלואה, ועל פי קריטריונים שיסוכמו. בנוסף, פעילות התחבורה הציבורית תותאם להיקף הפעילות במשק, בהתאם למתכונת שננקטה בחודשים מרץ ואפריל.

ישראל כץ, עמיר פרץ (עיבוד: תומר ניוברג ונועם רבקין פנטון, פלאש/90 )
הציעו חלופה: סגר לילי. השרים כ"ץ ופרץ | עיבוד: תומר ניוברג ונועם רבקין פנטון, פלאש/90

ראש הממשלה נתניהו תומך בהצעה זו, וביום ראשון יצביעו עליה שרי הממשלה. קבינט הקורונה דן אתמול בשורה של אפשרויות פעולה בזמן החגים. ראש הממשלה נתניהו דחף להחלת המתווה המחמיר יותר, שיכלול סגר מלא. התוכנית כוללת שיתוק של רוב מקומות העבודה, במגזר הציבורי והפרטי כאחד, וכן החזרה של מגבלות היציאה מהבית.

אריה דרעי ויעקב ליצמן במליאה (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90, חדשות)
השרים ליצמן ודרעי לרה"מ: מתווה נפרד לתפילות | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90, חדשות

למרות שההחלטה התקבלה ברוב קולות, בקבינט לא נרשמה תמימות דעים. שר האוצר ישראל כ"ץ ושר הכלכלה עמיר פרץ הביעו חשש מפגיעה משמעותית וקשה במשק, והזהירו כי בדרך הזו - הכלכלה הישראלית עלולה לשלם מחיר כבד, עד כדי חזרה למיליון מובטלים. 

במהלך ההפסקה: דרעי וליצמן פנו לנתניהו לגיבוש מתווה נפרד לתפילות

סוגיה מרכזית בזמן החגים היא התפילות בבתי הכנסת, שהשנה יתקיימו באופן שונה בשל המצב. במהלך ההפוגה בדיון הקבינט, ראשי הסיעות החרדיות - שר הפנים אריה דרעי ושר הבינוי והשיכון יעקב ליצמן - נכנסו לחדר יחד עם ראש הממשלה נתניהו, במטרה לגבש מתווה ייחודי ונפרד לתפילות.

ההצעה שלהם היא להתייחס לכל בתי הכנסת ברחבי הארץ, מבחינת מספר המתפללים האפשרי, כאילו הם שייכים לאזורים כתומים. שרים בתוך הקבינט, כמו גם הפרויקטור גמזו, מתנגדים להצעה שכזו. 

טיפול רפואי במחלקה לקורונה (צילום: נתי שוחט, פלאש/90 )
גמזו: "בתי החולים מתקרבים לאי ספיקה" | צילום: נתי שוחט, פלאש/90

במהלך הישיבה, ראש המל"ל מאיר בן שבת העלה הצעה למתווה בתי הכנסת לתקופת החגים - שלפיו יוכלו להתכנס 10 מתפללים בפנים, ועוד 20 בשטח פתוח. השר ליצמן ניסה לעלות את המספר. חלק מהנוכחים בדיון זעמו, ותהו מדוע צריך לסגור לגמרי חנויות ועסקים, ובמקביל לאפשר התקהלויות בבתי הכנסת. 

לקראת סגר: השר גנץ הנחה את מערכת הביטחון להיערך

בשטח מתחילה ההיערכות לאכיפת סגר בחגים. שר הביטחון גנץ הורה לרמטכ"ל כוכבי ולצה"ל להיערך לקראת כניסה של המגבלות המחמירות לתוקף כבר ביום שלישי הקרוב. המשמעות מבחינת מערכת הביטחון: גיוס כוחות מילואים, הקצאת חיילים לסיוע למשטרה, חלוקת מזון לנזקקים, כניסה למוסדות רווחה ופעילות באזורים הכתומים והאדומים. הדבר דורש שינוי של החלטת ממשלה בנושא. 

גנץ אמר במהלך הדיון: "הקבינט צריך לקבל החלטה עקרונית כזו. אני מציע שנאפשר למשרד הבריאות ביחד עם כל משרדי הממשלה לגבש מתווה עבודה ולהביא לממשלה החלטה מדויקת ברוח הזו. זה יתקיים אחרי שנשמע את כל הקולות ואת כל ההערות - כולל הביקורת. כך גם נאפשר למערכות להתארגן ולהציע את מה שצריך". 

בני גנץ, פגישת הקבינט בירושלים (צילום: מארק ישראל סלם, פלאש/90 )
מכין את מערכת הביטחון לקראת סגר. השר גנץ | צילום: מארק ישראל סלם, פלאש/90

שר הביטחון הוסיף באשר למגבלות הצפויות: "אני מציע שנעשה את זה בצורה מסודרת, כי בסוף הציבור מסתכל עלינו ואנחנו צריכים להראות שאנחנו עובדים באופן מסודר. חייבים זמן לנהל שיח עם הרשויות ועם המשרדים".

גמזו ממליץ על ריסון מהודק: "מתקרבים לאי-ספיקה"

עם תחילת הדיון הזהיר הפרויקטור כי מערכת הבריאות נמצאת במצב מסוכן: "אני מרים דגל אדום על התקרבות לאי ספיקה בבתי החולים". אם אכן בתי החולים יגיעו למצב כזה, משמעותו היא שלא תהיה לרופאים ברירה אלא להחליט מי מהחולים או הפצועים יקבל טיפול ומי ימתין לתורו עד שיתפנו משאבים מספיקים. המתווה שעליו המליץ פרופ' גמזו הוא "ריסון מהודק" - המתון יותר מאשר סגר מלא. פרופ' גמזו המליץ לשרי הקבינט על סגירת בתי הספר, הקניונים והמסעדות כבר מאמצע השבוע הבא ולמשך חודש.

תלמידים עם מסכות (צילום: חן לאופולד, פלאש/90 )
תלמידים עם מסכות | צילום: חן לאופולד, פלאש/90

גם פרופ' עידית מטות, חברת הצוות של הפרויקטור גמזו, התייחסה למצב התחלואה המחמיר, ואמרה בקבינט: "מה שרואים עכשיו לא דומה למה שהיה עד כה. יש עלייה גדולה מאוד באשפוזים. אומנם באיכילוב אנחנו חזקים, אבל קולטים כבר חולים מבתי החולים בצפון ובדרום, דבר שלא היה לפני כן. צריך לבצע צעדים רציניים".

על פי העדכון של משרד הבריאות שפורסם אמש - נרשם שיא חדש במספר הנדבקים. 4,013 אובחנו עם הנגיף ביממה האחרונה. 488 חולים במצב קשה, כשמתוכם 143 מונשמים. 

נתניהו: "יש דגל אדום מבתי החולים"

שר האוצר ישראל כ"ץ ונציגי משרדו הביעו התנגדות במהלך דיון הקבינט לסגר כללי במהלך תקופת החגים, בשל הפגיעה הכלכלית הקשה שכרוכה בכך. הם אמרו כי הם תומכים בחלופה אחרת, שתפגע פחות במשק. השר כ"ץ ביקש דיון נוסף בסוגיית הספיקה של בתי החולים ובאכיפה לפני שמתקבלת החלטה על סגר. 

ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר במהלך הדיון: "קיבלנו היום דגל אדום מבתי החולים. אנחנו בעליית תחלואה גאומטרית. ראינו מה קרה במדינות אחרות, אנחנו רוצים לעצור את זה לפני כן". נתניהו הוסיף: "אנחנו חייבים לפעול". שר הביטחון בני גנץ אמר כי הוא מגבה את דרישת מערכת הבריאות, אם אכן בתי החולים מגיעים לאי ספיקה. 

חוזרים למסעדות אחרי הקורונה (צילום: באדיבות קבוצת קפה גן סיפור)
צילום: באדיבות קבוצת קפה גן סיפור

שר האוצר כ"ץ הציע לקיים סגר לילי ארצי במקום סגר כללי. גם השרים יזהר שי ועמיר פרץ תומכים במהלך כזה. שר החינוך יואב גלנט הצטרף במהלך הישיבה, ודרש להשמיע את עמדת מערכת החינוך לפני קבלת ההחלטה. גלנט אמר: "את המדינה מנהלת ממשלה - ולא פרופסורים".

חלופה ראשונה: מתווה המניעה - "רמזור מהודק"

התוכנית מבוססת על מתווה הרמזור המקורי שכבר אושר בקבינט, אך לנוכח העלייה המשמעותית במספר הנדבקים, נראה כלא רלוונטי עוד. ההגבלות בתוכנית החדשה יהיו מחמירות יותר. מטרת החלופה היא צמצום התקהלויות משפחתיות בחגים וצמצום התקהלויות במרחבים הציבוריים והיא תכלול 4 הגבלות:

למתווה זה יהיו הגבלות על מעבר בין יישובים בין השעה 5:00 בערב החג, ועד השעה 5:00 בבוקר שאחרי מוצאי החג. כל היישובים בארץ, גם אלה שמוגדרים ירוקים וצהובים יסווגו מחדש ככתומים וההגבלות על התקהלות יהיו בהתאם. 

על פי התוכנית, מערכת החינוך תיסגר לחלוטין מכיתות ה' ומעלה, דבר שיאפשר להורים לצאת לעבודה וכך הפגיעה בכלכלה תהיה פחותה יחסית. הגבלה נוספת שתינתן אך כמעט ולא תפגע בכלכלה היא שהעבודה במגזר הפרטי תישאר ללא שינוי ואילו בעבודה במגזר הציבורי תעשה במתכונת חירום.

הכניסה לשכונת רמות בירושלים‎ (צילום: החדשות12)
הכניסה לשכונת רמות בירושלים‎ | צילום: החדשות12

חלופה שנייה: ריסון מדוד - "עוברים לאדום"

המתווה השני הוא "עוברים לאדום" ומטרתו היא הגבלת פעילות פנאי, בילויים ומסעדות בנוסף לצמצום ההתקהלויות המשפחתיות וההתקהלויות במרחב הציבורי. גם בחלופה הזאת המעבר בין יישובים יוגבל משמעותית מבוקר החג ועד הבוקר שאחרי מוצאי החג, ולא יתאפשר מעבר בין ערים. בנוסף, ההתקהלויות בכל רחבי הארץ יוגבלו ויותאמו להגבלות הקיימות ביישובים המוגדרים אדומים. מערכת החינוך תיסגר מכיתות ה' ומעלה, בדומה לחלופה המקלה יותר, וגם כאן העבודה במגזר הציבורי תהיה במתכונת חירום ואילו במגזר הפרטי ללא שינוי.

חלופה שלישית: ריסון מהודק

מטרת החלופה הזאת היא לנצל את תקופת החגים בכדי להפחית את התחלואה, תוך כדי צמצום משמעותי של המגעים החברתיים, ובעזרת פגיעה מסוימת בכלכלה. גם במתווה זה לא יתאפשר מעבר בין יישובים מבוקר החג ועד הבוקר שאחרי צאת החג, ההתקהלויות יתאפשרו בהתאם לסיווג האדום ומערכת החינוך תיסגר עד כיתה ה'. 

בשונה מהחלופה המקלה יותר, העבודה במגזר הפרטי תתאפשר ל-30% עד 50% מכוח האדם המלא, ותהיה סגירה מלאה של מסעדות (מלבד משלוחים ואיסוף עצמי), סגירה של מקומות הבילוי, העסקים, מסחר ופנאי. תיירות פנים תתאפשר במתכונת מצומצמת.

חלופה רביעית: סגר כללי

מטרת התוכנית היא ניצול תקופת החגים לצמצום התחלואה, תוך הפחתה מלאה של המגעים החברתיים בתקופת החגים. היא תכלול 5 פעולות משמעותית להגבלת והצמצום המרחב הציבורי. ההנחיה המשמעותית ביותר מתווה זה היא הגבלת התנועה עד 500 מטרים מבית המגורים עד לסוף חג סוכות. מערכת החינוך תיסגר לחלוטין מכיתות ה' ומעלה עד לסוף תקופת החגים. 

המסחר ייסגר לחלוטין פרט למקומות עבודה חיוניים כמו מרכולים ורשתות פארם. התפילות בחגים יותרו במרחב הציבורי עם תנאים מחמירים מאוד בתוך מבנים. הנחיה שתפגע באופן משמעותי בכלכלה היא האיסור על פתיחת מסחר, פנאי, תיירות ומסעדות (פרט לאיסוף עצמי ומשלוחים).

_OBJ

תחלואה גבוהה לקראת החגים והסיכון בחורף

בישיבה המקדימה אמש, גם נתניהו וגם גנץ לא הביעו את דעתם הברורה באופציה בה הם תומכים. שר הביטחון הבהיר בישיבה שאם רוצים ללכת לסגר, אז צריך לתת הכנה של חודש לציבור.

פרופ' גמזו הסביר בישיבה המקדימה שהבעיה הגדולה היא שאנחנו נכנסים במצב תחלואה מאוד גבוהה לחגים, ומכיוון שבחגים יש סיכון עוד יותר גדול בגלל ההתקהלויות הגדולות, אנחנו עלולים לסיים אותם עם תחלואה ממש גדולה ולהיכנס כך לחורף.

_OBJ

כדי להכין את הציבור להגבלות שיוטלו עליו, בימים הקרובים תהיה מערכת הסברתית מאוד גדולה של מנהלי בתי החולים הגדולים שיסבירו עד כמה שהמחלקות שלהם עמוסות ועד כמה מדובר בעומס שהוא בלתי אפשרי בנקודת הזמן הזאת.