"אני רוצה ללכת לנהר, איזה חוסר הכנסת אורחים! לא ראיתי מקום בארץ שלא מכניס אנשים למקום שלו. ככה נראה אפרטהייד": כך נשמעת המלחמה על האסי - הנחל היפהפה שיוצא מהסחנה, עובר בתוך קיבוץ ניר דוד, ובהמשך ממלא את בריכות הדגים של הקיבוץ.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

המאבק שהתחילו כמה בית-שאנים בודדים לפני כמעט עשור, הולך ומתעצם בחודשים האחרונים בעזרת תומכים חדשים מכל הארץ. הרוב מפגינים אהדה בפייסבוק, אבל הגרעין הקשה מתייצב בכל יום שישי בפתח הקיבוץ, ודורש: "פתחו את השער". חברת אבטחה ששכר ניר דוד עומדת על המשמר כל השבוע. כל פתיחה של השער זו הזמנה להסתננות.

נחל האסי (צילום: שמעון סודרי)
הקרב על גן עדן, האסי ממעוף הציפור | צילום: שמעון סודרי

"הם חושבים שיש להם דם כחול, והם סוגרים והם חוסמים בשערים. שיפתחו את הנחל! הנחל הוא משאב טבע ציבורי, שיפתחו אותו!", אמר אחד הפעילים שדורש לשחרר את האסי. מנגד, תושבי הקיבוץ מרגישים מאוימים. "הם היו מוכנים להרוג אותנו. הם היו שמחים אם היינו מתים, דברים כל כך איומים שמעתי מהם: "נאצים", "פושעים", "גנבים", "ניכנס ונאנוס אתכם". האנשים האלה הם שונאים אותנו", סיפר ערן לוי תושב ניר דוד. לימור הוסיפה: "אני מאוד אוהבת את הסחנה, אבל פה לא יכול להיות סחנה להשתלב עם בתי מגורים ועם חיי קהילה. לא יכול".

מלחמה, על, אסי, קיבוץ, ניר, דוד (צילום: החדשות12)
המחאה בכניסה לקיבוץ ניר דוד | צילום: החדשות12

פעילי המאבק אומרים בעצם - קיבוץ ניר דוד השתלט על פתחו של גן עדן. אבל בניר דוד, שפעם קראו לו תל עמל, זוכרים סיפור אחר. פעם היה לקיבוץ הזה מקום של כבוד בתולדות הארץ - יישוב חומה ומגדל הראשון. הוא קם ב-1936 במקום שבימי הטורקים נקרא אל-עאסי, "הביצה".

המאבק על האסי מקושר על ידי גורמים כמו הקשת הדמוקרטית המזרחית למושג צדק חלוקתי - איך יכול להיות שקיבוץ קטן זכה בכל השפע הזה, ולא בית שאן שבה פי מאה יותר תושבים?

מלחמה, על, אסי, קיבוץ, ניר, דוד (צילום: החדשות12)
איך יכול להיות שקיבוץ קטן זכה בכל השפע? | צילום: החדשות12

ערן סיפר: "מה זה צדק חלוקתי? חילקו לנו את זה? אף אחד לא ישב פה, אף אחד לא יכול היה לבוא הנה מפני שהייתה פה קדחת, היו פה פורעים בדואים. אנשים נהרגו פה. לא סתם, אנשים - זו קלישאה אולי - אבל דם וזיעה ודמעות שפכו פה על המקום הזה, ההורים שלי".

על פי חוק המים, מקורות המים שייכים לציבור. במענה לפנייה של חבר הכנסת משה ארבל מש"ס, קבע אתמול המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, עורך דין ארז קמניץ, שקיים קושי משמעותי בהתנהלות קיבוץ ניר דוד בנחל, והתנהלות זו לא יכולה להימשך לאורך זמן.

לאכול ארוחת בוקר על הנחל - האסי (צילום: שירה סגל בורוכוב)
נחל האסי - סלע המחלוקת | צילום: שירה סגל בורוכוב

"השער של הקיבוץ זה מבחינתי הדלת לבית שלי", טענה יהודית בז'רנו מניר דוד. "ביום שיפתחו פה את השערים ויכנסו כאן ה-2,000 איש, ה-5,000 איש האלה, מבחינתי זה חורבן של המקום הזה. הקיבוץ לא יחזור להיות מה שהיה".

משבוע לשבוע המאבק מסלים - זה כבר הרבה מעבר לבית שאן נגד ניר דוד, והצדדים לפעמים מאבדים את זה. השבוע היה נדמה לרגע שהגיעה הגאולה. ראש עיריית בית שאן, ז'קי לוי, וראש מועצת עמק המעיינות, יורם קרין, הודיעו על פתיחת הקטע הזה מהאסי שבשולי הקיבוץ. 150 מטר אורכו. ביום רביעי הגיעו המאושרים הראשונים. "זה חלום שמתגשם", סיפר יאיר גנץ מתל אביב. "אנחנו מכירים את הארץ טוב, הרבה שנים מטיילים, והקיבוץ, הנחל של ניר דוד זה ידוע כתב"ע שאי אפשר להיכנס אליו".