אחרי עלייה נוספת במספר החולים, השרים החליטו אמש (שלישי) במסגרת הערכת מצב שקיימו להטיל הגבלות על אלעד ועל שכונות בטבריה שהפכו למוקדי תחלואה. תושבים בטבריה הביעו זעם על ההחלטה הגורפת וטענו כי הרשויות התעלמו מקצב ההדבקה המדאיג שמקורו בקהילת חסידי צאנז בעיר. במקביל, ראש עיריית אלעד ישראל פרוש פנה לתושבים בהודעה מוקלטת והבהיר: "הלימודים בעיר יתקיימו בגנים ובבתי הספר היסודיים. בתי הספר התיכוניים לא יקיימו לימודים".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

בעיריית טבריה טוענים שהנתונים שהציג משרד הבריאות אינם נכונים ואינם מעודכנים. בעוד במשרד הבריאות מדברים על 62 חולים, לטענתם בפועל יש בעיר 50 חולים בלבד - מתוכם 13 שכבר קיבלו תשובה שלילית לקורונה וממתינים לבדיקה שנייה. כמו כן, חלק מהחולים הועברו למלוניות ולכן אין הצדקה לטענתם להטלת הגבלות על העיר. עוד מוסיפים בעירייה כי ההחלטה להטיל סגר על חמש שכונות, בעוד בפועל מדובר על תחלואה ברחובות בודדים, "מנותקת מהמציאות"‎.

סגר על שכונות בטבריה (צילום: דוד כהן, פלאש/90 )
הגבלות על שכונות בטבריה | צילום: דוד כהן, פלאש/90

עיקר ההתפרצות מקורו בקהילת חסידי צאנז בעיר. על פי החשד, אחד מאנשי הקהילה נדבק בנגיף כשביקר בנתניה ובהמשך הדביק אחרים במוסד חינוך בו לימד. בעקבות ההתפרצות נסגרו לפני שבועיים כל מוסדות החינוך של חסידויות צאנז וקרלין בעיר.

"פאניקה מיותרת"

תושב העיר רפאל טרבלסי זעם על הטלת המגבלות וטען כי נתוני משרד הבריאות אינם מדויקים. "זו החלטה הזויה של הממשלה להכניס שכונות בעיר להסגר", הדגיש. "אסור להיכנס לפאניקה מיותרת, אך חייבים לשמור על כללי הזהירות. אחריות משרד הבריאות לדווח לתושבי המדינה נתונים אמיתיים בלבד, מה שלצערי רחוק מהמציאות המדומה שהם מציירים".

הסגר משטרה בני ברק נגיף קורונה (צילום: תומר נויברג פלאש 90, פלאש/90 )
שוטרים אוכפים את הגבלות הקורונה | צילום: תומר נויברג פלאש 90, פלאש/90

"כמי שחי בשטח בטבריה ופועל לסייע לתושבים, הנתונים שאני מכיר - כמו גם הרשות המקומית - רחוקים מהפרסומים המבהילים של משרד הבריאות", הוסיף טרבלסי. "הספינים שהם יוצרים פוגעים פגיעה אנושה בכלכלה ובצמיחה של טבריה כאשר רוב תושבי העיר עדיין נמצאים בחל"ת. תושבי טבריה שומרים על הכללים וכך צריך להמשיך".

"חבל שלא טיפלו בקרייה החרדית"

אופיר נחמני, גם הוא תושב העיר, טען כי העירייה לא פעלה לעצירת ההתפרצות בקרב קהילות החרדיות: "זיהיתי את ההתגברות בקצב הנדבקים בטבריה כבר לפני עשרה ימים ופניתי לוועדה הקרואה שבחרה להתעלם מקצב ההדבקה המדאיג, לפחות בכל הקשור בהעברת מידע ובפרסום לציבור החרדי בפרט ולציבור בטבריה בכלל".

סגר על שכונות באלעד (צילום: יוסי אלוני, פלאש/90 )
הגבלות על שכונות באלעד | צילום: יוסי אלוני, פלאש/90

"רק לפני ארבעה ימים הודיעו לשמונה מחסידי צאנז כי הם נדבקו בנגיף", המשיך נחמני. "ההדבקה החלה מיד לאחר חג השבועות ונמשכה עד אתמול בקצב מדאיג. חבל שלא דאגו לטפל בקריה החרדית באופן כירורגי כבר לפני שבועיים. אני משוכנע שבהתנהלות אחרת ונכונה יותר לא היינו מגיעים למצב הלא נעים בכלל הערב".‎

יו"ר הוועדה הממונה טבריה שמעון (מוני) מעתוק העלה בפני הגורמים הרלוונטיים כי ההחלטה שהתקבלה לא נכונה. לאור זאת, מלבד ברחובות זלמן שזר, שפע חיים ודוד אלעזר מוסדות החינוך יפעלו כרגיל. כמו כן, חנויות יפעלו כרגיל בכל האזור המוגבל בכפוף לשמירה על הגבלות "התו הסגול" והנחיות הריחוק.

אכיפת הנהלים החדשים (צילום: פיטוסי , פלאש/90 )
אכיפת הגבלות הקורונה | צילום: פיטוסי , פלאש/90

"לא ברור לנו מדוע מדובר בפריסת רחובות כל כך רחבה אל מול הנתונים שהצפנו למשרד הבריאות והעניין עדיין מטופל מול גורמים במשרד הבריאות", אמר מעתוק. "בכל מקרה, לא מדובר על סגר של כל העיר אלא על הגבלות ספציפיות באזורים מסוימים בעיר ובוודאי שלא על הטיילת ואזור התיירות".

מה מותר ומה אסור?

ועדת השרים לעניין אזור מוגבל החליטה להכריז על אזור מוגבל על השטח המוניציפאלי של העיר אלעד ועל חמש שכונות בעיר טבריה: רמת טבריה ב', רמת טבריה ג', שכונת 200, שכונת טבריה עילית ובן גוריון. ההכרזה על אזור מוגבל תחול למשך שבעה ימים, החל מהיום בשעה 8:00 בבוקר ועד ליום רביעי הבא בשעה 8:00.

באזור המוגבל תיאסר הכניסה אל האזור והיציאה ממנו, למעט במקרים החריגים המפורטים בתקנות, ובנוסף תותר יציאה של עובד מהאזור וכניסה אליו לצורך הגעה לעבודה או חזרה ממנה וכן הגעת תלמיד לבחינת בגרות או חזרה ממנה. לא יחולו הגבלות על יציאת אדם המתגורר דרך קבע באזור המוגבל למרחב הציבורי ועל פעילות עסקים וחנויות בתוך האזור. כמו כן, מנכ"ל משרד הבריאות חזי לוי יחתום ככל הנראה על צו שיאסור התקהלות של יותר מעשרה אנשים ב"אזורים המוגבלים".

ההחלטה על אזור מוגבל התקבלה לאור עלייה בנתוני התחלואה בכלל הארץ ובערים ובשכונות המדוברות בפרט. מנתוני משרד הבריאות עולה כי בטבריה ישנם 62 חולים פעילים, רובם המכריע מתגוררים בשיכון ד' בעיר. חולים בודדים התגלו גם בשכונות קריית שמואל, רמת טבריה, שיכון ותיקים, נוף כנרת ומורדות. גם קצב הגידול שם משמעותי, כמעט ארבעה אחוזים בשלושת הימים האחרונים.

שיעור החולים הפעילים למאה אלף איש הוא 133.5 ושיעור העלייה בתחלואה על בסיס חולים פעילים בשבעת הימים האחרונים הוא 122.2%. רוב החולים בעיר נמצאים בחלקה העליון של העיר, רחוק מאזורי המלונות והתיירות.

באלעד, שם נרשמה התפרצות בתחילת ההתפשטות של הנגיף, מספר החולים גדול מאוד ביחס לאוכלוסייה - 84 נדבקים. שיעור החולים הפעילים למאה אלף איש הוא 174.6 ושיעור העלייה בתחלואה על בסיס חולים פעילים בשבעת הימים האחרונים הוא 102.4%.