חשיפה: נציבות שירות המדינה השלימה בעת האחרונה חקירה בחשד כי מנהל מחלקה בבית החולים ברזילי הטריד מינית רופאה בכירה במשך מספר חודשים, בין היתר במהלך טיפול בחולה, ולאחר מכן התנכל אליה והביא לפיטוריה. הטענות להטרדה מינית הוזכרו במייל שנשלח למנהל בית החולים אז, ומנכ"ל משרד הבריאות היום, פרופסור חזי לוי. הטענות נשלחו אליו עוד לפני השימוע, אך הוא החליט להמשיך בהליך הפיטורין לפני שנבדקו. בהמשך, בשיחה שפרטיה הגיעו לידי N12, פרופסור לוי הציע לרופאה לחזור לתפקידה בתנאי שלא תדבר נגד בית החולים.

 לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

במסגרת תלונתה, טוענת הרופאה הבכירה כי לאורך מספר חודשים, בין סוף 2018 ותחילת 2019, מנהל המחלקה נגע בה והתחכך בה במספר הזדמנויות ואף עשה זאת תוך שהוא מפריע לה במהלך פעולה רפואית. כשהעירה לו "זה לא מתאים" במהלך התקרית שלטענתה סיכנה מטופל, החליט מנהל המחלקה להיפטר ממנה והחל בהליך הפיטורין.

"נכנסתי לפגישה מקצועית בחדרו", תיארה הרופאה את אירוע ההטרדה הראשון בתצהיר שהוגש לבית הדין לעבודה באמצעות עו"ד רוני אלוני סדובניק, חודש לאחר שהחלה לעבוד בבית החולים. "היינו לבדנו. הוא קם ממקומו וניגש לסגור את הדלת. לאחר מכן הוא התיישב במקומו מאחורי השולחן, כאשר אני יושבת מן העבר השני. הוא הושיט את הרגל שלו והחל להתחכך ברגל שלי. קפאתי במקומי והייתי בהלם. חשתי מחנק, לא הצלחתי לזוז או לדבר, וחשתי פחד רב. הוא המשיך לחכך את רגלו ברגל שלי במשך דקות ארוכות כאשר כל אותו הזמן אני רועדת וחרדה".

הרופאה הבכירה סיפרה כי אירועים מעין זה חזרו מספר פעמים לאורך אותם חודשים ותיארה אירוע אחד שקרה במהלך כנס מקצועי. "במשך דקות ארוכות הוא נצמד אליי וחכך את ירכו וזרועו בירכי וזרועי. עם תחילת המגע ניסיתי להידחק ולזוז הצידה, הוא סגר את המרחק נצמד אלי והתחכך בי במשך דקות ארוכות". באירוע אחר, הרופאה מספרת שאמרה לממונה עליה כי היא מרוצה בבית החולים, והוא השיב לה: "אז את רוצה לתת לי חיבוק?".

לטענת הרופאה האירועים הסלימו וכך בדרך לכנס אחר נעץ מנהל המחלקה מבט מטריד ברגליה ואמר "את יודעת, את הורגת אותי". כששאלה אם מדובר בענייני עבודה השיב: "ממש לא, אני מתכוון אלייך". באירוע החמור ביותר סיפרה הרופאה כי במהלך פרוצדורה רפואית, בעת שהחזיקה מחט בבית החזה של מטופל, החל מנהל המחלקה ללטף את ידה. "התחלתי לרעוד וניסיתי למשוך את ידי בחזרה", תיארה. "הוא לא הרפה והמשיך ללטף את ידי. הייתי מבועתת לבסוף הצלחתי לגייס את הכוחות ואמרתי לו שזה מפריע לי".

הליך הפיטורין שהחל נגד הרופאה

בשלב זה לטענת הרופאה הבכירה החל הליך פיטוריה. ב-28 באפריל 2019 הודיע מנהל המחלקה לרופאה הבכירה כי בכוונתו להעביר מכתב תלונה עליה להנהלה. כבר למחרת היא ביקשה לשוחח עם מנהל בית החולים פרופסור חזי לוי, כדי להסביר לו שמדובר למעשה בהתנכלות על רקע סירובה למהלכים המיניים מצד מנהל המחלקה. ב-30 באפריל שיגר מנהל המחלקה מכתב להנהלה בדרישה לפיטורי הרופאה וב-1 במאי היא זומנה לשימוע.

פרופסור חזי לוי, מנכ"ל משרד הבריאות (צילום: פלאש/90 )
מנכ"ל משרד הבריאות פרופסור חזי לוי | צילום: פלאש/90

זמן קצר לאחר שזומנה לשימוע ולמעשה החל הליך הפיטורין, העבירה הרופאה הבכירה למנהל בית החולים אז, פרופסור לוי, מייל ובו ביקשה להיפגש עימו בדחיפות לדון בעניינים פרטיים חמורים. פרופסור לוי הגיב במייל חוזר כי הוא לא בטוח שיספיק להיפגש איתה באותו שבוע, בין היתר עקב נסיבות אישיות. למחרת היא העבירה לו מייל נוסף לגבי מערכת היחסים שלה עם מנהל המחלקה ובו מצוינות בפירוש "הטרדות מיניות".

עם זאת, פרופסור לוי לא מצא זמן להיפגש עם הרופאה הבכירה לפני השימוע שנערך ב-7 במאי, ובפרוטוקול השימוע לא מצוינת כלל טענתה להטרדות מיניות, שהובאה כאמור קודם לכן במייל לידיעת פרופסור לוי. בשלב זה הוא גם לא מעביר את העניין לטיפולה של הממונה על ההטרדות המיניות או נציבות שירות המדינה, על אף החובה שקיימת בתקנון למניעת הטרדה מינית בשירות המדינה שעל כל עובד בשירות המדינה המקבל דיווח על אודות הטרדה מינית להעביר אותו לאחד הגורמים המוסמכים לטפל בעניין.

פרופסור לוי נפגש לבסוף עם הרופאה הבכירה שבועיים לאחר פנייתה הראשונית, ולאחר השימוע, ב-14 במאי אשתקד. "אין לנו הרבה זמן, זה בדיוק רבע שעה. התלונות וזהו", אמר לוי בשיחה שפרטיה הגיעו לידינו. הרופאה הבכירה אומרת כי ביקשה להיפגש איתו עוד לפני שידעה על השימוע ומשזה לא הסתייע גם שלחה את המכתב. לוי מאשר את הדברים ואומר "נכון, הייתה גם מלחמה באמצע".

"מה קרה עכשיו?", שאל פרופסור לוי את הרופאה הבכירה לאחר שהציגה את התלונות. "עכשיו הוא החליט להיפטר ממני", היא השיבה. בשלב זה מפציר פרופסור לוי ברופאה לפנות לממונה על המגדר בית החולים ולהתלונן ואומר כי הוא "לא רוצה לטאטא את זה מתחת לשטיח". "אני לא מוכנה להיות קורבן פעמיים", הוסיפה הרופאה בשיחה, "אני קורבן של הטרדות מיניות שהביאו אותו לפטר אותי".

פרופסור חזי לוי, מנכ"ל משרד הבריאות (צילום: פלאש/90 )
מנכ"ל משרד הבריאות פרופסור חזי לוי | צילום: פלאש/90

בשלב זה מעלה פרופסור לוי את האפשרות שהרופאה תשוב לעבודתה: "גם אם בשבוע, עשרה ימים, נוכל להשיב את הקנקן למקומו, אני לא רוצה שזה יתפרש לרגע כ'אוקיי הגענו לפשרה, את חוזרת לעבודה, בואי נשתיק את זה', אני מפציר בך להתלונן יהיה אשר יהיה". לקראת תום השיחה הבהיר פרופסור לוי כי הוא עוסק בעניין הפיטורין "ללא קשר לעניין (ההטרדה המינית) וההחלטה להתלונן". הרופאה השיבה כי היא כן קושרת את הדברים, לוי השיב כי הוא רואה את הדברים אחרת.

הגשת התלונה

ב-27 במאי לבסוף מחליטה הרופאה הבכירה להגיש את התלונה בנציבות שירות המדינה, זאת כאמור לאחר השימוע לפני פיטורין. למחרת ב-28 במאי היא מקבלת הודעה על פיטוריה עליהם חתום פרופסור לוי. בעקבות החקירה שנפתחת בנציבות שירות המדינה, בחודש יוני הורו בנציבות לפרופסור לוי להשהות את הליך הפיטורין. בהליך בבית הדין לעבודה, הסכים בית החולים להשיב את הרופאה לעבודה בבית החולים עד לסיום בירור התלונה, אבל לא בתחום התמחותה אלה במחלקה אחרת. שם היא עובדת גם כעת.

אלא שמשהו מוזר קרה ב-20 בפברואר השנה, בשיחה שהתקיימה עם הרופאה במשרדו של פרופסור לוי יחד עם ד"ר אורלי וינשטיין, ראש חטיבת המרכזים הרפואיים הממשלתיים. בשיחה הציעה ד"ר וינשטיין לרופאה, שפחות משנה קודם לכן התכוונו לפטר מבית החולים ברזילי בגין יחסי אנוש גרועים לכאורה, לנהל מחלקה חדשה בבית חולים אחר או לחלופין להישאר בבית החולים ולשוב לבצע את הפעולות שבתחום התמחותה.

ההצעה המפתיעה לרופאה

בשיחה הבהיר לוי את התנאים: "אם תחליטי להישאר אנחנו נעשה את כל המאמצים ונמצא דרך לאפשר לך לבצע את הפעולות. אבל לדבר הזה יש תנאי, הדבר הזה הוא הדדי. הדדיות זה שאת תמלאי כל מה שנדרש מרופא בית החולים כמו הגעה לעבודה". פרופסור לוי לא עצר כאן ובמשך דקות אחדות מתמקד בחובה אחרת של רופא בית החולים: "אני לא מכבד התבטאויות נגד בית החולים. מילא אני הפכתי פה מתעמר, אבל לא נגד בית החולים וישויות אחרות בו".

"זה לא רק את", תיאר חזי מקרה אחר שבו לטענתו סולקה מתנדבת בגין התבטאותה. "זה מתחיל ממתנדבת במד"א ששבוע שעבר התבטאה בצורה טפשית וחסרת ידיעה על איזושהי החייאה ומצאה את מקומה בחוץ בגלל ההתבטאות האומללה והשקרית והלא נכונה והמתנשאת. זה עובר דרך עוד אנשים שהערתי להם, יש לי אפס סובלנות להתבטאויות, בטח בציבור, נגד בית החולים לפני שמוצו פה הליכים. להתבטא בפרהסיה ובציבור על בית החולים שמעסיק אותך, אני לא מוכן לקבל את זה, יהיה אשר יהיה, זה חלק מהדיל".

בהמשך "הדיל" ירד מהפרק. משהושלמה החקירה בנציבות שירות המדינה הועבר התיק למחלקת התביעות באגף המשמעת בנציבות המדינה, שם חייבו את בית החולים להשיב את הרופאה לעבודה לאחר פיטוריה. בית הדין הנחה את הצדדים להגיע להסכמה, ומשרד הבריאות הסכים שהרופאה תשוב לעבודה.

המקרה מעורר שאלות קשות. איך יכול להיות שנציבות שירות המדינה ובית הדין לעבודה נדרשו לקבל החלטות מחייבות ולאשר סיכומים בין הרופאה והמדינה על מנת שבית החולים ברזילי בניהולו של פרופסור חזי לוי ימתין עם פיטורי רופאה שטוענת שהתקיימו על מנת להשתיק הטרדות מיניות. אם אכן פוטרה מטעמים מקצועיים, העובדה שהוצע לה תפקיד בכיר אחר בעבור שלא תתבטא כנגד בית החולים מוזרה. האם בריאות המטופלים הפקר?

תגובות

תגובת באת כוחה של הרופאה שהתלוננה, עו״ד רוני אלוני סדובניק: "מרשתי חשה כי פרופ׳ חזי לוי יתקשה לכהן כמנכ״ל משרד הבריאות, תפקיד המחייב מאבק חסר פשרות במיגור מגיפת ההטרדות המיניות מצד רופאים בכירים כלפי רופאות מתמחות, אחיות הכפופות לאותם רופאים ואף מטופלות שמוטרדות מינית בזמן טיפול. בישראל מעט מאד בתי חולים ולכן כשרופאה מעיזה להתלונן על תקיפה מינית או הטרדה- היא חוטפת צונאמי של התנכלות כלפיה והכפשת שמה בכל יתר בתי החולים בארץ במטרה לחסל לה את הקריירה רק משום שהעזה להגיד ״לא מעונינת".

עו"ד רוני אלוני סדובניק
עורכת הדין רוני אלוני סדובניק

מנהל בית חולים  צריך להורות על קיום בירור רציני לתלונת הרופאה ולנקוט צעדי הרתעה כלפי המטריד ובמקום להעביר מסר חד וברור נגד הטרדות מיניות תחת ניהולו ולמנוע התנכלות לרופאה בוודאי שלא לזמן אותה לשימוע לפני פיטורין חלף בירור תלונתה. טוב עשה בית הדין לעבודה בבאר שבע כשביטל את החלטתו המקוממת של פרופ׳ לוי והורה לו להחזיר את הרופאה מיידית לתפקידה. ניכר מכמות המקרים כי מערכת הבריאות בישראל חולה במחלה אנושה של ניצול מיני ביחסי מרות מצד רופאים, חשוב לכל העובדות במערכת שבראשה יעמוד מנכ״ל שמגבה את המתלוננות ומושיט להן כתף ותמיכה"

מנציבות שירות המדינה נמסר בתגובה לחשיפת N12: "ביום 14/05/2019במהלך פגישה עם פרופסור חזי לוי, התלוננה הרופאה על הטרדה מינית והתנכלות שחווה מצד הממונה עליה. פרופסור לוי העביר את הנושא מיד לטיפולה של הממונה על השוויון המגדרי בבית החולים, וכן הפנה את הרופאה אליה, כמתחייב בדין. לאחר כשבועיים הסכימה הרופאה להיפגש עם הממונה וביום 27.5.19 התקבלה תלונתה הרשמית באגף המשמעת בנציבות שירות המדינה. לאחר עיון בתלונתה, הוחלט לפתוח בחקירה משמעתית".

"יצוין, כי פנייתה של הרופאה אל פרופ' חזי לוי הייתה לאחר שבית החולים החל בהליך לשקילת הפסקת העסקה של הרופאה. במקביל להחלטה על פתיחה בחקירה משמעתית הורה אגף המשמעת לבית החולים להקפיא את הליכי סיום ההעסקה של הרופאה עד לסיום החקירה וקבלת החלטה בתיק. בהמשך, פנתה הרופאה לבית הדין לעבודה בנוגע לאופן המשך העסקתה על ידי בית החולים וסוגיית תנאי העסקתה מצויה בדיון משפטי בפני בית הדין".

"במהלך חקירת המשמעת התקבלו מעת לעת פניות נוספות מהרופאה אשר חייבו לשוב ולהרחיב את החקירה אשר כתוצאה מכך התמשכה. בימים אלה הסתיימה חקירת המשמעת ותיק החקירה צפוי לעבור לבחינת אגף המשמעת. אגף המשמעת ליווה את החקירה מתחילתה ומתכוון לקבל החלטה בהתאם לראיות שנאספו בהקדם האפשרי. נציבות שירות המדינה לא העלתה את נושא הטיפול בתלונתה של הרופאה בפני וועדת המינויים היות ולא נפל כל דופי בטיפולו של פרופ' לוי בנושא והוא מעולם לא היה חשוד במסגרת תיק זה". 

לאחר שהבאנו לידיעת נציבות שירות המדינה את ההתכתבות בה העלתה הרופאה טענות להטרדה מינית עוד לפני השימוע, השיבו בנציבות כי אגף המשמעת לא הכיר את התכתבות זו. זאת על אף שהוגשה בהליך בית הדין לעבודה שהנציבות הייתה צד לו. כעת משנודע להם לטענתם הדבר, השיבו בנציבות כי אגף המשמעת יבחן את העניין.

מבית חולים ברזילי נמסר בתגובה: "ממקרא הפניה והנטען בה, לפרוט לכאורה של  ציטוטים והודעות דוא"ל פנים אירגוניות, עולה כי הרופאה או מי מטעמה בחרו לפנות למדיה האלקטרונית תוך תיאור חלקי, ושאינו תואם את העובדות כהווייתן".

"הנהלת המרכז הרפואי מביעה צער לנוכח ההתנהלות האמורה בכוונת מכוון, להשיג רווח משני, תוך פגיעה בשמו הטוב ובמוניטין של המרכז הרפאי והעומד בראשו. התגובה להלן תהא שלא כפניה עצמה, מידתית תוך התחשבות בצנעת הפרט ובחיסיון הרפואי של הרופאה המלינה".

"הרופאה פוטרה לאחר הליך שימוע כדין, לאור כשלים בתפקוד מקצועי ובאינטראקציה הקלינית והבינאישית עם הצוות והמנהל בכלל זה. הרופאה פוטרה בהיותה בתקופת ניסיון ובתהליך על פי הנהלים. עם העלאת תלונה בדבר הטרדה מינית, הופנתה מידית על ידי מנהל בית החולים לממונה על הנושא מטעם נציבות שירות המדינה במרכז הרפואי".

"כנוהל עבודה רגיל, מעת העלאת התלונה, הנושא מצוי בסמכות הנציבות ואין להנהלת המרכז מעורבות בלימוד פרטי התלונה וההכרעה בעניינה. מבלי לפגוע בצנעת הפרט של הרופאה, בניגוד לנטען, לאור השתהות מצידה בהגשת התלונה, אף נתבקשה באופן יזום שלא לעכבה, ומנהל בית החולים דחק בה להתלונן מיד אצל הממונה על נושאי המגדר!! האם אכן זה טיוח?"

"אכן מנהל המרכז, ציין בפניה כי אין בין הליך השימוע המקצועי ותלונתה קשר כלשהו וכי לטעמו ההליך חף משיקולים זרים. פיטורי הרופאה אכן הושהו בשל תלונתה עקב החלטת נציבות. אין להסיק בהכרח מהחלטה זו שמועדה קצוב עד מועד מיצוי בדיקת התלונה, כי התלונות המקצועיות אין בהן ממש".

"שלא כנטען, בית הדין לא הפך כל החלטה בדבר פיטורין. בדיון בו ביקשה הרופאה להשיבה לתפקידה, הנהלת המרכז הרפואי הבהירה העדר ההיתכנות לחזרה ועמדתה אף גובתה בסופו של יום על ידי חטיבת בתי החולים במשרד הבריאות".

"ביוזמת מנהל בית החולים, הציעה הנהלת המרכז הרפואי, כמענה זמני עד להחלטת נציבות  ומתוך התחשבות בנתונים אישיים  פרטניים של הרופאה, שלא ניתן  כאמור למנותם בשל חיסיון, לאפשר לרופאה לעסוק בתחום התמחותה". 

במשרד הבריאות טרם הגיבו לידיעה