ארגון הבריאות העולמי פרסם היום (רביעי) עדכון מצב על תחלואת השפעת העולמית וטוען כי ייתכן והיקף תחלואת השפעת בשנה הקרובה יהיה קטן יותר. על פי העדכון, הסיבה מצויה בהנחיות המחמירות לריחוק חברתי ושמירת על רמת היגיינה גבוהה כחלק מההתמודדות עם נגיף הקורונה.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

"פעילות השפעת ברמה הגלובלית נמצאת ברמות נמוכות יותר מהמצופה בעת זו של השנה. בחצי הכדור הצפוני נצפתה ירידה חדה בתחלואת שפעת בשבועות האחרונים, בזמן שבחצי הכדור הדרומי טרם החלה תחלואה" נכתב בעדכון. "ייתכן מאוד והצעדים שננקטו במדינות העולם בהתמודדות עם נגיף COVID-19, משחקים תפקיד במניעת התפשטות המחלה".

ראש אגף הסיעוד והמוקדים הרפואיים במכבי שירותי בריאות, ד"ר אנג'לה עירוני, אשר אחראית על מבצע חיסוני השפעת בקופה, עוקבת מקרוב אחרי העדכונים בעולם ושומרת על אופטימיות זהירה: "הכללים שהוטמעו היטב בציבור בתקופת הקורונה, בדגש על היגיינה וריחוק חברתי, תקפים לכל מגיפה כולל כמובן שפעת".

ד"ר אנג'לה עירוני (צילום: רגינה אוסטרובסקי)
ד"ר אנג'לה עירוני | צילום: רגינה אוסטרובסקי

ד"ר עירוני מוסיפה: "חבישת מסיכות, הימנעות ממגע, שטיפת ידיים תכופה, הישארות בבית של קבוצות סיכון – כל אלה יסייעו משמעותית בהפחתה של תחלואת השפעת בישראל. מדי שנה מתים מסיבוכי שפעת מאות ישראלים וייתכן והשנה, למעשה בזכות החשש מהקורונה, נמנע כבר עכשיו מוות של רבים".

מחכים בתור לקבלת חיסון (צילום: AP / FLASH 90, פלאש/90 )
"בזכות החשש מקורונה נמנע מוות של רבים" | צילום: AP / FLASH 90, פלאש/90
קורונה ישראל מסכות מבוגרים ישראלים (צילום: רויטרס, שי פרנקו)
הרגלי ההיגיינה ימגרו את השפעת? | צילום: רויטרס, שי פרנקו

עם זאת ד"ר עירוני מבהירה כי יש להיזהר מתחזיות אופטימיות מדי בשלב זה: "צריך לזכור שייתכן שהירידה החדה בדיווחי תחלואה נובעים מכך שאנשים חולים נשארים בבית ולא מגיעים למרפאות בשל החשש מהקורונה. מסיבה זו החולים לא מזוהים כסובלים משפעת ולא מדווחים".

האם למרות התחזיות ישנם מקומות ששם לא ישתנה המצב?

באוכלוסיות שחיות בצפיפות ונתקלות בקושי בשמירה על ריחוק חברתי או במקומות בהם יש חוסר מודעות או תשומת לב להנחיות, אנחנו עשויים לראות התפרצויות מקומיות של שפעת כמו בכל שנה. כמובן שאתגר גדול נוסף הוא בתי האבות ומקומות נוספים בהם מרוכזות אוכלוסיות בסיכון גבוה.

בית אבות נופים (צילום: יונתן זינדל, פלאש/90 )
"אתגר גדול נוסף הוא בתי האבות" | צילום: יונתן זינדל, פלאש/90

החשש הגדול במערכת הבריאות הוא מהתפרצות כפולה של שפעת וקורונה במקביל. אנחנו עוקבים באדיקות אחרי מה שיתרחש בחודשיים הקרובים בחצי הכדור הדרומי (מדינות כמו ניו זילנד ואוסטרליה), כדי להבין איך שתי המחלות יפעלו במקביל אם בכלל, ולהיערך בצורה הנכונה והטובה ביותר לתחלואת החורף אצלנו בישראל.

קורונה בישראל (צילום: נתי שוחט, פלאש/90 )
"החשש - התפרצות כפולה של שפעת וקורונה" | צילום: נתי שוחט, פלאש/90

כיוון שהתסמינים של המחלות דומים, יהיה מאתגר לזהות מאיזה מהמחלות כל חולה סובל ולכן נצטרך לנקוט משנה זהירות ולהקפיד במיוחד על הנחיות הריחוק החברתי, כדי למנוע הידבקות של מטופלים אחרים ואנשי צוות במהלך הטיפול בחולים.

מה צריך לעשות כדי לא להידבק בוירוסים אחרים?

מעבר לשמירה על כללי ההיגיינה והריחוק, הפעולה החשובה ביותר שיש לעשות כדי להימנע משפעת היא להתחסן – בדגש משמעותי על אוכלוסיות בסיכון: קשישים, ילדים, חולים כרוניים, נשים בהריון ואחרי לידה ועובדי מערכת הבריאות. חיסון השפעת מורכבת מ-4 זנים מומתים של ששפעת שנחשבים הנפוצים ביותר בעולם. מבצע החיסונים בישראל צפוי להתחיל כבכל שנה במהלך החודשים ספטמבר-אוקטובר.