מדוכאים וסובלים מבדידות: מי שעמד עד כה במרכז משבר הקורונה היו בעיקר אוכלוסיית הקשישים, שבשל הבידוד והצורך לשמור על עצמם, סבלו מבדידות רבה. אלא שמסתבר שגם צעירים יותר סובלים מההשלכות של המשבר. דוח של עלם – עמותה לנוער במצבי סיכון, שפורסם היום (שני) והוגש לנשיא ריבלין ולשר הרווחה, חושף את ההשפעות של המשבר על בני הנוער בישראל.

לקריאת הדוח המלא של עמותת עלם

על פי הדוח של העמותה, במהלך החודשים מרץ עד מאי כ-5% מבני הנוער שפנו לעמותה דיווחו על ניסיון אובדני, 29% סיפרו שסבלו מבדידות (פי 2.25 מבשנה שעברה) ו-43% אמרו שחוו דיכאון, חרדה ומשברים נפשיים (פי 4 מבשנה שעברה). לפי העמותה, 15% מהפונים סיפרו שהשתמשו בסמים במהלך התקופה האחרונה ו-23% סיפרו שצרכו אלכוהול (עלייה של 13% מבשנה שעברה).

בעמותה סיפרו שבמהלך תקופת המשבר, כ-59 אימהות צעירות חד הוריות פנו לקבלת סיוע (פי 2.5 מתקופה המקבילה בשנה שעברה). 159 נערים ונערות מהנערים שפנו אליהם פיתחו הפרעות אכילה (עלייה של 50% מבשנה שעברה), 232 ניסו לפגוע בעצמם ו-251 צעירים וצעירות מצאו את עצמם ללא קורת גג – דווקא במהלך התקופה הקשה הזו.

למרות שעבור רוב הצעירים, הבית נחשב למקום בטוח ומוגן, בעמותה דיווחו על עלייה בפניות על רקע אירועים קשים שקרו דווקא בבתים. על פי הדוח, 160 צעירים וצעירות פנו בטענה שסבלו מאלימות מינית בביתם (כמעט פי 2 מבשנה שעברה), 336 דיווחו שסבלו מאלימות פיזית או מילולית (עלייה של 70% מבשנה שעברה), ו-624 סיפרו שהם סובלים מרעב או מעוני.

בעמותת עלם סיפרו גם על שינוי הפעילות שנדרש מהם במהלך הקורונה. בין היתר, גדל נפח הפעילות הדיגיטלית של העמותה עד כדי שחלה עלייה של 40% במענה ברשתות. במקביל, העמותה סייעה בבידוד של מחוסרי דיור, חלוקת סלי מזון, ומיזמים חברתיים שונים.

נאוה ברק, נשיאת עמותת עלם: "הקורונה טלטלה את העולם כולו. בתוך כל הקושי וההסתגלות למציאות החדשה - אוכלוסיות חלשות, שבשגרה נמצאות בשוליים, נדחקו עוד יותר לקצה. בני נוער רבים בסיכון ברחבי הארץ, שביום יום מתמודדים עם מגוון קשיים, סבלו בקורונה יותר מתמיד, מצוקות הלכו והחריפו, עד למצבי חירום קשים. אנו בעלם מצאנו עצמנו עומדים מול אתגרים חדשים וכדי להתמודד עם המצב הגברנו את פעילותנו והמשכנו לפגוש את בני הנוער בכל זירות הפעילות, עם התאמות למצב החדש – ברחובות, במרכזי החירום של העמותה, ברשתות החברתיות ובזום. לא ויתרנו על אף נער או נערה".

ענבל דור קרבל, מנכ"לית עלם: "בתוך המגוון הרחב של המצוקות החריפות מהן סבלו בני הנוער במשבר הקורונה, ועל אף האתגרים שהציבה התקופה, הצוותים שלנו המשיכו לאתר, להקשיב ולסייע לבני הנוער, בלי לאבד אף אחד מהם. כמו כן, במהלך משבר הקורונה היינו חלק מהמאבק להצלת המגזר השלישי מקריסה – במטרה להמשיך ולסייע לאוכלוסיות הפגיעות ביותר בחברה. לאחרונה, בני הנוער יצאו לחופשת הקיץ, ועם החשש לפריצת הגל השני של הקורונה בתקופה מאתגרת זו, אין ספק שההשלכות החברתיות והנפשיות בקרב בני הנוער שלנו יישארו איתנו לזמן רב. אנו נמשיך לעשות הכל כדי להיות שם עבורם".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות