אחת ההחלטות שנתפסו כמכעיסות ביותר מאז פרוץ משבר הקורונה – הייתה אישור המדינה ל-17 אלף תלמידים וסטודנטים מחו"ל להיכנס לישראל בתנאי בידוד מקלים - כשרובם המכריע הוא תלמידי ישיבות, כ-12 אלף במספר. ההחלטה התקבלה, בין היתר, בעקבות לחץ שהפעיל שר הפנים אריה דרעי. הערב (חמישי) נחשף לראשונה במהדורה המרכזית כי כסף רב מארצות הברית מגיע לישיבות בישראל, וזה שיקול נוסף שנלקח בחשבון מאחורי הקלעים.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

על פי נתונים שנחשפו הערב, עד כה אישרה מדינת ישראל ל-57 מוסדות חינוך לקלוט תלמידי ישיבה וסטודנטים מחו"ל, מחציתם מישיבות שחלקן יוקרתיות. מוסדות ששכר הלימוד השנתי בהם יכול להגיע ל-30 אלף דולר. המוסדות שמעוניינים לקלוט תלמידים מארצות הברית צריכות להגיש טופס בקשה רשמי. בין הישיבות שכבר קיבלו אישור שכזה: ישיבת הכותל, ישיבת אש התורה, ישיבת בית מאיר, ישיבת ארץ הצבי, ישיבת אור שמח, ישיבת מיר, ישיבת שעלבים, ישיבת כרם ביבנה, וישיבת פוניבז׳ החרדית.

נתב"ג ריק בימי קורונה (צילום: רויטרס, רויטרס_)
נתב"ג ריק בימי קורונה | צילום: רויטרס, רויטרס_

ההכנסה הכספית של הישיבות הללו מקליטת הסטודנטים ובני הישיבות חרדיות וציוניות היא אדירה: שכר הלימוד השנתי הממוצע הוא כ-15 אלף דולר, וההחלטה לאשר ל-12 אלף תלמידי ישיבות להיכנס לישראל, תכניס לקופתן של הישיבות הללו כ-600 מיליון שקלים.

כזכור, פרויקטור הקורונה, פרופ' רוני גמזו, התנגד תחילה להגעתם ארצה של התלמידים והסטודנטים, ואף אמר כי "צריכים לעשות כאן מעשה חכם ולמנוע תבערה נוספת", אבל לאחר כמה ימים הוא הסיר את התנגדותו. אחת הטענות שהועלו נגדה היא שבניגוד לתלמידי הישיבות והסטודנטים, לקרובי משפחה של ישראלים שרוצים להיכנס לישראל – לא נותנים אפשרות כזו.

רוני גמזו
פרויקטור הקורונה, פרופסור רוני גמזו

גורמי המקצוע במשרד הבריאות טוענים בתוקף שאם יישמרו כללי הבידוד לאחר הגעתם - אין סכנה ממשית להדבקה מתלמידי הישיבות והסטודנטים. מנגד, גורם ממשלתי בכיר שמעורב בתהליך אמר ל-N12 כי אין ספק שקיים גם שיקול כספי בהחלטה לאשר את הגעתם וכניסתם ארצה.

אבל לכל האירוע הזה יש גם נקודה חיובית: כל תלמיד כזה מוציא אלפי שקלים בחודש בנוסף לשכר הלימוד וכך הוא מהווה סוג של מנוע צמיחה קטן וכל כסף זר שנכנס ארצה בתקופה כלכלית קשהו זו - הוא ברכה לעסקים המקומיים.