כבר שבוע שביפו מציתים פחי אשפה, עצים וכלי רכב והמונים מפגינים ברחובות. כעסם הרב של תושבים שם מופנה כלפי עיריית תל אביב יפו שמבקשת לבנות על שטח שהיה בעבר בית עלמין מוסלמי מעון לדרי רחוב. איך קרה ששטח של 800 מטר רבוע מעלה כל כך הרבה רגשות ומטלטל שכונה שלמה?

אלה העובדות:

  1. בית הקברות המוסלמי "אל-אסעאף" ביפו, על פי התיעוד ההיסטורי, היה קיים עוד מתקופת ימי נפוליאון בארץ ישראל במאה ה-19.
  2. ב-1916, כשהטורקים שלטו בארץ, פונו הקברים ושרידי הגופות לבית עלמין אחר. השטח שפונה הופקע לצורך הקמת מבני ציבור ותשתיות עירוניות.
    אתר המריבה ביפו (צילום: אתר יאפא 48)
    שטח המריבה | צילום: אתר יאפא 48
  3. קופצים קדימה בהיסטוריה: בשנים האחרונות פעל על שטח בית העלמין הישן מעון לדרי רחוב. ב-2018 החליטה עיריית תל אביב יפו להרוס את המעון הישן ולהקים במקומו מעון חדש.
  4. בשנה האחרונה, במהלך העבודות בשטח, התגלו במקום שרידי קברים ועצמות. אנשי רשות העתיקות הוזעקו למקום לערוך חפירות ארכיאולוגיות ואיתרו עשרות קברים. בתוך חלקם התגלו שרידי גופות בתכריכים.
    חפירות באתר המריבה ביפו (צילום: אתר יאפא 48)
    העבודות באתר | צילום: אתר יאפא 48
  5. כאן החלו העניינים להסתבך: בעקבות הגילוי העירייה הקפיאה זמנית את עבודות הבנייה וחיפשה פתרון. בזמן הזה, תושבים מוסלמים נכנסו לאתר העבודות והחלו להחזיר למקומם את השרידים שנחפרו החוצה.
  6. העימות בשטח הגיע לאולמות הדיונים: העירייה ונציגי התושבים חיפשו פתרון והמבוי הסתום הגיע לבית המשפט, שם התקבלה עמדת העירייה והפתרון שהציגה. השופטת פסקה "לטובת החיים ולא המתים" וקבעה כי השרידים יישארו בקרקע והבנייה תימשך מעל יסודות שיפרידו בין המבנה לבין הקרקע. הנימוק: מצד אחד כך לא ייפגעו רגשות הציבור (שמייצגים התושבים), ומצד שני לא ייפגעו צרכי הציבור (שמייצגת העירייה).
  7. העייריה חזרה לעבוד בשטח, ומכאן העניינים יצאו משליטה: במועצה האיסלמית של יפו ובוועד הנאמנים להקדש המוסלמי לא קיבלו את החלטת העירייה וקראו לציבור למחות. בנקודה הזו אנחנו נמצאים היום, תוך כדי המשך העבודות.
    שרידי עצמות באתר המריבה ביפו (צילום: אתר יאפא 48)
    עצמות שהתגלו בחפירות | צילום: אתר יאפא 48
  8. זה מה שאומרים על המצב בעירייה: "הקמת המעון על השטח המדובר היא בהתאם להחלטת בית המשפט. המתווה שהצגנו לתושבים הוא מידתי וראוי הכולל סריקה ידנית ורגישה בקרקע כדי לאתר ולמפות עצמות בשטח מבלי להזיזן. אם מיקום העצמות לא ישאיר ברירה אחרת – תישקל האפשרות להזיז במינימום הנדרש את מיקומן בתוך השטח, תוך הקפדה יתרה על כבוד המת כראוי".
  9. וזו העמדה של נציג התושבים טארק אשקר, יו"ר המועצה האיסלמית ביפו: "אין לנו בעיה עם דרי רחוב, יש לנו בעיה עם זה שמחללים בית קברות של מוסלמים. לעירייה יש אלפי אלטרנטיבות. נחריף ונמשיך את המחאה החוקית והלגיטימית".

עכשיו דרוש פתרון יצירתי עוד יותר לפתור את המשבר.