גורם בכיר במערכת הבריאות מבהיר הערב (רביעי) בעקבות ההנחיה השקטה במגזר החרדי שלא ללכת להיבדק לקורונה כי הדבר - "יוביל לסגירת עולם התורה". עוד מדגיש אותו גורם כי "מדובר בחוסר אחריות מוחלט שגובל בהפקרות". מוקדם יותר התגלו בישיבת בית מתתיהו בבני ברק עשרות חולי קורונה. תלמיד בישיבה סיפר שהצוות הנחה: "אל תיבדקו כדי להימנע מבידוד". 

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

"בישיבה שלנו בית מתתיהו לא יכולים לעשות קפסולות", הסביר תלמיד הישיבה, "זה לא שייך טכנית - לכן היה מצב של פחד גדול מאוד בישיבה. בהתחלה הצוות הבין שהדבר הנכון לעשות הוא לטפל בבעיה בתוך הישיבה, כדי שלא יהיו בידודים".

"בסופו של דבר 3 בחורים קיבלו הוראה מהצוות - 'אל תיבדקו'". תלמיד הישיבה סיפר שהבחורים נבדקו בכל זאת ויצאו בסופו של דבר שליליים לנגיף, וכי מקור ההתפרצות היא בחתונה של אחד הבחורים. "היה שם בחור חולה והוא בעצם הדביק קבוצה גדולה של בחורים כבר שם", סיפר, "והבחורים האלה חזרו לישיבה".   

בעקבות ההידבקות הרחבה, בעירייה ובמשטרה החליטו לנקוט בשורת צעדים דרסטיים. רחוב סלנט, בו ממוקמת הישיבה, נחסם לחלוטין והוטל בו סגר מקומי – על מנת למנוע תחלואה נוספת בעת פינויים של התלמידים החולים. הפתרון המסתמן כדי לעצור את שרשרת ההדבקה היא לפנות את כלל התלמידים ואנשי הצוות למלונית קורונה.  

לפי הדיווחים, לא נשמרו במקום כל כללי הקורונה. הערכה נוספת היא שאולי שהה במקום "מפיץ על", אשר ביכולתו להדביק בנגיף יותר מאשר לחולים רגילים אחרים; או שאולי מדובר בשילוב של כמה גורמים. גורמים בתוך הישיבה אומרים שמדובר בכ-60 חולים, אך בעיריית בני ברק טוענים שמספר הנדבקים במוסד החינוכי נמוך במעט.

קורונה בבני ברק (צילום: פיטוסי , פלאש/90 )
בני ברק בימי קורונה | צילום: פיטוסי , פלאש/90

יש מי שכבר כינה את ישיבת בית מתתיהו כ"גימנסיה של החרדים", וההחלטה המיידית שהתקבלה היא לסגור את הישיבה ולשלוח את התלמידים לביתם, בזמן שהם ממתינים לתוצאות בדיקות הקורונה שלהם. נעשים מאמצים לפנות את הישיבה כולה למלונית קורונה – על מנת לעצור את המשך ההתפרצות החריפה.

תופעה במגזר החרדי: חשש ללכת להיבדק

בימים האחרונים ישנן עדויות על כך שחלקים מסוימים בציבור החרדי חוששים לגשת למרפאות ולמעבדות הקורונה כדי להיבדק לנגיף. טראומת הגל הראשון אותה נושאים החרדים גרמה להם מצד אחד להגביר את השימוש במסכות, כדי להתמגן מפני הידבקות, אך מצד שני – בשולי המחנה התופעה של ויתור על בדיקות קורונה.

אמנם אין אמרה מוצהרת של רב כלשהו שמפציר בציבור שלו לא ללכת להיבדק, אך כן קיים חוסר אמון וחשש מחזרה לסטיגמת הגל הראשון – בו החרדים היו במוקד הביקורת בשל ממדי התחלואה הגדולים שהתגלו בעריהם. לכך מתווספים דבריו של סגן שר החינוך מאיר פרוש מסיעת יהדות התורה, שאמר בריאיון לרדיו "קול ברמה": האם כל אחד חושב שכשהוא לא מרגיש טוב, אז תפקידו ללכת להיבדק כדי שיהיה עוד מספר - לא. אני יודע שיש הנחיות לפיהן מי שלא מרגיש טוב צריך להישאר בבית, בחדר. התוצאה הזו מביאה עלינו אחר כך גלים, אז לא כולם שלמים עם זה".

בדיקת קורונה במגזר החרדי (צילום: נתי שוחט, פלאש/90 )
במגזר החרדי חוששים לגשת לבדיקות | צילום: נתי שוחט, פלאש/90

במגזר החרדי כולו אומתו בשבוע האחרון 637 חולי קורונה חדשים. כך נראית החלוקה: בבני ברק – 273, בשכונות החרדיות באשדוד – 237, בבית שמש – 54, בבית"ר עילית – 51, במודיעין עילית – 31 ובאלעד – 27.

מטעם סגן השר פרוש נמסר: "סגן השר סיפר כבדרך אגב על תופעה שולית בעקבות החלטות מקוממות של קבינט הקורונה להכריז על ריכוזי הציבור החרדי כאזורים מוגבלים, אך הוא כמובן אישית אינו תומך בכך. כשומר תורה ומצוות האמון על 'ונשמרתם מאוד לנפשותיכם' וכסגן שר החינוך הוא קורא להקפדה על ההנחיות הממשלה וגורמי המקצוע ומדגיש כי מי שאינו חש בטוב חייב להיבדק על פי המלצות הרופאים".

מסתמן: איכוני השב"כ – עוד הלילה

לאחר שפורסם על כך שמשרד הבריאות והממשלה עדיין לא מצליחים להעביר את חוק איכוני השב"כ שאמור היה להידחות, אנחנו מעדכנים כי חלקים מסוימים מתוך החוק צפוי לעלות עוד היום להצבעה במליאת הכנסת בקריאה שנייה ושלישית.

קידום המהלך מגיע מכיוון שהחקירות האפידימיולוגיות לאיתור נדבקים לא עושות את העבודה, ויש ניסיון להאיץ את הליך החקיקה. כפי שהדברים נראים כעת, מדובר בחלק בחוק שאם יעבור – יאפשר את התחלת הפעלת המעקבים של השב"כ על הטלפונים הסלולריים – כבר ממחר, או אפילו עוד הלילה.

הודעות טקסט, אייפון, סלולר, טלפון נייד (צילום: רויטרס, חדשות)
חוק מעקבי השב"כ צפוי לעלות להצבעה במליאה - בקריאה שנייה ושלישית. אילוסטרציה | צילום: רויטרס, חדשות

סימני שאלה עולים סביב הרלוונטיות של הסגרים הנקודתיים, שעשויים אולי לחזור – כפי שפרסמנו אמש במהדורה המרכזית. כשמוקדי התחלואה רבים ומפוזרים כל כך – לא בטוח שסגר מקומי יפתור את הבעיה, ואולי בסופו של דבר – לא תהיה ברירה אלא לשוב לסגר כולל.