הרמטכ"ל אביב כוכבי פנה היום (חמישי) לראש הממשלה נתניהו וביקש אחריות מלאה על הטיפול הכולל במגפה, סגן הרמטכ"ל האלוף אייל זמיר אמר שאם האחריות הייתה בידי צה"ל, היה אפשר לבצע 30 אלף בדיקות ביום - שזה היעד שראש הממשלה עצמו הצביע עליו.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

הדברים של הדרג הצבאי הבכיר, שאגב מצטרפים לבקשה של שר הביטחון בנט, מעלים את חמתם של הדרגים הבכירים ביותר בממשלה, שאומרים ל-N12 בתגובה לטענות הרמטכ"ל וסגנו: "אנחנו מדינה עם צבא ולא צבא עם מדינה. צה"ל צריך להיות מעורב בנקודות שבהן יש לו יתרון יחסי. אין לצה"ל שום יתרון יחסי ברכש, בהשגת החומרים שדרושים לבדיקות ובשמירת שרשרת האספקה".

"גם אם נגיע למקום הראשון בעולם במספר הבדיקות לנפש, השאלה היא איך לחלק אותן, לחשוב על תדירות הביצוע וקביעת המודל", אמרו הגורמים בממשלה. "לצבא הגנה לישראל אין יתרון על המתמטיקאים והפיזיקאים של משרד הבריאות או מכון ויצמן".

"במצב חירום מצופה משר בממשלה להתנהג בצורה אחראית ולקיים את הדיונים בפורומים המקצועיים בממשלה ולא בתקשורת", אמר הערב גורם בסביבת ראש הממשלה, בהתייחס לדבריו של השר בנט. "ראש הממשלה, שמנהל את המאבק בקורונה בצורה אחראית ומיטבית יחד עם מומחים בארץ ובעולם, מאפשר לכל השרים להביע את דעתם באופן מלא בדיוני הממשלה".

"ראוי ששר הביטחון ידאג למילוי המשימות שראש הממשלה הטיל עליו, ועדיין לא התבצעו, במקום כל הזמן להיות עסוק במתקפות בתקשורת נגד ראש הממשלה והממשלה שהוא חבר בה".

אחרי הפנייה של הרמטכ"ל כוכבי לנתניהו, תוך 4 ימים כבר גובשו הבנות איפה כן הצבא ייכנס - בסיוע לוגיסטי, טכנולוגי ומערכות מידע - ולא בבדיקות.

על פי מה שידוע, לא הונחה בפני ראש הממשלה שום תכנית אופרטיבית לביצוע בדיקות בהיקף כזה. הבעיה היא לא לבצע את הבדיקות, אלא להביא אותן, להשיג את החומרים ואז גם להחליט ולתעדף את מי בודקים. גם על כך, אומרים אותם בכירים בממשלה כי לצה"ל אין יתרון יחסי במשימה.

שר הביטחון נפתלי בנט אמר בתגובה לדברים: "העיכוב בהקמת מערך בדיקות מחייב מדיניות גורפת של סגרים כלליים, אשר מביאה לנזק עצום לכלכלת ישראל ולפרנסת מיליוני עובדים ובעלים במגזר הפרטי. יש להעביר לצה״ל ולמשרד הביטחון את האחריות הכוללת למערך הבדיקות באופן מיידי, רק כך נצליח להזניק במהירות את קצב הבדיקות, את מהירותן נטילתם ופיענוחם ואת דיוקן".

"משרד הבריאות לא מאמין במיוחד בחשיבות הבדיקות וכגוף רגולטורי בעיקרו, הוא אינו בנוי להקמה מהירה של מערך יעיל של בדיקות בחירום. החולשה הנוכחית של מערך הבדיקות מונע גם ממשרד הבריאות לבדוק קשישים בבתי אבות, חוזרים מחו״ל, ובכלל אנשים עם חום גבוה ושיעול או קרובי משפחה של נשאים, שגם בימים אלו אינם נבדקים, ולכן גם לא נשלחים למלוניות בידוד".

בנט הוסיף: "המצב כעת הוא מעט מדי בדיקות, ביצוע איטי - אנשים ממתינים ימים עד שיגיעו אליהם, קבלת תוצאות לאחר 5-6 ימים, ואובדן תוצאות הבדיקות. משרד הבריאות נטוע באידיאולוגיה שאינה מאמינה במרכזיות הבדיקות ככלי ליציאה מן המשבר. הסגירה הגורפת של ישראל אשר היתה נכונה מאד בימים הראשונים, לא יכולה להמשיך להיות הכלי המרכזי לאורך זמן -  בשל השפעתה ההרסנית על עסקים ועל מקומות עבודה בישראל".