"המדינה הפקירה אותנו, לא נותנים לנו תשובות": מספר הישראלים שנדבקו בנגיף הקורונה עולה מדי יום, ולצד המספר הזה - עולה גם מספר המתים מהמחלה, רובם הגדול קשישים - וחלק גדול מהם דיירי בתי אבות שבהם הווירוס התפשט במהרה. אחרי שעוד ועוד חולים ששהו בדיור מוגן קיפחו את חייהם - מנהלי המוסדות הללו מתריעים מפני תרחיש אימה בשיחה עם N12, טוענים שהופקרו - ושאף אחד לא אומר להם כיצד לנהוג. במקבילצוות השרים המיוחד שנתניהו הורה להקים בנושא הטיפול בקשישים גיבש המלצות בנושא וקורא למשרד הבריאות לבצע בדיקות לכל האזרחים הוותיקים והמטפלים, בכל המסגרות.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

ח"כ מירב כהן התייחסה להתפשטות הקורונה בבתי האבות: "לצערי מתממש לנגד עינינו בדיוק התרחיש שחששנו מפניו. נגיף הקורונה מתפשט בקצב מדאיג בבתי האבות בישראל ובשטח אין כתובת ממשלתית ברורה שמצליחה לספק מענה לצרכים הדחופים. יש 723 מוסדות שונים בהם חיים עשרות אלפי מבוגרים שנמצאים בקבוצת סיכון ואין תכנית סדורה להגנה עליהם".

"בשבועות האחרונים פנינו אינספור פעמים למשרד הבריאות בבקשה לסיוע אך הלכה למעשה המשרד לא מצליח להשתלט על המצוקות בשטח. על רקע זה פניתי גם לשר הביטחון", סיפרה כהן "וביקשתי מצה"ל להיכנס לתמונה במהירות האפשרית. צריך להבין שכרגע מנהלי המוסדות מרגישים שהם נלחמים לבדם בצונאמי שאין להם את הכלים להתמודד איתו". 

"כרגע אין אצלנו חולים אבל זה כמו פצצה מתקתקת", מתריע מנהל בית האבות "נווה הורים" בירושלים, אביטוב זלקין. "רוב הדיירים אצלי הם סיעודיים, זה יהיה בית קברות, לא בית אבות. אנחנו לא מקבלים הנחיות ממשרד הבריאות מה אנחנו אמורים לעשות אם יש לנו דייר חולה. לשלוח את כל העובדים הביתה? להשאיר אותם לישון? כרגע נוצר מצב שכל מנהל חייב לכתוב את הנהלים בעצמו". 

"אם אני שולח מחלקה שלמה הביתה, מי בדיוק אמור לדאוג לכל הסיעודיים האלו? להחליף להם, לנקות, להאכיל. אף אחד בממשלה לא מוכן לתת תשובות על השאלה הזאת. יביאו לנו אחיות שימלאו את החסר? חיילים? מדינת ישראל הפקירה אותנו". 

לדבריו, אין כרגע תשובות בעניין הבדיקות, תוכנית פעולה או גיבוי לצוותים רפואיים במידה ואנשים ייחשפו לנגיף. "כמה עגום שצריך לקום גוף פרטי שצריך להביא לנו ציוד מיגון. אנחנו מרגישים חשופים ובלי תמיכה של המדינה. כל יום מבקשים מאיתנו לשלוח דוחות, אבל אין מזה שום למידה. למה לא לומדים מהמקרים האחרונים במוסדות בהם הייתה התפרצות ומסיקים מסקנות?", תוהה מנהל בית האבות. 

בית אבות קורונה (צילום: אנה קפלן, פלאש/90 )
"מפקירים אותנו" | צילום: אנה קפלן, פלאש/90

"אני אוהב את הקשישים כאן אחד אחד ומאמין שככה בכל מקום. גם המשפחות שלהם לא יכולות לבוא, קנינו טלפונים ניידים כדי שהמשפחות ידברו איתם אבל בגדול אין לנו אבא ואמא. אני לא ישן בשבועיים האחרונים, אני מת מפחד", מספר זלקין ל-N12. "אני מנסה להקרין ביטחון מול העובדים והמשפחות אבל אנחנו מתכוננים לתרחישי האימה שראינו שקורים במקומות אחרים".  

"אנחנו דורשים בדיקות קורונה בכל המוסדות כדי לדעת אם הייתה התפרצות או לא", הוא מדגיש, "שיהיו נהלים מסודרים ממשרד הבריאות והרווחה ושיהיו מתואמים על מה עושים אם וכאשר יש חולה במוסד. הנחיות מפורשות ופתרונות למצבים שבהם הצוות נכנס לבידוד ומי יטפל בקשישים במקום?". 

על המצוקה הזו מתריע גם אלון קלמן, מנכ"ל גיל-עד, מרכז גריאטרי תל השומר: "החשש הוא כשחס וחלילה ידבק אחד מדיירי הבית, הוא שאנחנו, כמוסד גריאטרי, נצטרך להתמודד עם המגפה בעצמנו. בלי ציוד, בלי הכשרה מתאימה לטיפול בזיהום ברמה הזו ובצורה עיוורת- מכיוון שאין עבורנו בדיקות ואין לנו אפשרות לדעת עד כמה המגיפה התפשטה. אנחנו חייבים בדחיפות לעבור בדיקות לגילוי קורונה לדיירים ולעובדי המוסד". 

בית אבות נופים (צילום: יונתן זינדל, פלאש/90 )
בית האבות "מגדל נופים" בירושלים בו התגלו מקרי קורונה | צילום: יונתן זינדל, פלאש/90

"אני מרגיש יתום במערכה הנוראה. היכן משרד הבריאות נעלם בעתות חירום?", תוהה שמעון אלנברג, מנהל בית האבות "בית הנשיא" בחדרה. "האם תפקידו הוא רק לבצע בקרות רגולטוריות? האם האזרחים הוותיקים הם עול או נכס? לפי ההתייחסות וההתנהלות - התשובה ברורה. במלחמה הזאת אנו המנהלים וצוות העובדים המסורים לבד לבד ללא עזרה בשום תחום. אני מקווה שמישהו יתעורר ומהר כדי לסייע לנו במלחמה ולמנוע חללים רבים שהם מלח הארץ שעשו רבות בבניינה וביצורה של המדינה". ‎

"הממשלה החליטה להתעלם מאוכלוסיית המבוגרים, זו אפליה מכוערת" 

מנכ"ל רשת "משען", עמרי כהן, שבבתי האבות של הרשת שהוא מנהל בבאר שבע וחולון התגלו חולי קורונה, דורש מראש הממשלה בנימין נתניהו להתערב במתן מענה לכלל הדיירים בבתי הדיור המוגן ברחבי ישראל: "אני זועק את זעקת הקשישים ובתי הדיור המוגן ברחבי ישראל. מצב הדיירים בבתי הדיור המוגן הוא דקה לפני בני ברק. יש לעשות הכל על מנת שבתי הדיור המוגן לא יהפכו לגרסה קשה יותר של בני ברק". 

מנכ"ל "משען" דורש בשם כל בתי הדיור המוגן בארץ לבצע שלושה צעדים באופן מיידי: בדיקות לכלל הדיירים ואנשי הצוות בכל בתי הדיור המוגן ברחבי הארץ, הטלת צווי חירום שיאפשרו גיוס כוח אדם רפואי וטיפולי לבתי הדיור המוגן וחליפות מיגון לכלל אנשי הצוות". לדבריו, ללא נקיטת הצעדים הללו באופן מיידי יש חשש להתפרצות בלתי נשלטת בכלל בתי הדיור המוגן.  

קורונה בישראל (צילום: אריאל שליט ל-AP)
מנהלי בתי האבות טוענים שאין להם ציוד מגן לצוותים | צילום: אריאל שליט ל-AP



"אנחנו מסוגלים לטפל באופן שוטף, במסירות וביעילות, מסביב לשעון, בעשרות אלפי הדיירים בבתי אבות ובדיור מוגן", מבהיר רוני עוזרי, יו"ר איגוד בתי אבות ודיור מוגן, "רבים מהם מופנים אלינו על ידי המדינה שאף פעם לא הייתה מסוגלת לטפל בהם בעצמה, אבל לא ייתכן שבשעת חירום הממשלה תפקיר את הדיירים והצוותים המטפלים בהם, ותתייחס אליהם בצורה מפלה וכנטע זר". 

קשישים בבידוד בגלל הקורונה, למצולמים אין קשר לכתבה (צילום: רויטרס, רויטרס_)
מה עושים במקרה של התפרצות? בבתי האבות מתוסכלים | צילום: רויטרס, רויטרס_

"אנחנו חוששים שהממשלה החליטה ביודעין להתעלם מהאוכלוסייה הזו, כי אחרת קשה להסביר את האפליה המכוערת שלהם אל מול בתי החולים הכלליים", מציין עוזרי, "הם לא רכשו עבור הצוותים שלנו ציוד מיגון וחיטוי, אלא מתי מעט למקרה חירום; לא דאגו לנו לנוהל מסודר לטיפול בחולי קורונה; מגלגלים את האחריות לטיפול בנו ממשרדי הבריאות והרווחה לביטחון ולהפך - והכי חמור - לא עורכים בדיקות קורונה מקיפות ובאופן מיידי לכל המוסדות שלנו". 

כפתרון לבעיה, כ-300 מדריכים של עמותת "אחריי" הגיעו לכ-300 מוסדות גריאטריים ברחבי הארץ, במסגרת מבצע אזרחי חדש בשם "ושמרת", המסייע לאוכלוסייה המבוגרת באותם המוסדות ומספק להם משאבים פיזיים, הדרכה מקצועית לצוותים וחיזוק החוסן של הדיירים והצוות.

מאחורי המיזם עומד איש העסקים והיזם החברתי רוני דואק, שרתם לצדו את גיל שוויד - הבעלים של חברת צ'ק פוינט, סר רולנד כהן - מייסד אייפקס פרטנרס, עמותת שיתופים, ציונות 2000, קבוצת בזק, בנק לאומי, תנועת אחריי וחברות, ארגונים ועמותות נוספות.

משרדי הבריאות והרווחה יושבים בקביעות בחמ"ל שהוקם בבית יהושע ובנוסף, הוקם גם מרכז פניות ארצי, שכבר החל לקלוט עשרות רבות של פניות ממתנדבים. תקציב הפרויקט לשלושה חודשים הוא 36 מיליון שקלים. הזרמת הציוד למוסדות כבר החלה ועד עכשיו המיזם רכש 700 אלף מסכות כירורגיות, 14 אלף מסכות N95, 800 אלף כפפות חד פעמיות, 156 אלף חלוקים חד פעמיים ו-36 אלף בקבוקי אלכוג'ל.

"אנחנו עוסקים בהצלת חיים" מסביר מנהל המבצע רונן גלשטיין. "המבוגרים הנמצאים במוסדות הגריאטריים זו הקבוצה הכי פגיעה והכי חלשה בחברה הישראלית מול נגיף הקורונה. אנחנו פשוט חייבים לפעול - נזרים למוסדות סיוע וציוד ונלווה אותם לאורך כל התהליך".

משרד הבריאות בתגובה: "נוקטים בצעדים המתאימים" 

ומה אומרים במשרד הבריאות על הטענות הקשות שמעלים מנהלי בתי האבות? כך נכתב בהודעה שהפיץ הבוקר המשרד: "אנחנו מצמצמים כניסה לבתי אבות. אנחנו מפעילים ונמצאים בקשר עם הגריאטריים המחוזיים כל הזמן. בבתי אבות בדיקות זה רק אחד הצעדים שעושים מכיוון שאם יש התפרצות במוסד צריך לעשות בדיקות אבל לא זה בהכרח מה שימנע תחלואה קשה". 

במשרד הבריאות הוסיפו: "בנוסף, יש לקחת חולים מאומתים מבתי האבות ולהוציא אותם למוסדות מתאימים כדי שהתחלואה לא תישאר במוסד. דבר נוסף שאנחנו מבצעים הוא בדיקות לצוות ולמטופלים, כשהרצון הוא לחזור על הבדיקות מספר ימים אחר כך כדי לראות אם יש המשך תחלואה במוסד. והדבר המורכב ביותר שאנחנו עושים הוא חיזוק הצוות. הרבה פעמים צוות נכנס לבידוד ואין מספיק צוות שיכול לטפל בכולם".