בגיל 42 החליטה פגי לוי שאת הילד שהיא כל החיים חלמה להביא לעולם, היא תביא לבד. בהתרגשות גדולה היא קנתה זרע מבנק הזרע, שאבה ביציות והקפיאה עוברים. רק שאז הסרטן הגיע. רגע לפני שהיא הספיקה לממש את התוכניות שלה, הוא התפשט בכל גופה ולפני שנתיים וחצי היא נפטרה.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

על ערש דווי היא שאלה את אחיה מה יעשו עם העוברים שכל כך אהבה. לאחיה רון רייטן זה היה ברור - הילדים של פגי צריכים להגיע לעולם - אך הוא גילה שמדובר בעניין לא פשוט בכלל. מתברר שהוא צריך להוכיח שאחותו המנוחה רצתה בכל ליבה בהבאת הילדים האלה לעולם.

"זה כל כך מסובך שאני לא רואה אפילו איפה ההתחלה ואיפה הסוף. אני רק יודע שילד של פגי צריך להיות כאן", הוא אומר מעל קברה של אחותו ומספר לה: "רצית להיות אימא, אני יודע שהיית רוצה להיות אימא. את היית אימא שלי כי את היית אחותי הבכורה ובהרבה מובנים את גידלת אותי".

רון רצה לקבל את הזכות להחליט מה לעשות עם העוברים שהותירה אחריה אחותו, אך נאלץ לצאת למאבק משפטי בחוק שקובע כי לא ניתן לעשות שימוש בביציות של מנוחה - זאת בניגוד לזרע של מנוח. גם ההלכה נוגעת לשימוש בזרע בלבד ולא מתייחסת כלל לשימוש בביציות. לכן מדובר במקרה תקדימי ומורכב, שעשוי להימשך שנים ולעורר התנגדויות מטעם היועץ המשפטי לממשלה וגם מבחינה הלכתית.

רון רייטן
רון על קברה של פגי

"היא כל כך ציפתה להביא ילדים"

מקרה זה עוסק לראשונה בשימוש בעוברים, שנחשבים ליישות מבחינה משפטית, זאת בניגוד לזרעים וביציות. רון, שרואה בהשארת העוברים המוקפאים צוואה ברורה, מנסה להיאבק משפטית כדי שהעוברים ייוולדו והוא יגדל אותם – אך מדובר בהליך יקר שהוא איננו יכול לעמוד בו. "לי זה ברור שהעוברים שלה הם שלי", הוא מסביר. "לא ידעתי שאני צריך לצאת למאבק כזה מטורף  שמצריך ממני משאבים כלכליים ונפשיים רבים".

לתמיכה בקמפיין מימון המונים של רון

פגי לוי (צילום: צילום ביתי)
"היא תמיד רצתה להיות אימא" | צילום: צילום ביתי

בשלב הראשון יצטרך רון לנבור בכל החומרים שהשאירה אחותו מאחוריה - עדויות, הודעות טקסט ותמונות שבאמצעותם יוכל בית המשפט לקבוע כי רצונה של פגי היה להביא ילדים לעולם גם אחרי מותה.

"בבית החולים אמרתי לה שאני יודע שהיא רצתה להיות אימא", נזכר רון. "מאז שהיא הייתה ילדה אני יודע שהיא תמיד רצתה להיות אימא. תמונת הקאבר שלה בפייסבוק היא של אישה בהריון. אפילו את המיכל עם הזרע הקפוא מבנק הזרע היא צילמה, היא כל כך ציפתה להביא ילדים. אפילו לא היו לה לבטים".  

המטרה: להביא לעולם את העוברים

גם אם בית המשפט יכיר ברצונה של המנוחה להביא את העוברים לעולם, ייתכן ויוגש ערעור על ידי היועמ"ש שיגרום להימשכות ההליך על פני שנים ארוכות, שכן מדובר למעשה גם בהכרה ברצון המת וגם בצוואה חיה.

רון רייטן ופגי
פגי ז"ל ורון

בביקור טעון בבית הקברות הוא מדגיש: "אין לי מושג מה יהיה עכשיו, לא ידעתי שהתהליך כל כך מסובך ועכשיו זה נראה לי כמעט לא אנושי ובלתי אפשרי לעשות דבר כזה. אני יודע שעברו שנתיים אבל עד עכשיו קשה לי להאמין שיש לה מצבה. היא הייתה בסך הכול בת 42 ויש לה קבר, יש לה מצבה".

על חלומותיה של אחותו הוא מספר: "הילד שלה לא היה צריך שני הורים, היא הייתה מספיקה די והותר. היא הייתה מחנכת לפלורליסטיות, לראש פתוח, ללמידה מתמדת. אני בטוח שהוא היה יוצא מלאך קטן בדיוק כמוה". 

"מה שמכעיס אותי הוא שלי, כאח שלה, שמוגדר על פי צו הירושה כאחד השארים שלה, אין שום זכות בחומר הגנטי שנותר מאחור", מציין רון. "המדינה למעשה שולחת אותי לקחת את העוברים של אחותי ולהשמיד אותם. הכל יילך לפח הזבל".

"מתבקש שנביא את הילד ונגדל אותו ביחד"

רון מוסיף בצער: "כואב לי כי יש מצב שאחותי אפילו שילמה בחייה כדי ליצור את העוברים הללו. ייתכן שהטיפולים ההורמונליים שאחותי עברה כדי להביא ילדים לעולם גרמו לסרטן להתפשט ולשלוח גרורות".

רון ובן זוגו כבר חושבים על העתיד והחלו בייעוץ משפטי כדי שהעוברים ייוולדו והם יגדלו אותם. "אני ובן זוגי חושבים שזה מתבקש שנביא את הילד עם פונדקאית ונגדל אותו שנינו ביחד", הוא אומר.

אחותו השנייה של רון, כבר חולמת לגדל בבטנה את התינוק של פגי אחותה הגדולה ולגדל אותו כאילו היו שלה. וגם רון ובן זוגו יהיו שם בשבילו ואף חשבו בעבר לגדל אותו בעצמם דרך אם פונדקאית. כעת רון ומשפחתו יוצאים למסע משפטי ארוך ומייגע במאבק בחוק הישראלי, מאבק עם משמעות ציבורית עבור כל מי שנמצא בסיטואציה הזו. דרך קמפיין למימון המונים הוא מבקש את עזרת הציבור לממן את ההליך המשפטי היקר הזה - בתקווה להחזיר אליהם את העוברים של פגי ולהגשים את חלומה וחלומם של אחרים.

לתמיכה בקמפיין מימון המונים של רון - לחצו כאן. ליצירת קשר עם רון במייל לחצו כאן.

"הסיפור של רון יכול להיות הסיפור של כל אחד מאיתנו", אמרה עורכת הדין שירלי אוראל לוי - מומחית בדיני משפחה וזכויות להט"ב שמלווה את רון, "המלחמה על הזכות הטבעית של כל אחד לממש את צוואתו של בן משפחה אהוב, ובד בבד לממש זכות יסוד ולהפוך להורה במדינת ישראל. על מנת שחלום זה יתגשם עבור רון עליו לעבור שלבים רבים ומורכבים למול החוק וההלכה בישראל. מדובר בהליכים רבים שיכללו התנגדויות, וערעורים. ובנימה אישית, את רון היקר אני מלווה מזה כשנתיים ימים, נחשפתי לסיפורים היפים על פגי, על מערכת היחסים האדוקה והאוהבת בין שני האחים והרצון שלה להיות אם גם כאשר הייתה בימיה האחרונים. אין לי ספק כי רון או אחותו השנייה ראויים להיות הורים לילדיה של פגי ואני מאחלת ומקווה שאוכל להמשיך וללוות אותם עד אשר חלומו יתגשם".

על פלטפורמת גיוס ההמונים ביאקטיב: "ביאקטיב הוקמה לפני כמעט שנתיים, במטרה לתת במה בדיוק לגיוסים ומאבקים חשובים כאלה של רון.  לאפשר לאדם פרטי או לקבוצת אנשים לגייס תמיכה ממאות ואלפי תומכים כדי ללכת יחד למטרה משותפת ולשנות מציאות - בבית משפט, בחקיקה ברחוב או גם וגם".

לפניות לכתבת: avivitm@ch2news.co.il