המחדל נמשך: מניין דיירי בית האבות שחלו בקורונה ומתו עומד על 72 קשישים – כך עולה דוח רשמי חדש שפרסם היום (שישי) "מטה מגן אבות", המטה הלאומי להגנה על דיירי מוסדות הגיל השלישי. מדובר בנתון עצום: 38% מכלל המתים בישראל (193 עד כה) הם מטופלים ודיירים בבתי אבות ומוסדות דיור מוגן. במקביל, באחד מבתי האבות נרשם אירוע חמור שבו חלה איש צוות והכניס לבידוד 14 נוספים. הנהלת המוסד זומנה לבירור דחוף אצל פרופ' רוני גמזו, הפרויקטור המיוחד שמינה משרד הבריאות לטיפול במשבר.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

במרבית הימים בשבוע האחרון בוצעו בבתי האבות יותר מ-2,000 בדיקות ביום - רחוק מהיעד היומי שעומד על 3,000 בדיקות. בשבוע הבא, כך הבטיחו ב"מטה מגן אבות", יושג יעד הבדיקות. עוד עולה מהדוח כי החל מיום שני חלה ירידה של כ-50% במספר אנשי הצוות שבבידוד בבתי האבות והוא עומד היום על 139 איש.

קורונה בבתי האבות (צילום: רויטרס_)
קורונה בבתי האבות | צילום: רויטרס_

במטה של פרופ' גמזו ציינו כי בשבוע האחרון בוצע חיטוי לתשעה מוסדות בפריסה ארצית ובוצעו הדרכות ב-16 מוסדות. החל מיום ראשון יופעלו 25 צוותי הדרכה שיבצעו שתי הדרכות ביום, כלומר 50 הדרכות ביום סך הכל. בבתי האבות יוצבו באופן קבוע 125 חיילים - מפקד וארבעה חיילים בכל מוסד. החיילים יסייעו במשימות שינוע, לוגיסטיקה, אלונקאות ופתיחת מחלקות התפרצות לפי הצורך.

מי יחליף את גמזו?

ב"מטה מגן אבות" מנסים לקצר את זמן קבלת תוצאות הבדיקות שנעשות בבתי האבות, היות שבחלק מהמעבדות מתקבלות תשובות רק לאחר 5-4 ימים. במטה נכנסים לבחינה תפעולית מקצועית בנושא שמטרתה להבין את "חיי הבדיקה" מרגע לקיחת הדגימה ועד להגעתה למחשב של המוסד. מסקנות בנושא זה צפויות להתקבל ביום שני.

קורונה בבתי האבות (צילום: רויטרס_)
קורונה בבתי האבות | צילום: רויטרס_

בדוח שפרסם המטה נכתב שחלק מהמעבדות לא יכולות לדווח את שם המוסד ממנו הם קיבלו את הדגימות דרך מד"א עקב העובדה שאין שדה שכזה במבנה הטפסים. בשל כך, "מטה מגן אבות" יקבל החל מהיום ישירות זאת מהמעבדות הרלוונטיות כדי לקצר את ההליך.

בעקבות ריבוי מקרי המוות בבתי האבות ובמוסדות הגריאטריים, מנכ"ל בית החולים איכילוב פרופ' גמזו הגיש השבוע למנכ"ל משרד הבריאות את פרטי התוכנית הלאומית למתן מענה להגנה על דיירי מוסדות הגיל השלישי בבתי האבות ודיור המוגן.

הדוח מציג תוכנית עבודה יומיומית מסודרת, שתאפשר התמודדות מיטבית עם הקורונה. במסגרת התוכנית הוקם מטה לאומי אחד, "מטה מגן אבות", שיהיה אמון על מתן הנחיות בשטח ועל אישורים. בנוסף, מעורבות פיקוד העורף תורחב - בתחום שנוע תרופות וציוד, הדרכות במוסדות, פעולות חיטוי במקום. בימים הקרובים צפוי פרופ' גמזו, לסיים את תפקידו - אך טרם מונה לו מחליף שיוביל את הניהול השוטף של התוכנית.