תכניתו המקורית של פרויקטור הקורונה פרופ' רוני גמזו הייתה החלת סגר על 10 ערים אדומות, כולן ערביות וחרדיות. זו בוטלה, בעקבות הלחץ של ראשי הערים החרדיות והשרים דרעי וליצמן - והערב נכנסה לתוקף הפשרה שגובשה – הגבלות ועוצר לילי על 40 יישובים ושכונות בישראל. השוטרים הונחו לגלות סבלנות ולהימנע מעימותים, ובמשרד הבריאות חידדו את ההנחיות לציבור. איך נראה העוצר ברחבי הארץ ומהן ההגבלות על התושבים?

הסגר הלילי: מה מותר ומה אסור? משרד הבריאות עם התשובות

מיליון ו-300 אלף ישראלים נכנסו הערב לעוצר לילי, ב-40 יישובים ושכונות. לצד ההחלטה על הסגר נשמעה ביקורת על ההחלטה שעל פיה כל אזרח שאינו תושב העיר יוכל לצאת ולהיכנס ליישובים האדומים ללא הפרעה. מוקדם יותר היום התקיימו דיונים שיימשכו גם מחר, לקראת ישיבת הקבינט ביום חמישי - האם יוחל סגר מלא בחגים. שר הבריאות אדלשטיין, אמר כי יש לפעול על פי אחת משתי האפשרויות; להמשיך עם משק פתוח למדי - או ללכת לסגר כללי. 
 
מחסומים ראשונים בבני ברק (צילום: N12)
מחסומים ראשונים בבני ברק | צילום: N12
 
הכניסה לשכונת רמות בירושלים‎ (צילום: החדשות12)
הכניסה לשכונת רמות בירושלים‎, הערב | צילום: החדשות12
 
בכפר קאסם נרשמה הערב תנועה ערה של תושבים שחזרו לעיר עם תחילת העוצר - כדי להספיק להגיע לבתיהם. ברחובות בני ברק נראו שוטרים שמכווינים את תנועת הרכבים בדרכים מרכזיות, אך טרם הוקמו מחסומים. בשפרעם, נראתה ניידת משטרה שעברה בין העסקים וכרזה: "מי שלא יעמוד בעוצר - ייקנס".
 
סגר לילי באלעד (צילום: N12)
סגר לילי באלעד, הערב | צילום: N12
כפר קאסם
כפר קאסם, הערב

רשימת היישובים עליהן חל העוצר הלילי נקבעה לאחר התייעצות עם כלל הרשויות בהן קיימת תחלואה גבוהה, בכירי מערכת הבריאות ופרויקטור הקורונה. בחלק מהערים והיישובים בארץ הוחלט כי רק שכונות מסוימות ישהו בעוצר, אחת מהן היא אילת שם חששו בעלי העסקים והמלונות מפגיעה משמעותית בכלכלה. ביתר עלית ועמנואל נכנסו לרשימה ברגע האחרון בהוראה של צו אלוף.

העוצר שנכנס הערב לתוקף יחול בכל יום מהשעה 19:00 ועד השעה 5:00 – עד יום רביעי הבא. המשטרה החלה בפרישת מחסומים בכניסה לכל אחד מ-40 היישובים, בכל אחד מהם יתבצעו בדיקות מדגמיות של רכבים, שיתשאלו את הנכנסים והיוצאים מהעיר – במטרה להבין האם הנוסעים מתגוררים בה או לא. מי שאינו תושב העיר יוכל להיכנס אליה ולצאת ממנה כרצונו – אולם התושבים יהיו מוגבלים בתנועתם. בדיקות דומות יתבצעו גם בתחבורה הציבורית באותם יישובים, אולם זו תימשך כסדרה.

סגר לילי באום אל פאחם (צילום: N12)
סגר לילי באום אל פאחם | צילום: N12
בכניסה לעיסאוויה (צילום: N12)
הכניסה לשכונת עיסאוויה בירושלים, הערב | צילום: N12
עוצר לילי בבאקה אל גרבייה‎ (צילום: החדשות12)
עוצר לילי בבאקה אל גרבייה‎ | צילום: החדשות12

מטרתו של העוצר הלילי, על פי ההצעה שהוגשה לשרים, היא להביא לסגירת העסקים שאינם חיוניים בשעות הערב במטרה "לתת מענה לתופעת דפוסי הדבקה הנובעים מהתקהלויות שאופייניות לשעות האלו". במסמך שהופץ, הודגש כי חתונות שמתקיימות ללא אישורים ובניגוד לכללים, כמו גם סיורי סליחות והתקהלויות נוספות, הן חלק מהסיבות בגינן החליטו לבצע את העוצר.

במסגרת הסגר הלילי יותרו משלוחי מזון עד לבתי התושבים, תותר היציאה להתפלל, יציאה להפגנות, יציאה לצורכי הצטיידות במזון ותרופות, ויותר לתושבים להתאוורר - במרחק של עד 500 מטרים בלבד.

כשברקע הביקורת הרבה של ראשי הרשויות וקריאתם שלא להישמע להנחיות או לשתף פעולה – השוטרים והמפקדים שיאכפו את הסגר התבקשו לגלות שיקול דעת, לשמור על אורח רוח ולהסביר לאזרחים את ההנחיות. זאת לאור ההבנה במשטרה שלמרות חוקיות ההגבלות והסנקציות האפשריות, ישנה חשיבות לשיתוף הפעולה של האזרחים.

מוקדם יותר התייחס פרויקטור הקורונה פרופ' רוני גמזו לממדי התחלואה ומצבה של מערכת הבריאות במאבק בנגיף הקורונה. בדבריו, התייחס לעוצר הלילי על 40 הערים: "אנחנו צריכים לעצור התקהלויות, בטח בערים אדומות", אמר. "שיעור התחלואה הוא מהגבוהים בעולם, מה שאנחנו עושים זה כדי להגן על התושבים ולהקטין את התחלואה".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות