מגפת הקורונה גבתה את חייהם של אנשים רבים מסביב לעולם, אך רובם המכריע של החולים מחלימים מהנגיף. עד כה החלימו בישראל 585 חולים וההערכה היא שמספרם צפוי לגדול במאות מדי יום. איך תדעו שהחלמתם? האם הנחיות משרד הבריאות חלות גם על המחלימים? והאם ניתן לבקר את ההורים? פרופסור אייל לשם, מומחה למחלות זיהומיות בבית החולים שיבא תל השומר, עונה על כל השאלות.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

איך יודעים שחולה החלים מקורונה?

הנוהל אומר ששבועיים לאחר האבחנה אוספים שני משטחי אף בהבדל של 24 שעות. אם המשטח הראשון יוצא שלילי, אוספים משטח אף נוסף. אם בשניהם נמצא שאין הפרשות של הנגיף, סימן שהחולה החלים. יש לציין כי חולים רבים חשים בטוב במשך זמן רב והתסמינים שלהם חלפו, אך הם אינם נחשבים למחלימים כל עוד הם ממשיכים להפריש את הנגיף. יש להמתין עוד מספר שבועות עד שהנגיף ייעלם ורק אז הם ייחשבו למחלימים.

קורונה בישראל - בי"ח אסותא אשדוד (צילום: JACK GUEZ, AP)
קורונה בישראל - בי"ח אסותא אשדוד | צילום: JACK GUEZ, AP

האם הנחיות משרד הבריאות חלות גם על המחלימים?

מבחינת הצווים הרשמיים והחוקים, אין הנחיות מיוחדות למחלימים כרגע והם אמורים להתנהל כמו כל אחד מאיתנו. מבחינה רפואית, אנשים שהחלימו מהמחלה ופיתחו נוגדנים אינם נמצאים בסיכון להידבק פעם נוספת ולכן ההנחה היא שבהמשך ההתפרצות יופיעו צווים מתאימים שמתייחסים לאלו שהחלימו או פיתחו נוגדנים. חשוב לציין שמעבר לכך שהם לא יידבקו, המחלימים אינם מפרישים את הנגיף ולכן גם לא מסכנים בהדבקה. עם הזמן ייעשו בדיקות חוזרות למחלימים כדי לוודא שהם אינם מסוכנים ואינם מדביקים.

האם המחלימים יוכלו לבקר את ההורים שלהם?

קרוב לוודאי שאם הם נחשבים כמחלימים הם לא מסכנים את ההורים אבל אין לכך עדיין ביטוי חוקי. החוק לא מבדיל ביניהם לבין אנשים אחרים וכרגע, בהתאם להנחיות, אסור להם לבקר את ההורים או לחזור לשגרת חייהם.

קורונה, חיטוי ידיים (צילום: נתי שוחט, פלאש/90 )
קורונה בישראל. ארכיון | צילום: נתי שוחט, פלאש/90

איך המחלימים ירגישו לאחר ההחלמה?

כל אותם אלפים שנדבקו ולא נפטרו מהמחלה יחלימו ממנה לגמרי. החולים הקלים מחלימים בדיוק כמו שמחלימים משפעת, רק שמהלך ההחלמה יכול רק לקחת זמן רב יותר. לחולים שהיו מונשמים מצפה תהליך שיקומי ארוך ביותר. כמו כן, יש לשים לב לאוכלוסייה מיוחדת של אנשים מדוכאי חיסון שלעיתים ממשיכים להפריש את הנגיף במשך שבועות וחודשים מכיוון שקשה להם יותר לנקות את הנגיף. ייתכן שאלו יידרשו להישאר בבידוד למשך פרק זמן ארוך יותר.

מה חשוב שהמחלימים יעשו אחרי צאתם מבית החולים או המלון?

חשוב מאוד - בנק הדם קורא למחלימים ללכת לתרום דם. הנוגדנים שהגוף שלהם ייצר אחרי הנגיף יכולים להציל חיים של חולים קשים. יש מאות שכבר החלימו מהמחלה ועליהם לשקול ללכת למד"א ולתרום דם.

ליצירת קשר עם הכתבת: avivitm@ch2news.co.il