מפוטרים ממקומות עבודה, מקבלים דוחות על לא עוול בכפם, מודרים מבתי הכנסת וסופגים יחס קשה מהסביבה - מחלימי קורונה מספרים על המציאות החדשה וקוראים למשרד הבריאות: "הודיעו לציבור שאנחנו לא מצורעים". 

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

ט' (שם בדוי), בת 27 ממרכז הארץ החלימה מקורונה כבר לפני כשלושה שבועות. התווית שדבקה בה לעומת זאת - עדיין לא עוזבת אותה. "ניסיתי להתקבל לכמה עבודות ולבסוף התקבלתי לעבודה בתחום הביטוח. לאחר זמן קצר בעבודה, קיבלתי שיחת טלפון בשעות הערב מהמעסיקה שאמרה לי: "התרשמתי ממך ולי זה לא מפריע שחלית בקורונה, אבל חלק מהעובדים שלחו לי הודעות שהם מפחדים להגיע לעבודה בגללך ולכן אני נאלצת לפטר אותך".

"הייתי בשוק", ממשיכה ט', "בריאיון העבודה אמרתי את האמת - שנדבקתי בקורונה והחלמתי, אין לי עניין לשקר לאף אחד או להסתיר אינפורמציה. אני יכולה לעלות לאוטובוס והנהג יעשה פרצוף ולא ידבר איתי כי החלמתי מקורונה. אנשים מפחדים מאיתנו, ואמנם אף אחד לא יודע דבר על המחלה אבל אנחנו בריאים, מצאו בדם שלנו נוגדנים ואין ממה לפחד. תהיו בטוחים שאם היינו מדבקים לא היינו יוצאים לרחוב". 

זאב וזהבה נגבי
זאב וזהבה נגבי שחלו בקורונה והחלימו

זהבה נגבי, שהחלימה מקורונה גם היא, סיפרה ל-N12: "אנחנו במשפחה לא הסתרנו דבר לגבי המחלה ואפילו ניהלתי יומן רשת שמפרט את כל מה שעבר עליי בתקופה הזו. אולי דווקא משום כך קיבלנו חיבוק מהקהילה הקרובה וגם הרחוקה. אבל שמעתי על מחלימים מקורונה שלא מצרפים אותם למניין, שאנשים עוברים לצד השני של המדרכה כאשר רואים אותם, וזה עצוב מאוד שכך אנשים בוחרים להתנהג".

"אנחנו קוראים למשרד הבריאות להודיע לציבור שלא להתייחס אלינו כמצורעים", הדגישה נגבי. "מספיק מה שעברנו עם המחלה - למה אנחנו צריכים להיענש גם מהחברה?"

זהבה נגבי עוברת בדיקה
זהבה נגבי עוברת בדיקה

ויש גם מי שנפגע מגורמי אכיפת החוק, על אף שכבר החלים מהמחלה. איה (שם בדוי), בת 24 אושפזה במחלקת קורונה והחלימה לפני יותר מחודש. היא סיפרה: "המחלה הופיעה אצלי לפני פורים, היה לי חום גבוה והחמרה נשימתית לכן נזקקתי לאשפוז. לאחר מכן הועברתי למלון דן פנורמה. שוחררתי כבר לפני יותר מחודש, לאחר שקיבלתי 3 תוצאות שליליות לנגיף. מאז אנשים מעירים לי שאני יוצאת מהבית וכועסים עליי, למרות שמותר לי לצאת.

"אנשים לא מבינים מה אנחנו עוברים, הרגשתי מצורע"

"קיבלתי דוח מהמשטרה של 5000 ש"ח" סיפרה איה. "הם אמרו שהנתונים שלהם לא היו מעודכנים על כך שהבראתי והשוטרים לא האמינו לי שאני כבר לא חולה. הם דיברו איתי דרך המגפון וכולם בשכונה שמעו שכביכול הפרתי בידוד - למרות שזה לא נכון". גורמים במשטרה הסבירו כי יציאתה מהבית נעשתה בערב המימונה, אז הוגדרו הנחיות נוקשות ובמערכת הנתונים של המשטרה המוזנת על ידי משרד הבריאות נכתב כי עליה להמשיך לשהות הבידוד.

זהבה נגבי
זהבה נגבי

אירוע מוזר נוסף קרה לאיה כשניסתה לקבוע תור לרופא שיניים: "הסכימו לקבוע לי תור רק לסוף שבוע כדי שהם יוכלו לחטא אחריי את המרפאה ולחכות 72 שעות. אנשים חייבים להבין שאני לא מדבקת: מותר לי לצאת, אני בריאה והבדיקות שעברתי מעידות על כך".  

גם אורי מתמודד עם יחס דומה. הוא נדבק בנגיף בפורים והחלים לחלוטין מעט לפני ערב פסח: "החלטתי לחשוף בפני הסביבה הקרובה שלי שנדבקתי בנגיף, וזה יצר לי בלגן מול השכנים שלי. הם נכנסו להיסטריה  והזמינו חיטוי. זה היה הרגע שהכי שבר אותי בתוך כל המחלה. אנשים לא מבינים מה אנחנו עוברים, הרגשתי מצורע. אני סגור לבד בבית ולספוג יחס כזה, ממש שובר אותך".

"אנחנו יותר מכולם אמורים להיות הכי חסינים, לא מכניסים אותי לבית הכנסת"

"מאז שהחלמתי נמשכת הרתיעה ממני", ממשיך אורי, "אנשים מדברים איתי רק מרחוק, ממשיכים לכנות אותי 'החולה קורונה' של השכונה. אנשים לא מבינים שמחלימי הקורונה עברו תקופה קשה הן מבחינה פיזית והן מבחינה נפשית. הציבור צריך לנסות להושיט יד ולא להפך, אנחנו מכולם אמורים להיות הכי חסינים, מכיוון שכבר החלמנו מהנגיף". 

גם מחלימים מהנגיף בקהילה הדתית חווים יחס דומה. רבים מהמחלימים מספרים כי הם מודרים מן התפילות ובתי הכנסת. אחד מהם הוא שלמה (שם בדוי), בן 42 ששהה במלון "דן פנורמה" והחלים לפני כשבועיים: "התקשרתי לגבאי בית הכנסת כדי לעדכן אותו שאני מגיע לתפילה והוא אמר לי אל תבוא בכלל. הסברתי לו שקיבלתי תוצאה שלילית אבל הוא אמר לי לא להתקרב לבית הכנסת".

"בשבת פגשתי מכר שלי ברחוב והוא התרחק ממני וקרא 'לך לבידוד'", ממשיך שלמה. "כשעברתי, הוא חצה לצד השני של הרחוב, זו פשוט בורות. אני מסתובב עם מסיכה ואפילו התקשרו אלי ממד"א כדי שאתרום פלזמה. אנשים לא מבינים וממשיכים להתייחס אליי כאילו שאני עדיין חולה".   

ד"ר לידיה בלכר
ד"ר לידיה בלכר

ד"ר לידיה בלכר, רופאת משפחה ב'מכבי' שהקימה מרפאה לחולים במלון 'דן פנורמה' נדבקה אף היא בנגיף והחלימה. בלכר הסבירה: "יש הנחיות ברורות של משרד הבריאות בנושא מחלימים מקורונה, לפיהן לאחר קבלת 2 בדיקות שליליות, אנשים נחשבים כמחלימים ושבועיים לאחר מכן הם נחשבים כבריאים. שמועות שמתרוצצות באינטרנט גורמות לאנשים לחשוב שהנדבקים ממשיכים לשאת חלקיקי וירוס מעל שישה שבועות, אך אין הוכחה למקרים של הידבקות מחדש או למסוכנות לאחר למעלה משבועיים וקבלת תוצאות שליליות. לכן אין סיבה להימנע ממגע עם מחלימים. יש לתמוך באוכלוסיה הזו ולא לגרום למחלימים להרגיש שהם נזרקו החוצה מהציבור". 


בעניינה של איה (שם בדוי) שקיבלה קנס למרות שלא הפרה את ההנחיות, ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "מבדיקה שעשינו המחלימה מעודכנת במערכת בסטטוס החלים. תוצאה שלילית שניה הייתה בתחילת אפריל. בהתאם לכך העברנו למשטרה כי היא בסטטוס החלים ולא הייתה אמורה לקבל דוח".