מתחילת התפשטות נגיף הקורונה הלכו לעולמם בבית האבות "משען" 13 דיירים. רבים מאנשי הצוות חלו ונעדרו והמשפחות התלוננו על טיפול לקוי ביקיריהם, מחסור חמור בבדיקות ואוזלת יד של ההנהלה - שלא סיפקה להן תשובות. אולי, אילולא מחדלים רבים שלטענתם קרו - קרובי משפחתם יכלו להיות עוד בחיים.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

מיכאל ג'קסון נכנס למחלקה הסיעודית של משען בבאר שבע רק לפני חודשיים. בתו, טליה ג'קסון פרוכטמן, סיפרה כי לאחר שבחודש שעבר בבית האבות החליטו לבודד את הקשישים ולהפסיק ביקורי משפחות – אביה ביקש עוד פגישה: "הוא ממש בכה עם דמעות. הוא שאל אותי: 'מתי אני אראה אתכם שוב?'. אמרתי לו שאני לא יודעת, נקווה שכמה שיותר מהר, ואנחנו נהיה בקשר רציף בטלפון".

כשהתברר שנגיף הקורונה חדר אל המחלקה, מפלס הלחץ והבהלה עלה. בתוך בית האבות, וגם בחוץ. "מאותה שנייה הייתה תחושה כזאת שכל ההנהלה ירדה למחתרת. כבר הוציאו את כל הצוות לבידוד. לא היה לנו ברור מי בכלל נמצא", סיפרה פרוכטמן. "הם שלחו הודעה:  'כל 21 הדיריים בסדר, כולם מרגישים טוב, כולם בלי תסמינים' ושעתיים אחרי זה אבא שלי הגיע לסורוקה במצב קריטי, קודח מחום, עם קריסה טוטאלית של הריאות".

"הספקתי לראות אותו רגע לפני הסוף"

היא ביקרה אותו בבית החולים, מרחוק ויכלה רק לדבר אליו, אך לא להחזיק לו את היד ולבסוף המחלה הכריעה אותו. "הדבר היחיד שיכולתי זה פשוט לדבר איתו. זו נחמה מאוד-מאוד קטנה, אבל כן הספקתי לראות אותו ממש רגע לפני הסוף", סיפרה בכאב.

בערב חג הפסח בית האבות נראה, לפחות מבחוץ, פסטורלי ורגוע. בני המשפחה של הדיירים הגיעו מצוידים בשקיות מלאות, אך כבר בכניסה אל תוך מוקד הטרגדיה, אפשר לחוש את המתח: מלבד אברהם, התגוררו שם עד לפני שבועיים גם יפה, מיכאל, שמעון, דליה, יהודית וליה  - כולם מתו מקורונה. חלק מהדיירים אף גילו על מות חבריהם רק דרך הטלוויזיה או דרך שמועות.

"כל הצוות נעלם. כולם נדבקו"

מאז, בית האבות נראה שומם וגם 150 הדיירים העצמאיים שמתגוררים בצמוד הועברו לבידוד. אתמול הם סגרו שבועיים בבידוד והסוף כרגע עדיין לא ברור. "כל הצוות נעלם. כולם נדבקו", סיפרה אחת הדיירות. "היינו רוצים לשמוע קול אנושי, שאנחנו מכירים, של הצוות שלנו, שיחת הרגעה. אנחנו לא יודעים מה שנעשה".

הזעם ובעיקר חוסר הוודאות של המשפחות לגבי המתרחש בפנים, התפוצץ השבוע מחוץ לשערי המוסד. גם העובדים מזועזעים מהמצב ומרגישים חסרי אונים. במקביל, בהנהלה אומרים כי לא יכלו לצפות שזה מה שיקרה: "אף אחד לא היה מוכן לזה. זה כמו שייפול למישהו טיל על הבית ויגידו לו 'לא התכוננת לזה?'", אמר עמרי כהן, מנכ"ל משען.

משען לא לבד. גם בבתי האבות בירושלים וביבנאל נדבקו ומתו מטופלים. כשליש ממספר המתים מקורונה בישראל הם קשישים ששהו במוסדות - מה שגרם למשרד הבריאות להכריז בשבוע שעבר כי יבדוק את כל הקשישים בכל מוסד בו אותר חולה, אבל אלו עדיין מחכים. בינתיים, קרובי משפחה רבים של קשישים מבתי האבות, מתאבלים על יקיריהם, מחפשים תשובות, אך מבינים שאת האובדן לא יצליחו לעולם להשיב להם.

תגובת משרד הבריאות: "עוד במהלך החג הנחה שר הבריאות לבצע בדיקות בבתי אבות. מד"א ומשרד הבריאות החלו בביצוע בדיקות יזומות בבתי אבות בהם נמצאו חולים מאומתים , ובמסגרת זו יבוצעו אלפי בדיקות בימים הקרובים".

תגובת הביטוח הלאומי: "הוצאת המטפלות מבתי האבות נועדה למנוע הידבקות של המטופלים ולשמור על בריאות המטפלות . עם זאת לנוכח הצורך לסעוד את המטופלים שינה מנכ"ל הביטוח הלאומי את ההחלטה והנחה את חברות הסיעוד לשבץ מטפלות לעבודה , ולצייד אותן באמצעי מיגון מתאימים".