ההפגנות מול מעון ראש הממשלה - ועתירת השכנים: בג"ץ דחה היום (רביעי) את עתירתם של חלק מתושבי שכונת רחביה הגרים בסמוך למעון ראש הממשלה, שטענו שההפגנות מול המעון "פוגעות בהם באופן ממשי". השופטים דחו את בקשת התושבים לשנות את מיקום ההפגנה, ויאפשרו לה להמשיך להתקיים מחוץ למעון ראש הממשלה. השופטים כתבו בהחלטתם: "הזכות להפגין ולקיים אסיפה או תהלוכה, היא אחת מזכויות היסוד של האדם בישראל".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

בדיון טענו העותרים כי ההפגנות גורמות לפגיעה קשה בחופש התנועה שלהם ובבריאות הציבור, וכתוצאה מההפגנות סובלים תושבי השכונות מהתפרעויות חוזרות ונשנות מצד חלק מהמפגינים, מהשחתת רכוש ומרעש. משטרת ישראל טענה מצידה כי אין עילה להתערבות בית המשפט בעתירה, וציינה כי אין ברשותה תיעוד על תלונה של תושבי השכונות בדבר אלימות כלפיהם או פגיעה ברכושם.

בהחלטה כתבו השופטים שהזכות להפגין היא זכות יסוד אך אינה מוחלטת. "הזכות להפגין ולקיים אסיפה או תהלוכה, היא אחת מזכויות היסוד של האדם בישראל", כתבו. "אולם היא אינה זכות מוחלטת. חירות ההפגנה ניתנה להגבלה במקום שבו ניצבים מולה אינטרסים סותרים ובכלל זה שלום הציבור".

שלט של מארגני המחאה ברחביה (צילום: N12)
"כאן לא שירותים ציבוריים". שלט של מארגני המחאה בבלפור לפני כחודש | צילום: N12
הפגנות בבלפור (צילום: N12)
הפגנה מול מעון ראש הממשלה לפני כחודש | צילום: N12

עם זאת, השופטים החליטו שאין מקום לקבל את העתירה ולשנות את מיקום ההפגנה. "נוכח חשיבותה של הזכות להפגין", אמר השופט פוגלמן, "המשטרה רשאית להגביל את הזכות רק במקום שבו מתקיימת ודאות קרובה לפגיעה קשה בסדר הציבורי". הוא הוסיף: "על אף הפגיעה הבלתי נמנעת בשגרת חייהם של התושבים כתוצאה מחסימת הדרכים, אין להצר את הפעלת הסמכות של המשטרה להגביל את הגישה לאזור".

לסיכום כתבו השופטים: "תמונת הדברים היא מורכבת. אין חולק כי רוב המפגינים ממלאים אחר הוראות המשטרה, אך חרף היותם מיעוט - קולם של המפגינים שחורגים מהתנאים שנקבעו ולא נשמעים להוראות המשטרה אינו מבוטל כלל ועיקר".

הפגנות בבלפור (צילום: יונתן זינדל, פלאש/90 )
הפגנות בבלפור | צילום: יונתן זינדל, פלאש/90

בית המשפט החליט למרות זאת שלא יתערב באכיפה המשטרתית. "אין מקום להורות מראש על דרך פעולה כזו או אחרת לעניין אכיפת הנחיות המשטרה", נכתב בהחלטה. "אנו תקווה כי זו תצלח במשימה המורכבת המונחת לפתחה לשמור על שלום הציבור והסדר הציבורי".

לבסוף, המשטרה הציעה מתווה שהוסכם על ידי מנהיגי המפגינים לפיו החל מהשעה תשע וחצי בערב ייאסר השימוש בצופרי אוויר, תופים, כלי הקשה ואמצעי הרעשה אחרים. בהתאם לחוק, לאחר השעה 23:00, ייאסר השימוש בכל אמצעי להקמת רעש. בימי שישי יהיה ניתן להשמיע רעש במסגרת הפגנה בין השעות 13:00-14:00 בצהריים ומהשעה 16:00 עד ל-45 דקות לפני כניסת השבת.

עורך הדין חור אוריאל ניזרי, המייצג את העותרים מסר בתגובה: "בית המשפט הציב היום תמרור עצור להתנהלות משטרת ישראל, בכל הקשור להפגנות בסמוך לביתם של העותרים. כפי שבעת האחרונה הדירו ההפגנות שינה מעייני התושבים, צריכה התנהלות צמרת משטרת ישראל והפרקליטות, בדגש על הייעוץ המשפטי, להדיר שינה מכל תושב במדינת ישראל".

הפגנות בבלפור (צילום: החדשות , החדשות12)
הפגנות בבלפור | צילום: החדשות , החדשות12

עוד אמר: "אוזלת היד של המשטרה, בהתאם להנחיות הדרג המשפטי, פגעה ביסודות החוק. אנו קוראים למשטרת ישראל, לעמוד בהתחייבויות כפי שנקבעו בפסק הדין, ולעצור את הרעש עד השעה 21:00 וכן לאסור הפגנות בשעות האסורות על פי חוק".

העתירה האמורה הוגשה לפני כחודש בידי עשרות תושבי רחביה הגרים בסמוך למעון ראש הממשלה. אז הם טענו כי "המחאה איבדה פרופורציות ופוגעת בהם באופן ממשי". עוד הם אמרו שהופר האיזון בין הזכות להפגין לבין זכויותיהם לחופש תנועה ולחיים בכבוד.

זמן קצר לאחר שהוגשה העתירה, השר לביטחון פנים אמיר אוחנה זימן את העותרים לשיחה סגורה יחד עם בכירים במשטרה, מהלך שגרר תגובות זועמות מטעם נציגי המפגינים שמחו על כך שאף אחד מטעמם לא זומן לשיחה. אז טענו מארגני המחאה כי לא ייתכן שהשר אוחנה ינצל את תפקידו ויתערב בקבלת החלטות של בכירי המשטרה בנושא הרגיש הזה.