בראשית ימי התפשטות נגיף הקורונה בישראל, אישרה הממשלה לעשות שימוש בטכנולוגיות של השב"כ לאיתור חולי קורונה ברחבי הארץ. בעוד חמישה ימים מסתיים פרק הזמן שהוקצב למהלך, וכעת נראה כי השימוש באמצעים אלה צפוי להימשך, עד סיומו של מצב החירום שהוכרז במדינה – כלומר, כל עוד ישראל נלחמת במגפה. בתוך כך פורסמה הערב (שבת) בחדשות סוף השבוע האזהרה של היועץ המשפטי לממשלה מפני הרחבת הצעדים.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

מיד לאחר החלטת הממשלה שהתקבלה בנושא, ועדת שרים מיוחדת בראשות השר שטייניץ תבחן את יעילות ההסתמכות על השב"כ באיתור המהיר של הנדבקים. נתניהו הנחה את צוות השרים לבדוק אם יש דרכים אחרות להשגת אותה המטרה.

הועדה ביצעה בעת האחרונה השוואה למדינות אחרות, ובחנה מספר טכנולוגיות ואפליקציות בתחום. השרים הגיעו למסקנה כי בשלב זה – אין חלופה זמינה או כזו שבוצע לה פיילוט מוצלח מספיק, על מנת שתחליף באופן מיידי את אמצעי השב"כ.

ישיבת ממשלה
ועדת השרים ממשיכה לבחון חלופות

בנוסף, הם הבינו שנתוני האיתור של השב"כ יוצאי דופן באיכותם, ולא בטוח שיש דרך אחרת כלשהי להשתוות אליהם. לראיה, חצי מכלל אלה שאותרו כתוצאה ממגע עם חולים מאומתים – הגיעו הודות לטכנולוגיות של הארגון.

אך בכל זאת, המלצות צוות השרים כללו מספר אפשרויות שאם יפותחו בעתיד הקרוב – יוכלו להחליף את ההסתמכות על אמצעי השב"כ. זאת בכפוף לפיילוט מוצלח והוכחת יעילות. ההחלטה המסתמנת של הממשלה טעונה אישור של ועדת החוץ והביטחון של הכנסת. אם היא תאושר – צפויות להיות מוגשות לבג"ץ עתירות נוספות בעניין.

שר האנרגיה יובל שטייניץ (צילום: Alex Kolomoisky/flash 90, חדשות)
ועדה בראשותו תבדוק את הנושא. שטייניץ | צילום: Alex Kolomoisky/flash 90, חדשות

האזהרה של היועץ לנתניהו ולשרים

היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט הזהיר את ראש הממשלה והשרים מהאופן שבו התקבלו ההקלות עד עכשיו. "אישור התקנות מתבצע באופן שרירותי, ללא קריטריונים ברורים ושוויוניים ומדדים שקופים", אמר. "בג"ץ לא מתערב בשלב הזה, אבל אם תמשיכו לאשר בצורה הזאת תקנות לשעת חרום בממשלה - יכול להיות שהוא לא ימשיך לעמוד מנגד".

אביחי מנדלבליט (צילום: החדשות12)
מנדלבליט, ארכיון | צילום: החדשות12

מנדלבליט שב ואמר את הדברים לשרי הממשלה בתחילת מספר ישיבות שהתקיימו לאחרונה ובהן אושרו הקלות חלקיות ונותרו על כנן הגבלות אחרות אבל הממשלה אישרה את התקנות כפי שהובאו על ידי משרד הבריאות ובגיבוי ראש הממשלה.

בתגובה לדברים, מסר בתגובה: "היועץ המשפטי לממשלה מבקש להבהיר כי העבודה עם הממשלה בנושא המאבק בנגיף הקורונה נעשית בשיתוף פעולה מלא. תקנות שעת חירום מובאות לממשלה לאחר ליבון עם הגורמים המשפטיים וקבלת אישור היועץ, שאף משתתף בכל ישיבות הממשלה בנושא".