הקורונה לא משפיעה רק על הבריאות שלנו: סקר שנערך עבור N12 על ידי מכון מדגם בשיתוף אייפנל מצביע על מגמה מדאיגה - מצבם הכלכלי של יותר מחצי מהישראלים נפגע בחודשים האחרונים, במקביל להידרדרות במצבם הנפשי. הנתונים המלאים

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

במסגרת הסקר בדקנו עד כמה השתנה המצב הכלכלי של המשתתפים בסקר, או האם השתנה בכלל. בתשובה לשאלה זו, 15% מהנשאלים טענו שמצבם הכלכלי הידרדר מאוד בעקבות משבר הקורונה, בזמן ש-37% מהנשאלים טענו שמצבם הכלכלי די הידרדר. מנגד, 44% מהנשאלים טוענים שמצבם הכלכלי כלל לא השתנה, כאשר 3% מהנשאלים מספרים שמצבם הכלכלי השתפר בתקופה זו. 

עוד על פי תוצאות הסקר, 46% מהנשאלים טענו שיש להקל בהגבלות הקורונה שחלו בימי הסגר השני. מנגד, 27% מהנשאלים טענו שיש להחמיר את רשימת ההנחיות הנוכחית על מנת להיאבק במגפה, בזמן ש-20% מהנשאלים סברו שבשלב זה יש להשאיר את ההנחיות כפי שהן.

מבחינת השינוי במצבם הנפשי של הציבור הישראלי, ניתן לומר שהתמונה שמתקבלת בסקר אינה מעודדת. 12% מהנשאלים מספרים שמאז משבר הקורונה מצבם הנפשי הורע מאוד, כאשר 44% מהם טענו שמצבם הנפשי די הורע. לעומת זאת, 41% מהנשאלים דיווחו כי מצבם הנפשי לא השתנה כלל בעקבות משבר הקורונה, כשרק 3% מהנשאלים טוענים שמצבם הנפשי השתפר בתקופה זו.

רוב הישראלים מקפידים על ההנחיות

כששאלנו את משתתפי הסקר עד כמה הם שומרים על הנחיות הקורונה, 66% אחוז מהמשיבים ענו כי הם מקפידים מאוד, בזמן ש-28% נוספים טענו שהם "די מקפידים". מהצד השני, רק 6% מהנשאלים השיבו שהם לא לא כל כך מקפידים על שמירת ההנחיות או לא מקפידים כלל.

ד"ר טל ברגמן, ראש אגף שירותי בריאות הנפש במשרד הבריאות הגיב לממצאי הסקר: "הנתונים בסקר משקפים את המגמה בסקרי הלמ"ס המצביעים על עלייה בתחושות מצוקה, לחץ וחרדה בציבור בישראל. המגמה הינה כלל עולמית וככל שהמשבר מתמשך כך אנו נחשפים יותר להיבטים הנפשיים שלו".

"הציבור נדרש להתמודד עם אי ודאות בהיבט הרפואי, האישי החברתי, המשפחתי והכלכלי. אי ודאות היא לכשעצמה גורם לעליית חרדה. לכן אנחנו במשרד הבריאות ממליצים לציבור לא להתעלם, להכיר בתחושות הלא נעימות ולפנות לעזרה. המשרד תומך בקווים חמים למצוקה וכן מייסד עם קופות החולים תוכנית למתן 3 פגישות פסיכותרפיה אשר הן התערבות טיפולית, זאת ללא אבחנה או הפניה. פנו למוקדי הקופות, אל תתביישו. זה לא בושה לפרוק את המצוקה והמועקה שעל לבכם, כולנו באותה סירה וכולנו בני אנוש בעלי קשת של תגובות רגשיות ומצוקה היא אחת מהן".

מזמין הסקר: חברת החדשות
עורך הסקר: מדגם ייעוץ ומחקר בראשות מנו גבע
מועד איסוף הנתונים: 6/10/2020 
אוכלוסיית המחקר: מדגם מייצג של כלל האוכלוסייה בישראל בגילאי 18 ומעלה
מספר המשיבים בפועל: 503
מספר המתבקשים להשתתף: 3,492
טעות הדגימה המירבית 4.4%+ שיטה סטטיסטית. הסקר בוצע בשיטות סטטיסטיות מקובלות.
שיטת הדגימה: דגימת שכבות ובתוך השכבות דגימה אקראית
אופן ביצוע הסקר אינטרנטי + טלפוני