המשרד להגנת הסביבה פרסם הבוקר (חמישי) את רשימת המפעלים המזהמים ביותר בישראל לשנת 2018. במקום הראשון ברשימה נמצא מפעל רותם אמפרט, בעקבות אסון נחל אשלים. במקום השני מדורג בית זיקוק פז אשדוד ובמקום השלישי בתי זיקוק לנפט בז"ן. בשנה האחרונה נרשמה עלייה של 80% באיתור ההפרות הנכללות במדד.

המפעלים הכי מזהמים בישראל: הרשימה המלאה

בראש המדד נמצא מפעל רותם אמפרט נגב עם עלייה של 7% בניקוד משנה שעברה. בשנת 2018 התקיימה במפעל אכיפה על הפרות של חריגה בפליטה לאוויר, נוסף על הניקוד משנת 2017 על קריסת קיר בבריכה במפעל שהובילה לשפך מסיבי של חומר חומצי ומסוכן לנחל אשלים. למפעל ניקוד גבוה הנובע מכמות פליטות והעברות לסביבה. בימים אלה מבצע המשרד להגנת הסביבה חקירה פלילית נגד החברה. כמו כן, המדינה נמצאת בהליך של תביעה ייצוגית נגד החברה בשל אירוע הדליפה לנחל אשלים על הנזק הסביבתי.

זיהום אוויר (צילום:  nEwyyy, shutterstock)
עלייה של 80% באיתור ההפרות. אילוסטרציה | צילום: nEwyyy, shutterstock

פז בית זיקוק אשדוד ממוקם השנה במקום השני, עם עלייה של 19% בניקוד. בשנת 2018 הוצא למפעל צו מנהלי בעקבות חריגות בפליטות לאוויר והתבצע הליך אכיפתי בעקבות קיומן של חריגות בפליטות לאוויר. כמוכן, תועדו הפרות נוספות הכוללות חריגות והפרות תשתית בתחום הפליטות לאוויר, תחזוקה לקויה בתחום החומרים המסוכנים וכן ניטור ודיווח שאינו עומד בדרישות.

אחריהם "מככב" ברשימה האדומה בית זיקוק לנפט בז"ן עם עלייה של 6% בניקוד משנה שעברה. בשנת 2018 הורשע המפעל בפלילים על זיהום נחל גדורה וקישון בשפכים, אירוע שהתקיים בשנת 2010. כמו כן, תועדו במפעל הפרות רבות הקשורות בחריגות בפליטת מזהמים לאוויר, וכן הפרות הנוגעות לטיפול בשפכים ולחומרים מסוכנים.

עוד ברשימה: מפעל כרמל אולפינים שהראה ירידה של 13% בניקוד ביחס לשנה שעברה ומפעלי ים המלח שעלו למקום החמישי במדד עם עלייה של 29% בניקוד. במקום השמיני ברשימה מופיעה אסדת תמר שנכנסת לראשונה לדירוג ואחריה חברת החשמל שהשיגה שיפור במספר רב של תחנות כוח בזכות המעבר לגז טבעי והקפדה על עמידה בדרישות סביבתיות.

מפעלי ים המלח (צילום: נטלי כהן-קדוש)
במקום החמישי. מפעלי ים המלח | צילום: נטלי כהן-קדוש

מדד ההשפעה הסביבתית מציג לציבור את נתוני הסיכון הסביבתי ממפעלי התעשייה שבבעלות ציבורית וממשלתיות. המדד בוחן את הסיכון הסביבתי ביותר מ-100 מפעלי תעשייה גדולים, כ-40 חברות ציבוריות הנסחרות בבורסה וכ-800 תחנות תדלוק ציבוריות.

השרה להגנת הסביבה, ח"כ גילה גמליאל, מסרה בעקבות פרסום המדד: "עלינו לעבור לשימוש באנרגיות מתחדשות ונקיות - האנרגיות המזהמות צריכות לחלוף מן העולם. ננקוט ביד קשה נגד המסכנים את בריאות הציבור והסביבה. לציבור מגיע לדעת מי הם המפעלים המזהמים, ופרסום מדד ההשפעה הסביבתית חושף בפניו את הסיכונים הסביבתיים של מפעלי תעשייה וחברות ציבוריות".

יו"ר ועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת, ח"כ מיקי חיימוביץ', מסרה כי היא מברכת על פרסום מדד ההשפעה הסביבתית של המפעלים המזהמים בישראל: "רק ככה ניתן להתחיל להחזיר את אמון הציבור שאבד במערכת- להציג נתוני זיהום מהימנים באופן שקוף ופתוח, תוך הגברת הניטור והאכיפה. ללא שמירה על הסביבה ועל בריאות הציבור אין כלכלה. זוהי משימה ראשונה במעלה בעידן של משבר אקלים ומשבר קורונה. במקום תעשיות מזהמות יש לטפח תעשיות מתקדמות וירוקות שיתרמו לקופת המדינה וישמרו על עתידנו ועתיד הילדים שלנו". 

מבזן נמסר בתגובה: "בזן צימצמה בהתמדה בעשור האחרון את ההשפעה הסביבתית שלה בעשרות אחוזים כתוצאה ממדיניות סביבתית אחראית שהיא מנהלת. למעשה, חלקה היחסי בהשפעה על הסביבה במפרץ חיפה הנו נמוך מאוד ועומד על 3%-11% בלבד, כך על פי הדוחות המעודכנים ביותר של המשרד להגנת הסביבה.

באיגוד הכימיה בהתאחדות התעשיינים מסרו: "הדוח של המשרד להגנת הסביבה טרם הגיע לידנו. עם קבלתו, נלמד אותו ואת ממצאיו בכובד ראש. נכון יהיה אם המשרד להגנת הסביבה ישלב בדוחותיו גם ממצאים ממגזרים נוספים - דוגמת התחבורה או פעילותם של עברייני סביבה ושריפת פסולת פיראטית. אלה הוכחו כמזהמים משמעותיים ביותר ולמיטב ידיעתנו, בחינה שלהם תשים בפרופורציה נכונה יותר את הממצאים המפורסמים בדו"ח ".

מאיה יעקבס, מנכ"לית עמותת צלול מסרה: "זהו מצב חירום. בחסות הקורונה והמשבר הכלכלי, הממשלה משתפת פעולה עם לחצים של התאחדות התעשיינים וגופי התכנון, ומובילה מהלכים שיחזירו את הגנת הסביבה והבריאות בישראל שנים לאחור. בעידן של משבר אקלים חריף ומשבר בריאותי, הקשר בין בריאות הציבור והסביבה חשוב וברור מתמיד, והוא חייב לעמוד בראש סדר העדיפויות של כל מהלך שנועד להוציא את ישראל מהמשבר, לסייע לעסקים ולחברות, ולקדם בניית תשתיות שיישנו את פני הארץ, לתמיד".

מ-ICL נמסר: "הדוח כולל נתונים מ-2016 ועד 2018 ועל כן אינם תקפים לימים אלו. כל מפעלי ICL נמצאים בשיפור משמעותי בעקבות השקעות עתק אותם ביצעה החברה בתיאום עם המשרד, זאת במטרה להביא לשיפור הביצועים הסביבתיים. העלייה בדירוג מפעלי רותם נובעת בין השאר בשל מקרה נחל אשלים. מאז ועד היום ביצעה רותם פעולות שיקום וניטור בתיאום עם הרשויות הרלוונטיות וכידוע הנחל נפתח לאחרונה למטיילים".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות