בזמן שבתי הספר חוזרים לשגרה הדרגתית, הגנים עדיין נשארים סגורים. פורום הגנים הפרטיים דורש מהממשלה לשלם את המחיר של הפעלת הגנים הפרטיים ולהבטיח את הבריאות של הילדים - כדי שגם הגנים יחזרו לשגרה. בשיחה עם N12 כמה גננות סיפרו על המצב הכלכלי הקשה בעקבות משבר הקורונה ועל החששות מהעתיד.

 לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

מבחינה כלכלית, פורום הגנים הפרטיים מבקש פיצוי ישיר עבור התקופה במהלכה הגנים לא פעלו, כדי לאפשר לגנים להמשיך להתקיים. הם מעריכים שעלות ההפסד בממוצע עומדת על לפחות 1,000 שקלים נטו לכל ילד בגן. בנוסף, הפורום דורש רשת הגנה כלכלית לנזקים שעשויים להיווצר בעתיד עקב מקרה של סגירת גנים בעקבות הדבקה.

מה יקרה אם כל הגן יכנס לבידוד?

מבחינת היערכות לאיום הקורונה, פורום הגנים הפרטיים מבקש פירוט לגביי הבדיקות הנדרשות טרם הכניסה לגן. בנוסף הם דורשים לדעת מי ישלם על יום העבודה אם עובדת תישלח לביתה בשל חום גבוה או תסמין אחר ואם עובדת תיכנס לבידוד של שבועיים - הם רוצים לדעת האם המדינה תשתתף בתשלום לגננת המחליפה. בנוסף עולה השאלה: מה קורה אם כל הגן נכנס לבידוד במקרה של הדבקה?.

בהנחה שגננת תתגלה כנשאית או כחולה, דבר שישבית אותה מפעילות, בפורום דורשים לאפשר לה להמשיך לקבל את ימי החל"ת והביטוח הלאומי. בנוסף, הם דורשים לשקול הענקת מענק תפעול, במקרה שהגן ייכנס לבידוד מלא כתוצאה מהידבקות של אחד הילדים או איש צוות, לפחות כגובה סך הוצאותיו לתקופת הבידוד. 

לדבריהם, יש לחייב בדיקות אם אחד מבני המשפחה של הילדים או הגננות היה בבידוד או הינו חולה מאומת. בנוסף הם דורשים לשמור על היחס הקיים בין הילדים לאנשי הצוות ולא להפחיתו.

שרית גונן
שרית רונן

כרמית ויצמן בת ה-49 מפתח תקווה, היא אמא ל-5 ילדים שעובדת כגננת כבר 16 שנים. "16 שנים אני נלחמת כלכלית, הקמתי עסק, התרסקתי, פשטתי רגל, הקמתי גן ועכשיו הפגיעה היא ממש אנושה. בזכות הגן הצלחתי להתרומם מפשיטת הרגל ועכשיו אני פשוט מרוסקת, אין לי כלום", סיפרה בכאב. "ההורים בגן מציעים לעזור, אני מסרבת בנימוס ואני ממש כועסת שהם צריכים לממן את מה שהממשלה צריכה לעשות".

שרית רונן, בת ה-44 מפתח תקווה, היא גננת מזה 20 שנה ואמא לשני ילדים. לפני שנה אחד מילדיה נפטר מסרטן ומאז היא משלמת את החובות של תשלומי התרופות של בנה ז"ל. היא לא מקבלת מזונות כי הגרוש שלה נכה, הלוואות היא כבר לא יכולה לקבל ובעל הנכס לא מוכן לדחות לה את התשלומים. "עשרות אלפי שקלים על מיסים אנחנו משלמים וברגע האמת לא מקבלים כלום", אמרה.

"אצטרך לקחת כספים מאבי הפנסיונר"

שרונה בנודיס בת ה-42 מנס ציונה, היא אמא לשניים ובעלת גן כבר 9 שנים. לדבריה, המזונות של הגרוש שלה משאירים אותה "מעל המים" וכדי לשרוד בתקופה הזאת היא צריכה למכור את הבית ולקחת הלוואה גדולה: "אם לא תהיה ברירה אצטרך לקחת כספים מאבי הפנסיונר".

קרן אוחנה איוס, יו"ר פורום הגנים הפרטיים, מסרה בעקבות המצב: "משרד האוצר תוקע אותנו, מתעלמים מאיתנו, משקרים לנו במצח נחושה. 10,000 גנים פרטיים ומשפחתונים לא יפתחו בשבוע הבא, לא נסכים לדרישת משרד האוצר להטיל את ההפסדים הכספים שלנו על ההורים".

"לא נחזור עד להיענות של משרד האוצר לדרישותינו"

לדבריה, בניגוד להודעת ראש אגף התקציבים - המשבר מול המעונות והגנים הפרטיים לא נפתר ואם לא יפתחו איתן משא ומתן, מבחינתן שנת הלימודים הסתיימה. "גם אנחנו מעוניינים בחזרה לשגרה, אך לא על החשבון הכלכלי והבריאותי של ההורים. לא נחזור עד להיענות של משרד האוצר לדרישותינו לקבלת רשת ביטחון כלכלית והבטחת בריאות ילדינו", הוסיפה.

"הדרישה שלנו פשוטה: המדינה צריכה לשלם את המחיר של הפעלת הגנים הפרטיים ולהבטיח את הבריאות של הילדים. בלתי אפשרי לפתוח גן פרטי מבלי שהמדינה תממן כספית את האמצעים הנחוצים בימי הקורונה. זה לא משהו שצריך ליפול על ההורים או עלינו", מסרה יו"ר פורום הגנים הפרטיים. "משרד האוצר העמיד תקציב של 6 מיליארד שקל לטייקונים ולבעלי העסקים הגדולים בישראל כדי שיחזרו לעבוד. לגנים הפרטיים התקציב הוא אפס. כנראה שלא באמת אכפת שילדים מגיל 0 עד 3 ימשיכו לשבת בבית. פשוט מפקירים אותנו".