סוגיות רבות שהיו שגרתיות וטריוויאליות לגמרי עד לפני כחודש, הופכות בימי קורונה למורכבות במיוחד. אחת מהן היא ביקורי הורים במוסדות ילדים עם צרכים מיוחדים – אשר אינם מתאפשרים בימים אלה מחשש להדבקה בנגיף. במסמך מיצוי הליכים טרום פנייה לבג"צ שהעבירו ללשכת שר העבודה והרווחה אופיר אקוניס, פונים ההורים בדרישה: אפשרו לנו לבקר את ילדינו. במשרד הרווחה הדגישו כי ייערך בשבוע הבא דיון מחודש בעניין. 

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

אותם הורים טוענים כי מנהלי המוסדות והמעונות בהם שוהים ילדיהם מסרבים לאפשר להם לקיים את המפגשים. במסמך הודגש כי ההורים ביקשו לערוך את הביקורים בהקפדה ובשמירה על כל אמצעי הבטיחות הנדרשים בתקופה זו: מפגש עם הילדים באוויר הפתוח, תוך שימוש בכפפות ובמסכות.

מדיניות ביקורי המשפחות שננקטת כלפי הילדים בעלי הצרכים המיוחדים אשר גרים בהוסטלים דומה לזו הננקטת באשר לבתי אבות – שבהם איסור הכניסה מבחוץ מובנת, לאור החשש מהידבקות הקשישים בקורונה והיותם בקבוצת סיכון. "בשל גילם של הילדים – הם נמצאים בקבוצת סיכון נמוכה", נכתב במסמך המשפטי.

הם הדגימו את עניינם בהשוואה למפגשים הביתיים השגרתיים בין אנשי צוותי הרפואה לבין ילדיהם בביתם. הם הציגו את המפגשים היומיים של הצוותים לאחר שובם ממשמרת בה נחשפו לחולים, בעוד הם בסך הכל מבקשים לקיים את המפגשים בצורה בטוחה ובהקפדה על ההוראות עם הילדים החיים במוסדות לצרכים מיוחדים.

עדיין מועמד לתפקיד יו"ר הכנסת, ח"כ אופיר אקוניס (צילום: יונתן סינדל / פלאש 90, חדשות)
ההורים זועמים - ומבקשים מהמדינה להתערב. שר הרווחה אופיר אקוניס | צילום: יונתן סינדל / פלאש 90, חדשות

אחד ההורים השותפים למהלך הוא ד"ר שמואל מירון, אב לילד בן 24 הלוקה באוטיזם ומתגורר באחד המעונות לבעלי צרכים מיוחדים. בשיחה עם n12 הוא ביקר את התנהלות משרד הרווחה ואת הליך קבלת ההחלטות בסוגיית המפגשים עם ההורים. "מונעים ממני את הזכות הבסיסית ואת הצורך הביולוגי שלי להיפגש עם הבן שלי", אמר. "זו החלטה שהתקבלה לפני כחודש, וכעת ברור כי אין בה היגיון לאור העובדה כי הם אינם בקבוצת סיכון", הוסיף.

ד"ר מירון סיפר כי אותם ילדים שרויים בתחושות קשות שהוריהם נטשו אותם, כי הם אינם מסוגלים להבין את המצב סביב הקורונה. הוא תקף את משרד הרווחה, בטענה כי אנשיו נוקטים בגישה שאיננה מוסרית ומנוגדת לכל זכות בסיסית של ההורים לפגוש את ילדיהם - גם לנוכח המשבר הבריאותי. "לא נאפשר מצב שבו למשך תקופה כה ממושכת לא תינתן לנו האפשרות לפגוש את בנינו ובנותינו", סיכם. 

אמנם ניתנה להורים את האפשרות לקחת את בניהם ובנותיהם מהמעונות אל הבית, אך לרוב המשפחות הדבר אינו מתאפשר ולכן הם דורשים שיימצא פתרון בנושא. הם אף מביעים חשש מנזק רגשי ונפשי בלתי הפיך שייגרם לילדים, אם הגישה הזו תישאר לאורך זמן בשל המשך התפשטות הקורונה בישראל – שנדמה כי לא הולכת להיעצר בעת הקרובה.

עו"ד גלית קרנר (צילום: אילן ספירא)
עו"ד גלית קרנר, המייצגת את ההורים | צילום: אילן ספירא

תגובת עו"ד גלית קרנר, המייצגת את ההורים: אנו דוחים בתוקף התנהלות משרד הרווחה או מי מטעמו שפוגע באופן בלתי חוקי ולא מוסרי בזכות הבסיסית של קיום המפגשים בין ההורים וילדיהם עם הצרכים המיוחדים המצויים במעונות/ בדיור מיוחד. אנחנו לא ניתן להזנחה הפושעת להימשך, שהרי קיום הקשר הרציף והמפגשים של ההורים והילדים הם מיסודות הדמוקרטיה וחוקי היסוד במדינתנו ופעולה טבעית בהיותנו, כולנו, הורים.
מצופה שבשעת חירום לא יופקרו צרכי הילדים הללו בהקשר זה. בדעתנו לפנות לבג"ץ ואני עודני ממתינה לתגובת משרד הרווחה.

תגובת משרד העבודה והרווחה: אנו מודעים לקושי שנוצר מהריחוק בין דיירי המסגרות לבין בני משפחתם אך בריאות הדיירים עומדת בראש סדר העדיפויות. במסגרת מדיניות ההקלות בשבוע הבא, יקיים מינהל מוגבלויות דיון מחודש בעניין. יצוין כי רוב מכריע מקרב משפחות הדיירים מצדדים במדיניות שבה נקט המשרד עד כה.