יותר מ-80 חיילים חגגו יחד את ליל הסדר במתחם אחד באשקלון. כמו רבים מחיילי צה"ל, הם לא חגגו עם משפחותיהם, אבל הקבוצה הזו חגגה גם בלי חבריהם ליחידות. מכל הארץ התקבצו יחד החיילים חולי קורונה שמבלים את הימים והשבועות האחרונים ב"מתחם המחלימים" המיוחד של צה"ל.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

מקצינים בכירים ועד טירונים בהכשרות, הם התקבצו סביב השולחן לקריאה ושירה משותפת. ביקרנו אותם רגע לפני החג וחווינו אווירה מיוחדת.

"זה כמו משפחה פה"

"נעשה את הסדר הכי שמח במדינה הזאת", אומרת בחיוך יובל המשרתת בחיל חינוך, בשיחה עם קבוצת החיילים מעבר לגדר. "לפחות אנחנו ביחד פה", משלימה יעל, גם היא מחיל חינוך. רונן מחיל האוויר מספר גם על אווירה מיוחדת וחריגה בנוף הצבאי: "זה כמו משפחה פה, אין דרגות. מהצעיר עד המבוגר - כל אחד דואג לשני".

אני תופס את החיילים רגע אחרי הניקיונות לפסח והם הולכים ומתקבצים על המדשאה שמעבר לגדר. הם מספרים שהם מרוצים מהתנאים ומהנוף לים. אם כבר להחלים, הם אומרים, אז שם. חלק מהם אומרים שבניגוד לטבע, הם כבר לא מחכים לשחרור מצה"ל.

תיעוד ממלונית החיילים חולי קורונה (צילום: ללא, D-MARS, המרכז הישראלי למשימות אנלוגיות במאדים)
תיעוד ממלונית החיילים חולי הקורונה | צילום: ללא, D-MARS, המרכז הישראלי למשימות אנלוגיות במאדים

הנוהל המעודכן קובע כי המחלימים נדרשים לבדיקה שלילית אחת בלבד כדי להשתחרר, ולא שתיים כמו שהיה נהוג קודם לכן. הם גם מתחייבים לשהות בבידוד בית שבועיים לאחר שחרורם. בשיחה בין מפקדת הכפר, סא"ל אושרת גוזלן, והחיילים המחלימים עולות גם השאלות הקשות.

"אנחנו עם ילדים בבית, אני עם ארבע בנות", אומר אחד מהם. "גם אני מעדיף להשתחרר לגמרי אחרי שתי בדיקות", מוסיף אחר. "מי בבית עם הבנות, אישתך? תעלה את זה לצוות הרפואי", משיבה סא"ל גוזלן. "אחרי שבועיים זהו, אני נקי?", שואל משרת אחר שמחכה להשתחרר וסא"ל גוזלן משיבה: "לגמרי, אחרי שבועיים אתה יכול לחזור ליחידה".

הריחוק מהמשפחה קשה במיוחד בחג. "המשפחה רוצה להביא לי חבילה לפני הפסח, אבל הבנתי שיש עוצר, עד מתי יוכלו להגיע?", שואלת אחת המשרתות. "הבנתי שהעוצר משלוש אז הם צריכים להיות בבית, תגזרי את המשמעויות", משיבה מפקדת הכפר.

תיעוד ממלונית החיילים חולי הקורונה (צילום: ללא, D-MARS, המרכז הישראלי למשימות אנלוגיות במאדים)
תיעוד ממלונית החיילים חולי הקורונה | צילום: ללא, D-MARS, המרכז הישראלי למשימות אנלוגיות במאדים

אחד החיילים חושש שהאוכל יתקרר במהלך הסדר. הוא מבקש לדאוג לפלטות שבת. כל בקשה נרשמת בפנקס של גוזלן שמרימה הפקה שלמה עם שף ותאורה.

בתיעודים שהגיעו אלינו מתוך החדרים נראים החיילים מעבירים את הזמן בשירה, בספורט ובעיקר ביחד. כל זה נמשך עד ההודעה מחמ"ל הרפואה בכפר על כך שהחלימו. "היי, אני שמח לבשר לך שנמצאת שלילי בבדיקה", אומר אחד החיילים בחמ"ל למחלים בטלפון. את ההתרגשות בצד השני של הקו אפשר רק לתאר. "תכף יתקשרו ויעדכנו אותך בפרטים נוספים".

"לנהל חיים כמה שיותר אופטימליים עבור המשרתים שנדבקו"

לצד השמחות הקטנות הכפר ממשיך לעבוד כל הזמן בהתמודדות עם המגפה. מספר החולים בצה"ל עבר את רף ה-150, ובאותו יום שבו ביקרנו נקלטו ארבעה חולים חדשים.

"המטרה שלנו היא לנהל חיים כמה שיותר אופטימליים עבור המשרתים שנדבקו בקורונה", מסבירה סא"ל גוזלן. "כל מחלים מקבל ערכת בדיקה עצמית והנתונים מוזרמים באפליקציה ישירות לחמ"ל, שם מנטרים רופא ואחות את המדדים 24/7. שלוש פעמים ביום מכניסים ארוחות, מעבירים חבילות ומפנים אשפה וכביסה ממוקדים מרוכזים. בכל יום אנו בודקים עשרות חיילים שכבר אינם חווים סימפטומים על מנת לשחררם וערוכים לקלוט עוד כ-400".

מתחם המחלימים נמצא בכפר הנופש של יחד למען החייל באשקלון. "עם קבלת המשימה להקמת כפר המחלימים נערכנו מול צה"ל למתן מענה לכלל הצרכים הלוגיסטיים - ציוד, מזון, אמצעים ותשתיות", מספר מנהל הכפר עידו לוי. "כל חייל מקבל בחדרו ערכת היגיינה, ערכת כושר וערכת מתיקה. דאגנו גם לצייד את החדרים במכשירי סוני פלייסטיישן להעברת הזמן, הכל תרומת ארגונים מהארץ ומהעולם. נערכנו לקיים את החג כמיטב המסורת לעשרות החיילים באשקלון ובעבור כ-70 חיילים בודדים ואחרים הנמצאים בבידוד מסיבות שונות".