ההנחיות לפוליטיקאים שונות מאלה שניתנו לציבור? יועצת ראש הממשלה לענייני חרדים, רבקה פאלוך, שנדבקה בנגיף הקורונה, ביקרה בכנסת ביום חמישי האחרון וחלפה על פני לא מעט בכירים במערכת הפוליטית וחברי הצוותים שלהם. אלא שנכון לרגע זה, אף אחד מנבחרי הציבור או עובדי הכנסת לא נדרש להקפיד על בידוד בהנחיית משרד הבריאות. המפגש הפיזי בין המערכת הפוליטית לנגיף הקורונה הותיר שאלות פתוחות לגבי הפערים בין ההנחיות הדרמטיות שניתנו לציבור, לבין מה שמחייב את נבחרי הציבור.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

התוצאה החיובית של בדיקת המעבדה שנערכה לפאלוך הגיעה בלילה שבין ראשון לשני, אך למעלה מ-24 שעות לאחר מכן ועד לרגע זה, לא הסתיימה החקירה האפידמיולוגית שערכו במשרד הבריאות למי שבא עמה במגע. החקירה הזו אמורה הייתה לשפוך אור לגבי מי שיידרשו כעת להיכנס לבידוד. במקרים קודמים בהם זוהו חולי קורונה בישראל, תוצאות החקירות האפידמיולוגיות שלהם פורסמו תוך זמן קצר עד שעות ספורות - ובמקרה של הפוליטיקאים, התוצאות מתעכבות.  

בנימין נתניהו רבקה פאלוך (צילום: יונתן זינדל פלאש 90, פלאש/90 )
נתניהו והיועצת שנדבקה בקורונה | צילום: יונתן זינדל פלאש 90, פלאש/90

חברי כנסת ושרים שהיו בקרבת היועצת ששהתה בכנסת ביום חמישי, מסרו במענה לפניית N12 שהם לא קיבלו מסרון ממשרד הבריאות על סמך האמצעים הטכנולוגיים של השב"כ המבשרים על כך ששהו ליד חולה קורונה.

"אם הכלים שהופעלו לא ננקטים בצורה שוויונית שחלה על כולם, אמון הציבור עלול להיפגע", מסר עו"ד תומר נאור, היועץ המשפטי של התנועה לאיכות השלטון. "זעקנו שהמהלך של הפעלת השב"כ והעברת מידע רגיש על אזרחים לא מלווה בשקיפות ומזה חששנו: מקרים של איפה ואיפה בין מקורבים לבין שאר הציבור". 

נתניהו הכניס את עצמו לבידוד, למה משרד הבריאות לא הורה על כך? 

ניסינו להבין גם האם חברי הכנסת זכו למדיניות בידוד "גמישה" יותר. במשרד הבריאות הוחלט אתמול למנות את ראש שירותי בריאות הציבור, פרופ' סיגל סדצקי, כאחראית לטיפול בסוגיית הבידוד של נבחרי ציבור בעקבות האירוע. היום בשעה 10:00 בבוקר התאפשר לחברי הכנסת שהיו מעוניינים בכך לבצע בדיקת קורונה - אך הם לא חויבו לעשות זאת.

בכל הנוגע להנחיות על שמירת בידוד- נכון לשעה זו, לא קיבל אף אחד מנבחרי הציבור הנחיה מחייבת מגורמי המקצוע במשרד הבריאות להקפיד על הכללים, כולל שלושה שרים ששהו במחיצת היועצת למעלה מ-15 דקות. גורם במערכת הפוליטית התייחס להתנהלות וטען: "משרד הבריאות נותן לנו הנחות סלב".

סיגל סדצקי ראש שירותי בריאות הציבור (צילום: N12)
פרופ' סיגל סדצקי | צילום: N12

בניגוד לאותם פוליטיקאים, מי ששימש דוגמה אישית אתמול היה ראש הממשלה נתניהו - שהחליט לשהות בבידוד על דעת עצמו, עד שיגיעו תוצאות המעבדה של הבדיקה שערך - בדיקה שכעבור כמה שעות נמצאה שלילית. המעשה של נתניהו היה נבון, אך הוא לא בוצע עקב הנחיה מפורשת של משרד הבריאות - שבוודאי היה מורה לאזרח פשוט שנחשף לחולת קורונה להיכנס לבידוד מיידי. 

"ראש הממשלה אמור להיות אזרח ככל אזרח, חוק זה חוק ותקנות הן תקנות", הדגיש עו"ד נאור. "אין הבדל בינו לבין אזרח רגיל ויותר מזה: יש כאן עניין של דוגמה אישית. אם בוריס ג'ונסון ואנגלה מרקל יכולים לנהל ישיבות ממשלה בשיחות וידאו, אין סיבה שראש הממשלה שלנו לא יעשה כן. גם הקוסם הכי גדול לא חסין בפני קורונה".